x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Gruparea Kovesi vs gruparea Prună, după ce un dosar-cheie a fost golit de probe. Încăierare între procurorii DNA lăsați fără muniția de la SRI

Gruparea Kovesi vs gruparea Prună, după ce un dosar-cheie a fost golit de probe. Încăierare între procurorii DNA lăsați fără muniția de la SRI

de Ion Alexandru    |    08 Sep 2020   •   08:21
Gruparea Kovesi vs gruparea Prună, după ce un dosar-cheie a fost golit de probe. Încăierare între procurorii DNA lăsați fără muniția de la SRI

Marian Gherman, procurorul din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care l-a trimis în judecată, în urmă cu trei ani, pe soțul Giorgianei Hosu, actuala șefă a DIICOT, a solicitat Secției de Procurori de la CSM plecarea din DNA. Surse judiciare susțin că solicitarea are loc pe fondul unor tensiuni legate de faptul că DNA ar intenționa să ceară achitarea în instanță a inculpaților trimiși în judecată în acest dosar, după ce Înalta Curte a anulat toate probele administrate, din cauza implicării Serviciului Român de Informații, care a pus în executare mandatele de siguranță națională și alte autorizații. Iar la nivelul DNA există, potrivit acelorași surse, și o nemulțumire accentuată, după ce Mihai Prună, fratele fostului ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, a fost numit la conducerea Secției a II-a Penală.

 

Secția de Procurori de la CSM urma să dezbată, ieri, solicitarea făcută de procurorul Marian Gherman de încetare a activității sale în cadrul DNA și de revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Gherman este un procuror criminalist care a instrumentat, în anul 2004, dosarul privind sinuciderea omului de afaceri Mihail Erbașu și care este un apropiat al lui Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruța Kovesi, atât pe vremea când aceasta era procuror general al României, cât și în timpul mandatelor de procuror-șef al DNA. Marian Gherman este și anchetatorul care a instrumentat și dosarul în care a fost trimis în judecată, arestat nevinovat și, ulterior, achitat definitiv de instanțele de judecată fostul președinte al ASF, Dan Radu Rușanu.

Surse judiciare precizează că intenția lui Marian Gherman de a pleca de la DNA are, însă, legătură cu un alt dosar pe care procurorul l-a instrumentat, dosar pe care așa-numita “Divizie Presă” stă cu ochii de câteva luni. Este vorba despre dosarul în care, în anul 2017, a fost trimis în judecată fostul șef al Serviciului de Combatere a Traficului de Migranți din IGPR, Dan Hosu, nimeni altul decât soțul actualului procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta din urmă nu se află deloc în grațiile sistemului, fiind numită în funcție de către președintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu aviz negativ din partea Secției de Procurori de la CSM.

 

Problema “Hosu”

Adversitatea sistemului, dar și a presei apropiate acestuia, față de Giorgiana Hosu s-a accentuat odată cu clasarea dosarului “10 august”, ordonanța de clasare fiind infirmată, ulterior, la presiunea mediatică și la intervenția brutală a actualului procuror general al României, Gabriela Scutea. De altfel, în ultimele două conferințe de presă susținute la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a fost interpelat de jurnaliști cu privire la menținerea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT, în condițiile în care soțul său are calitatea de inculpat trimis în judecată într-un dosar instrumentat de DNA. Iohannis a reușit să se eschiveze, precizând că doar CSM este îndrituit să analizeze și să propună, în cazul în care se evidențiază vreo situație de incompatibilitate în acest caz.

Problema lui Marian Gherman, spun sursele citate, ar fi aceea că procurorii de ședință care participă la judecarea dosarului instrumentat de el și care îl vizează pe Dan Hosu ar intenționa să ceară instanței achitarea inculpaților trimiși în judecată, mai ales după ce toate probele strânse de el în faza urmăririi penale, în baza mandatelor de siguranță națională puse în executare de SRI, au fost anulate de către judecători, în cursul lunii iulie. Toate mandatele de supraveghere tehnică au fost și ele lovite de nulitate absolută, ca efect al mai multor decizii ale CCR.

 

Dosar din 2017

Reamintim faptul că Dan Hosu a fost urmărit penal de Marian Gherman și trimis în judecată, în anul 2017, pentru presupuse fapte de trafic de influență, instigare la accesul ilegal la un sistem informatic și dare de mită.

Faptele ar fi fost comise de Hosu în calitatea sa de administrator al unei firme private, iar dosarul o vizează, de asemenea, și pe Angela Toncescu, în calitatea ei de membru în Consiliul de Administrație al SC Carpatica Asigurări SA.

 

 

Mihai Prună, un alt măr al discordiei în Parchetul Anticorupție

Iar asta nu este singura tensiune din DNA soldată cu decizia lui Gherman de a se întoarce la Parchetul Capitalei. Mai mulți colegi de-ai săi sunt nemulțumiți de ascensiunea în funcții importante a procurorului Mihai Prună, uns adjunct al Secției de Combatere a Infracțiunilor Asimilate faptelor de corupție. Mihai Prună este fratele fostului ministru al Justiţiei din Guvernul Cioloş, Raluca Prună. Lipsit de orice experienţă în domeniul infracţiunilor de corupţie, acesta a fost propulsat direct într-o funcţie de conducere, în care va controla şi aviza dosarele făcute de procurori cu vechime în DNA. Mihai Prună a picat examenul de promovare la Parchetul General, iar activitatea sa s-a desfăşurat până acum în domeniul dosarelor de omor.

Prună a fost numit procuror în februarie 2012, având astfel doar opt ani de vechime efectivă în funcţie.

Mihai Prună este partenerul de viaţă al Mariei Magdalena Militaru, recent numită în funcţia de procuror general adjunct al PÎCCJ. Fratele Ralucăi Prună are o relație cu Maria Magdalena Militaru, până recent procurorul general adjunct al Parchetului Curții de Apel București, cea care l-a trimis în judecată pe polițistul Cristian Cioacă în dosarul „Elodia”, dosar instrumentat, inițial, de Marius Iacob.

În sistem se vorbește că Mihai Prună este un apropiat al procurorului Cristian Ban, membru CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului. Ban i-a fost şef lui Mihai Prună încă de la începutul carierei, când fratele fostului ministru al Justiţiei era procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Şeful DNA, Crin Bologa, cel care a cerut delegarea lui Mihai Prună, are şi el legături cu fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună. Acesta este un colaborator al Freedom House România. În septembrie 2015, actualul şef al DNA a participat la un eveniment organizat de Freedom House România la Chişinău. Directorul Freedom House este Cristina Guseth, prietenă a Ralucăi Prună.

×
Subiecte în articol: Marian Gherman DNA