x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Guvernul bagă, prin Compania Națională de Investiții, un milion de euro în sediul DNA Oradea

Guvernul bagă, prin Compania Națională de Investiții, un milion de euro în sediul DNA Oradea

de Ion Alexandru    |    28 Mar 2022   •   07:40
Guvernul bagă, prin Compania Națională de Investiții, un milion de euro în sediul DNA Oradea

La începutul lunii februarie a acestui an, Direcția Națională Anticorupție a închiriat, de la Ministerul Apărării Naționale, un spațiu de depozitare în  Ploiești, situat în incinta clădirii unde se află și sediul celebrei „Unități de elită”, plătind, pentru următorii cinci ani, o chirie de 15.900 de euro.

Săptămâna trecută, Compania Națională de Investiții a decis să investească aproape un milion de euro în  sediul unei alte „structuri” de elită a DNA, devenită celebră pentru dosarele fabricate și pentru abuzurile procurorilor care au activat acolo. Este vorba despre sediul Serviciului Teritorial Oradea al DNA, care va beneficia de reparații capitale.

 

Compania Națională de Investiții (CNI), deținută de Ministerul Dezvoltării, cunoscută, în perioada guvernării Băsescu-Boc-Udrea ca principala „vacă de muls” a banilor publici de către clientele de partid, a contractat, săptămâna trecută, servicii de proiectare, execuție și lucrări, la care se adaugă asistența tehnică din partea proiectantului, pe perioada de execuție a lucrărilor, în vederea derulării unui obiectiv de investiții denumit „Reparație capitală a sediului teritorial al Direcției Naționale Anticorupție Oradea, județul Bihor”.

Conform unui anunț de participare simplificat publicat de Compania Națională de Investiții pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), este vorba despre o investiție estimată de către autoritatea contractantă la 4.091.430 de lei fără TVA.

Investiția, defalcată

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza achiziției de servicii și lucrări aferente acestui proiect, suma de 3.761.366,75 de lei fără TVA reprezintă investiția inițială. La care se adaugă 226.029,35 de lei fără TVA, reprezentând cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică, studii de teren, documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire, documentația pentru organizarea de șantier, proiectul tehnic și devizul de execuție, cartea tehnică, verificarea proiectului și asistența tehnică din partea proiectantului.

Alți 94.034,17 lei reprezintă alte cheltuieli, în timp ce organizarea de șantier a fost împărțită în două secțiuni, una estimată la 94.034,17 lei fără TVA, iar cea de-a doua, la 75.227,34 de lei fără TVA, la care se adaugă cheltuieli conexe în cuantum de 18.806,83 de lei fără TVA.

Lucrările costă 4,85 milioane de lei

Sediul celebrului Serviciu Teritorial Oradea al DNA, care este vizat de aceste reparații capitale, se află într-un bloc situat în strada Louis Pasteur, la numărul 1, din Oradea, județul Bihor, iar, pentru contractarea acestor servicii și lucrări, Compania Națională de Investiții nu a organizat o licitație deschisă, ci o selecție de oferte prin procedură simplificată.

Această procedură simplificată a fost finalizată în data de 24 martie 2022, când, din cele două oferte primite, Compania Națională de Investiții a declarat admisibilă numai una. Este vorba despre o asociere formată din companiile SC Constructorul Sălard SRL, SC NouveauARH SRL și SC Novarts SRL, toate din Oradea, cu care a fost încheiat contractul nr. 285/2022, în valoare de 4.075.064,55 lei fără TVA, respectiv de 4.849.326,8 lei cu TVA inclusă.

Cine sunt prestatorii

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) SC Construcții Sălard SRL este o companie de construcții deținută de o familie de oameni de afaceri locală. Acționarii firmei sunt trei persoane pe nume Eugen Guba, unul născut în 1950, celălalt născut în 1975, iar al treilea este născut în anul 2000.

A doua companie, SC NouveauARH SRL este controlată, în calitate de unic asociat și administrator, de arhitectul orădean Daniel Panait, în timp ce a treia firmă, SC Novartis SRL, îi are drept asociați pe soții Mirela Bianca și Cristian Pușcaș.

Scandal cu dosare fabricate și cu judecători care trebuiau să fie „liniștiți”

În prezent, Serviciul Teritorial Oradea al DNA este condus de procurorul-șef Bogdan Sergiu Chiș. Însă, structura a devenit celebră din cauza fostului șef, procurorul Cristian Man (FOTO), pus sub acuzare, la sfârșitul anului 2019, de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Man este acuzat că, împreună cu un alt fost procuror DNA, pe nume Cristian Ardelean, au încercat să intimideze judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, după ce au apărut în spaţiul public înregistrări audio în timp ce puneau la cale cum să facă dosare penale unor judecători, ca „să intre frica în ei”.

În iulie 2019, Inspecţia Judiciară a cerut CSM să-i sancționeze disciplinar pe procurorii orădeni, Ciprian Man şi Cristian Ardelean, mutați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Din înregistrarea apărută în spațiul public reiese că procurorul Ciprian Man ar fi spus într-o ședință: „Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica…”, iar colegul Cristian Ardelean ar fi spus „Se mai liniştesc, da! Sută la sută. Și dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să aibă boală…”.

Recent, DNA a închiriat de la Armată un apartament pentru structura de la Ploiești

Investiția de aproape un milion de euro pe care CNI o face în legătură cu sediul DNA Oradea vine la o lună după ce un alt sediu teritorial al DNA, la fel de celebru, și-a extins spațiul. „Jurnalul” a dezvăluit, săptămânile trecute, că Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală a închiriat, prin licitație publică, de la Unitatea Militară 09 0294 Ploiești, două camere, cu destinația de depozitare, în suprafață de 42,49 de metri pătrați (un apartament cu două camere la bloc), situate în Pavilionul B4, la etajul 1 din strada Grigore Cantacuzino, la numărul 257, Ploiești. Acest spațiu se află în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale și găzduiește inclusiv sediu Serviciului Teritorial Ploiești al DNA.

Contractul a fost încheiat în data de 8 februarie 2022, cu unicul ofertant, respectiv cu DNA. Instituția condusă de Crin Bologa a oferit, pentru cele 60 de luni, cât înseamnă durata contractului, un preț de 265 de euro pe lună. În total, valoarea contractului de închiriere se ridică la 15.900 de euro, cu 3.000 de euro mai mic decât valoarea minimă pe care ar fi acceptat-o autoritatea contractantă. 

×