x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Hăineală – Kovessi, vivandiere în războiul lui Băsescu. DNA şi CSM îşi sincronizează acţiunile coordonate de Cotroceni împotriva Antenei 3

Hăineală – Kovessi, vivandiere în războiul lui Băsescu. DNA şi CSM îşi sincronizează acţiunile coordonate de Cotroceni împotriva Antenei 3

de Dan Constantin    |    29 Iul 2013   •   20:33
Hăineală – Kovessi, vivandiere în războiul lui Băsescu. DNA şi CSM îşi sincronizează acţiunile coordonate de Cotroceni împotriva Antenei 3

Oana Hăineală Schmidt şi Codruţa Kovessi formează deja un cuplu sudat care dirijează acţiunile concrete împotriva Antenei 3. Ţinta le-a fost indicată fără nici o reţinere şi cu multă ură de Băsescu Traian, cel care le-a făcut promovarea şi urcarea în funcţiile de la vârful CSM şi DNA. Pentru a le asigura numirea, Băsescu Traian a dat ruşinea la o parte şi, prin presiuni grosiere a reuşit. Falsificarea alegerilor în cazul CSM şi o criză politică pentru DNA sunt faptele care stau la soclul statuilor celor două trimise pe Pământ ale zeiţei Atena, care păstorea Justiţia. Avându-l pe naşu' în suflet, “Atenele” autohtone îi servesc cu hărnicie dorinţele. În războiul pornit de Băsescu Traian cu Antena 3, război care i-a provocat deja pierderi politice şi prăbuşiri de încredere, au fost aruncat şi cuplul Hăineală - Kovessi, două vivandiere purtate în bagajele Cotrocenilor. Hăineală Schmidt, din postura de şefă la CSM, a pornit un proces împotriva Antenei 3, cosiderându-se vătămată la onoare. Preţul cerut pentru a-i fi cusută onorabilitatea pare infinit de disproporţionat cu pierderea suferită: 100.000 de euro. Aflându-se în conflict juridic, Hăineală nu se poate abţine să nu folosească mijloace incorecte de influenţare a Justiţiei: apelează repetat la Inspecţia judiciară care să-i furnizeze probe în procesul cu Antena 3. Curat deontoloagă!

Kovessi a deschis şi ea un front împotriva duşmanului indicat de Băsescu. Un dosar de şantaj fabricat de DNA dă prilej procurorilor să urmărească penal Antena 3, caz unic în jurisprudenţa europeană. Ca o supremă ofrandă adusă lui Băsescu, de luni 29 iulie este urmărit penal şi Dan Voiculescu, adversarul cel mai dur al naşului din sufletele celor două magistroaice. Asta ca o alinare pentru Băsescu, la un an de la demiterea lui prin referendum, prin votul celor peste 8,4 milioane de români.

Iată motivul pentru care şefa CSM asmute întruna Inspecţia pe Antena 3: Oana Hăineală se află în duşmănie cu Antena 3, de la care a cerut 100.000 euro într-un proces civil deschis la Tribunalul Bucureşti. Deşi magistraţii sunt datori să se abţină de la activităţi în care se presupune existenţa unui conflict de interese, Hăineală a anunţat recent că va sesiza Inspecţia împotriva Antenei 3, cu care se află în proces din martie 2013

Vineri, 26 iulie 2013, fără a avea aprobarea colegilor ei din Consiliu, şefa CSM, Oana Hăineală a simţit nevoia să anunţe public: “În intervalul de timp următor, voi dispune sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se efectua verificări în vederea apărării independenţei Justiţiei faţă de afirmaţiile făcute în mediul public în speţa Alexandrescu vis-a-vis de ultimele măsuri procesuale dispuse de procurori. Consider că afirmaţiile făcute au scopul de a pune presiune pe procurorii DNA. Sunt făcute în scopul de a influenţa ancheta penală şi au aptitudinea de a influenţa independenţa justiţiei. Eu consider că afirmaţiile care s-au făcut atât pe postul de televiziune care are calitatea de învinuit în cauză, cât şi pe unele publicaţii on-line au aptitudinea de a afecta independenţa justiţiei”.

Onoare de 100.000 de euro?

Deşi Codul deontologic prevede ca magistraţii trebuie să fie imparţiali şi sunt datori să se abţină de la orice activitate care presupune existenţa unui conflict de interese, Oana Hăineală, înainte să aibă acceptul Consiliului, a anunţat că va sesiza Inspecţia CSM în cazul Antena 3 şi a siteului lumeajustitiei.ro - pentru că aceste publicaţii ar fi afectat “independenţa Justiţiei” punând “presiune” pe procurorii DNA – instituţii de presă cu care ea se află în conflict, mai precis în stare de judecată. Consideră m că faţă de această situaţie, Oana Hăineală trebuia să se abţină de la asemenea declaraţii.

Pe lângă faptul că Oana Hăineală dovedeşte că nu ştie că în Constituţie se precizează că “Justiţia se înfăptuieşte prin ICCJ şi celelelate instanţe judecătoreşti” - deci o eventuală “presiune” pe un procuror nu poate constitui o afectare a independenţ ei Justiţiei, ci poate doar cel mult a activităţii respectivului procuror – faptul că îşi permite să sesizeze Inspecţia împotriva adversarilor ei personali, pe care i-a reclamat la CNA şi le-a intentat acţiune civilă în instanţă, cerând daune de 100.000 euro, considerăm că este o acţiune care compromite pur şi simplu credibilitatea CSM.

