x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Guvernul dă 21 de milioane de euro OMS, ca să-l învețe cum să pună în practică măsurile din PNRR

Guvernul dă 21 de milioane de euro OMS, ca să-l învețe cum să pună în practică măsurile din PNRR

de Monica Cosac    |    18 Aug 2022   •   07:25
Guvernul dă 21 de milioane de euro OMS, ca să-l învețe cum să pună în practică măsurile din PNRR
Sursa foto: Lucian Alecu

Specialiștii Ministerului Sănătății vor fi învățați de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cum să implementeze reformele ce vizează sistemul sanitar cuprinse în Programul Național de Redresare şi Reziliență (PNRR) al României. Recomandările pe care le va primi România au fost evaluate la peste 21 de milioane de euro, iar aproape jumătate din sumă trebuie achitată în avans, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății (MS).

Spre exemplu, sfaturile OMS despre cum ar trebui să colaboreze funcționarii MS cu cei ai CNAS pentru o „alocare rațională a bugetului” Sănătății ne vor costa nu mai puțin de 640.000 de euro. Iar pentru consultanța privind proiectarea a două centre de excelență în „dezvoltarea abilităților prin simulare”, vom plăti aproape 2,5 milioane de euro.

Ministrul Alexandru Rafila urmează să semneze Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Sănătății, și Organizația Mondială a Sănătății „privind suportul tehnic necesar în vederea implementării Planului național de redresare și reziliență al României”, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică marți seară, pe site-ul MS.

Actul normativ este inițiat de Ministerul Sănătății, care este desemnat coordonator de reforme și investiții pentru Componenta 12 - Sănătate, respectiv pentru Componenta 7 - Transformarea digitală - I3 Realizarea sistemului de eHealth și telemedicină din PNRR, se arată în nota de fundamentare a HG.

Sumele oferite pentru consultanță, negociate de Rafila

În același document, se precizează că există deja un Memorandum (nr. 15530) aprobat de Primul Ministru în 26 mai 2022, prin care ministrul Sănătății este mandatat să negocieze și să semneze contractul de asistență tehnică dintre Guvernul României și OMS. Astfel că, „în data de 10 iunie 2022, Ministerul Sănătății a încheiat Memorandumul de înțelegere Nr. AR 9637 cu Organizația Mondială a Sănătății, acesta având ca obiect furnizarea de asistență tehnică către Ministerul Sănătății în vederea îndeplinirii țintelor și jaloanelor aferente Planului național de redresare și reziliență”.

Conform documentului, banii prevăzuți pentru aceste servicii urmează să fie împărțiți astfel:

-           1,7 mil. euro pentru Componenta C12 - Reforma 1. Dezvoltarea capacității pentru gestionarea fondurilor publice din sănătate

-           14,19 mil. euro pentru Componenta C12, Reforma 2. Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate;

-           5,38 mil. euro pentru Componenta C7 - Digitalizare, Investiția 3. Realizarea sistemului de eHealth și telemedicină.

 

2 mil. euro, pentru evaluarea resurselor umane din Sănătate

Spre exemplu, consultanța primită din partea experților OMS pentru „îmbunătățirea accesibilității serviciilor de sănătate prin reducerea procentului de persoane care raportează nevoi medicale neîndeplinite”, care include și sprijin pentru cartografierea spitalelor și a căilor de acces la acestea, a fost evaluată la 700.000 de euro, în timp ce pentru elaborarea unor indicatori de performanță și de calitate în unitățile sanitare Ministerul Sănătății va plăti 1.000.000 de euro.

Și mai mulți bani vom plăti experților OMS ca să ne învețe cum să ne păstrăm medicii în țară.

Astfel, recomandările referitoare la revizuirea legislației și dezvoltarea resurselor umane, evaluarea programelor de formare și o analiză a OMS privind piața muncii în domeniul sănătății ne va costa aproape două milioane de euro, iar pentru consultanța privind proiectarea a două centre de excelență în „dezvoltarea abilităților prin simulare” vom plăti aproape 2,5 milioane de euro.

Lecția anticorupție pentru șefii CNAS/MS, 640.000 de euro

O sumă importantă - 640.000 de euro - este alocată și recomandărilor primite de la experții OMS privind „Elaborarea unui mecanism de prioritizare a alocărilor bugetare efectuate de MS și de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS)”.

Conform proiectului de HG, aceste sfaturi sunt necesare pentru implementarea Reformei 3.3: „Creșterea integrității, reducerea vulnerabilităților și a riscului de corupție în sistemul de sănătate”, iar specialiștii MS și CNAS, care gestionează banii sistemului sanitar din România, vor afla, astfel, care sunt „criteriile de prioritizare pentru alocarea bugetului” și termenii de colaborare între cele două instituții „în vederea definirii alocării raționale a bugetului”.

Costisitoare și sfaturile privind comunicarea

În cadrul Reformei 1 din PNRR, privind gestionarea fondurilor publice din sănătate, asistența tehnică a OMS pentru România „include activități de comunicare menite să asigure distribuirea informațiilor și materiale de publicitate pe pagini web și rețele de socializare, apariții în presă referitoare la progresul și rezultatele obținute”.

Iar potrivit Memorandumului, aceste sfaturi de la OMS ne va ușura vistieria cu încă 175.000 de euro.       

Rapoarte tehnice privind progresele înregistrate vor fi transmise Ministerului Sănătății de OMS de cel puțin două ori pe an. Primul raport al experților va fi furnizat, conform Memorandumului, până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, iar ultimul, la finalul lunii iunie 2026.

Prima factură pentru expertiza tehnică a fost deja emisă

Ca să nu se întârzie implementarea PNRR, prima factură pentru Ministerul Sănătății, reprezentând plata în avans pentru serviciile de asistență tehnică, a fost deja emisă de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta are o valoare de 10 milioane de euro și trebuie achitată în 30 de zile de la semnarea Memorandumului.

„Astfel, prin Memorandumul de înțelegere din data de 10 iunie 2022, astfel cum a fost modificat și completat prin Amendamentul nr. 14028 din data de 08 august 2022, s-a stabilit valoarea totală a contribuției Ministerului Sănătății, în cuantum de 21.253.776 euro, plătibilă în conformitate cu următorul calendar de plăți:

1. 10.000.000 euro în termen de 30 de zile de la semnarea prezentului Memorandum, reprezentând 47% plată în avans;

2. 5.500.000 euro până la 30 iunie 2023, pe baza raportului emis de OMS;

3. 4.500.000 euro până la 31 decembrie 2023, pe baza raportului emis de OMS;

4. 1.253.776 euro până la 30 iunie 2024, pe baza raportului emis de OMS.

Drept urmare, (...) Organizația Mondială a Sănătății a emis solicitarea înregistrată cu nr. 14025 din data de 08 august 2022, precum și factura Nr. EURO/EC-ROM/ROM/CPS/2022-26, în ceea ce privește achitarea de către Ministerul Sănătății a sumei de 10.000.000 euro, reprezentând 47% plată în avans pentru serviciile de asistență tehnică din partea Organizației Mondiale a Sănătății”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Deputat USR: „Voi face sesizare la ANI și la DNA”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu îl acuză pe ministrul Alexandru Rafila că a semnat „pe șest” memorandumul cu Organizația Mondială a Sănătății, unde acesta a fost angajat pe post de conducere până să devină ministru al Sănătății, și spune că va sesiza Agenția Națională de Integritate și DNA.

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat al USR.

 

Proiectul de HG a fost publicat în dezbatere publică la data de 16.08.2022, iar  recomandările pot fi trimise Ministerului Sănătății până la data de 31.08.2022.

 

×