x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fostele căpetenii ale SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au extins afacerile în domeniul învățământului

Fostele căpetenii ale SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au extins afacerile în domeniul învățământului

de Ion Alexandru    |    01 Sep 2022   •   07:55
Fostele căpetenii ale SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru și-au extins afacerile în domeniul învățământului

Trecerea în rezervă, mai la termen, mai forțat - în  cazul unuia dintre ei – a generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru pare să fi fost un pas înainte pentru aceștia, cel puțin din punct de vedere financiar.

Odată intrați, împreună, pe piața afacerilor, foștii capi ai serviciului secret intern românesc au realizat, de pe urma uneia dintre cele două firme pe care le-au fondat, profituri nete care le-au adus, fiecăruia, câștiguri nete de câte 36.658,8 euro lunar, reprezentând dividende. Se pare, însă, că nu este suficient, deoarece cei doi ofițeri în rezervă au decis să extindă obiectul de activitate al firmei de consultanță și cu domeniul învățământului.

Informația rezultă din cea mai recentă hotărâre a Adunării Generale a Asociaților companiei SC Strategic Sys SRL, care a avut loc în data de 26 iulie 2022. Din documentul încheiat în urma întrunirii AGA, aflăm că „cu îndeplinirea tuturor condițiilor de prezență și de cvorum prevăzute în actul constitutiv actualizat al Societății și de Legea societăților nr. 31/1990 (…), la care au fost prezenți/ reprezentați toți asociații, representând 100% din capitalul social”, au fost luate două decizii.

Cei doi asociați ai SC Strategic Sys SRL, cu 50 la sută din beneficii și pierderi fiecare, sunt generalii SRI Dumitru Cocoru și Florian Coldea. Aceștia au luat, cu acest prilej, în discuție, ca puncte de pe ordinea de zi a ședinței AGA, completarea obiectului de activitate al societății, pe de o parte, și, pe de altă parte, actualizarea actului constitutiv al societății.

 

Hotărâre adoptată cu prezență fizică

 

Astfel, în urma dezbaterilor, „cu unanimitate de voturi” s-a decis completarea obiectului de activitate secundar al companiei SC Strategic Sys SRL cu „alte forme de învățământ n.c.a., Cod CAEN 8559”. Acronimul „n.c.a.” vine de la „neclasificate în altă parte”. De asemenea, cei doi generali au mai decis, tot în unanimitate, actualizarea actului constitutiv al societății, pentru includerea celor stabilite prin hotărârea adoptată.

Reamintim că SC Strategyc Sys SRL este o companie pe care Dumitru Cocoru și Florian Coldea au înființat-o în data de 20 iulie 2020, cei doi generali fiind parteneri egali la beneficii și pierderi. Firma este administrată de către Dumitru Cocoru, iar bilanțurile contabile depuse pentru primii doi ani de activitate sunt cu adevărat spectaculoase.

 

180.000 de lei lunar, de „căciulă”

 

Potrivit Ministerului Finanțelor, la finalul anului 2020, SC Strategic Sys SRL avea active circulante totale în sumă de 587.049 de lei și a înregistrat o cifră de afaceri de 639.739 de lei. Aceasta este și suma veniturilor totale încasate de societate în anul fiscal 2020. În primul an de activitate, firma în cauză a cheltuit doar 59.719 lei, iar profitul net al asociaților a fost de 573.775 de lei, în condițiile în care, conform sursei citate, societatea avea un singur salariat.

Ei bine, din bilanțul contabil depus pentru anul 2021, activitatea companiei a explodat. Valoarea activelor circulante a ajuns la 4.840.517 lei, iar cifra de afaceri înregistrată a fost de 4.483.572 de lei. Din nou, aceasta coincide cu suma totală a veniturilor realizate de SC Strategic Sys SRL în cursul anului trecut. În ciuda acestei activități intense, compania a cheltuit doar 127.781 de lei, ceea ce, la final, a generat pentru acționarii Coldea și Cocoru un profit net total de… 4.310.955 de lei.

Un calcul simplu arată, astfel, că partea de profit a lui Florian Coldea a fost, anul trecut, de 2.155.477,5 lei. Aceeași cotă de profit i-a revenit lui Dumitru Cocoru. Lucru care înseamnă, de asemenea, că fiecare dintre cei doi ex-generali SRI a avut un câștig net de 179.623,12 lei lunar.

 

A doua afacere a generalilor. De la imobiliare, la intermedieri financiare

 

De altfel, SC Strategic Sys SRL nu este singura afacere pe care cei doi ex-capi ai Serviciului Român de Informații au decis să o înființeze. În 27 septembrie 2020, generalii Florian Coldea și Dumitru Cocoru aveau să toarne temelia unei alte firme, pe nume SC Strategic Assets SRL. La momentul înființării, această companie se ocupa exclusiv cu activități imobiliare pe bază de comision sau de contract. În 22 decembrie 2021, însă, cei doi au decis să completeze activitatea cu un obiect secundar nou, constând în activități auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activități de asigurări și fonduri de pensii, servicii de consiliere pentru investiții, intermedieri pentru credite bancare, pentru persoane juridice. Cifra de afaceri pe anul 2021 a acestei companii a fost de 594.054 lei, iar profitul net s-a ridicat la 580.722 lei.

Florian Coldea este fostul prim-adjunct al directorului civil al Serviciului Român de Informații, avansat de Traian Băsescu la gradul de general cu patru stele. Numele lui Coldea este legat de multe evenimente ale epocii „portocalii”, inclusiv de celebrele protocoale declarate neconstituționale de către CCR. Generalul a fost trecut în rezervă după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță, după alegerile parlamentare din anul 2016. Partenerul de afaceri al lui Florian Coldea, generalul Dumitru Cocoru, este fostul director al Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI.

 

×