Un magistrat trebuie să se abţină de la orice acţiune în care ar putea fi bănuit doar ca are un interes. Cum nu e prima dată când Hăineală a sesizat Inspecţia în asemenea cazuri, ba chiar a mai formulat şi cereri de apărare a reputaţiei în urma emisiunilor Antena 3, ne întrebăm dacă se mai poate vorbi de imparţialitate şi de obiectivitate în instituţia numită CSM, câtă vreme membrii acestui for o lasă pe Oana Hăineală să se producă public în mod continuu, de la referendum încoace, împotriva presei care o critică, împotriva jurnaliştilor cărora ea personal le-a declarat război, folosindu-se de numele şi autoritatea instituţiei. Să nu uităm că în acţiunea formulată în urmă cu mai multe luni la CNA, împotriva Antenei 3, aceasta a folosit antetul instituţiei şi ştampila, semnând cu numele şi cu funcţia sa, alături de judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Prin urmare, şefa CSM a declarat război Antenei 3 în urmă cu cinci luni şi cu toate acestea nu se sfieşte să sesizeze iarăşi Inspecţia CSM împotriva adversarilor ei din instanţă pentru a obţine note şi communicate prin care să înfiereze public postul de televiziune.

Visul lui Băsescu

Fără a mai surprinde cu ceva, procurorii anticorupţie ai Laurei Codruţa Kovesi au dispus luni, 29 iulie 2013, începerea urmăririi penale împotriva preşedintelui fondator al PC, fostul senator Dan Voiculescu. Acesta este acuzat de complicitate la şantaj, în dosarul directorului Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

“În cauza penală referitoare la infracţiunea de şantaj reţinută în sarcina inculpatului Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, cât şi cu privire la învinuiţii: Voiculescu Camelia – Rodica, Matiescu George Daniel, Pop Şerban, preşedinte al ANAF la data faptelor şi persoanele juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A., S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L. şi S.C. ANTENA 3 S.A., ale cărei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presă din datele de 30 mai 2013, 11 iulie 2013 şi 25 iulie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de Voiculescu Dan, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj.

Probatoriul administrat până în prezent a relevat implicarea învinuitului Voiculescu Dan în activităţile desfăşurate de inculpatul Alexandrescu George Sorin. Concret, acestuia i-a fost adus la cunoştinţă, atât de către inculpat, cât şi de către fiica sa, Voiculescu Camelia, fiecare demers care era realizat în scopul de a se încheia contractul mai sus menţionat. De asemenea, Voiculescu Dan i-a precizat lui Alexandrescu George Sorin că materialele compromiţătoare ar trebui să fie difuzate şi pe alte căi mediatice decât posturile de televiziune şi i-a indicat să manifeste precauţie cu ocazia întâlnirilor şi discuţiilor cu partea vătămată.”

La ieşirea de la DNA, Dan Voiculescu a declarat că este o încercare de intimidare a presei şi a Antenei 3: “Mi s-a adus la cunoştinţă că aş fi complice. Eu nu am nicio treabă cu dosarul asta, ca atare lucrurile sunt complicate. Este o încercare de intimidare a presei. Este un conflict comercial care durează de şase ani şi care nu are nici o treabă cu penalul. O încercare care demult este dorită. Nu avem de-a face nici măcar cu şantaj. Este un conflict comercial între Antena Group şi RCS, conflict care durează de 6 ani, care nu are nicio legătură cu penalul. Încercarea de intimidare a Antenei nu are nicio bază. Antena are o problemă, e independentă. Deranjează foarte mult, şi competiţia, şi politicul. Acolo, la Antena, sunt nişte oameni de o probitate morală şi profesională de necontest”.

Chemarea lui Dan Voiculescu la DNA nu este fără semnificaţie.
La fix un an de la momentul la care peste 7,4 milioane de români votau pentru demiterea lui Traian Băsescu, pentru ca apoi voinţa lor să fie anulată de judecătorii politici de la CCR, Dan Voiculescu a fost chemat la DNA.

Înainte de a intra în sediul DNA, Voiculescu a precizat că se aştepta să fie citat de procurori, mai ales după ce Traian Băsescu a fost suspendat de două ori şi în cele din urmă demis. De asemenea, preşedintele fondator al PC a declarat că el este ţinta reală din acest dosar: “Salut decizia DNA de a mă invita astăzi, în sfârşit, la discuţii despre cazul RCS-RDS. După două suspendari şi o demitere, era şi cazul să fiu chemat la DNA. Toată lumea ştie cine este ţinta reală în actualul dosar. De altfel, consider că tot spectacolul din ultimele luni a fost exact pentru a determina această vizită. Îi transmit la modul cel mai serios lui Băsescu că adversitatea noastră politică nu trebuie să afecteze valori fundamentale ale societăţii româneşti, cum e familia şi cum e libertatea de exprimare pentru care au murit oameni în decembrie '89”.

×