x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Horică şi Vasilică, “mărfuri” de export. Horia Georgescu şi Vasilică Dănileţ, călători în Kenia şi Panama pe “altarul” anticorupţiei

Horică şi Vasilică, “mărfuri” de export. Horia Georgescu şi Vasilică Dănileţ, călători în Kenia şi Panama pe “altarul” anticorupţiei

de Dan Constantin    |    08 Dec 2013   •   18:05
Horică şi Vasilică, “mărfuri” de export. Horia Georgescu şi Vasilică Dănileţ, călători în Kenia şi Panama pe “altarul” anticorupţiei

Vasilică Dănileţ şi Horia Georgescu au ajuns un fel de mărfuri de export pe care instituţii importante ale statului le etalează la manifestări internaţionale. Cei doi au un “palmares” de contestări greu de atins pentru persoane publice; ei prezintă însă România, ascunzând în spatele ecusonului scandaluri greu de băgat sub preş, dar care nu sunt trecute în CV-urile de recomandare. Cei doi ne-au atras atenţia prin “vigoarea” de promovare a rezultatelor călătoriilor pe care le-au efectuat recent, pe rute planetare. Interesant este că Dănileţ şi Georgescu aproape s-au călcat pe picioare în Panama City, unde au participat la două conferinţe care s-au succedat pe parcursul unei săptămâni, pe aceeaşi temă, în capitala micului stat istm din America Centrală.
Sunt multe asemănări de destin, carieră, comportament între cele două “vedete”. Puntea trainică este apartenenţa lor la clubul celor cu naşu’ în suflet şi sprijinul fără margini primit de la Monica Macovei. Cheltuirea banului public fără discernământ şi aproape fără sens este a doua mare asemănare între cei doi.

Horia Georgescu, şeful ANI, este trimis să promoveze anticorupţia tocmai în Kenia, ţară cu un potenţial turistic explorat până acum doar de românii cu fiţe sau de vânătorii de elefanţi. Dănileţ, “sărit” iniţial din delegaţia pentru Panama, îşi găseşte locul la Conferinţa ONU anticorupţie printr-o hotărâre CSM promovată de Oana Hăineală. A fost însoţit şi de o colegă din CSM, probabil să le fie drumul mai uşor şi şederea mai plăcută.

Export
Horia Georgescu, şef la Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), se zbate să promoveze peste tot “modelul” instituţiei inventate de Monica Macovei. Găseşte uşi deschise pentru că anticorupţia este la modă. Din China până în Africa, Horică se simte ca un peşte în apă atunci când îşi prezintă “succesurile”. Un recent comunicat, datat 6 decembrie, ne anunţă că Horia Georgescu a fost “primit la Casa Albă”. Formularea este exagerată; ea are acoperire doar pentru întâlnirile acordate de preşedintele şi vicepreşedintele SUA. Or, Horică al nostru a avut întâlniri cu funcţionari din aparatul administraţiei şi la instituţii subordonate acesteia, ceea ce ne-a temperat emoţia. Reţinem însă importanţa pe care şi-o dă Horică Georgescu “primit la Casa Albă”, dar pe lângă clădirea principală.
Textul comunicatului ANI, difuzat în 6 decembrie a.c., arată că delegaţia a întreprins vizita în SUA în perioada 17-21 noiembrie. De ce au fost necesare două săptămâni pentru redactarea celor câtorva rânduri? Poate nu şi-a revenit “şeful” la fusul orar de la Bucureşti, poate, având reacţii întârziate, să nu fi perceput că s-a întors acasă. Ar fi şi posibilitatea să se mai fi oprit pe drumul lung de întoarcere!
Dezlegăm secretul din scriptele Consiliului Naţional de Integritate, instituţie a Parlamentului care l-ar controla pe Horică la activitate. În procesul-verbal din 11 octombrie a.c. este consemnat: “Doamna Cynthia Carmen Curt a dorit să afle mai multe detalii cu privire la exportul de bune practici cu instituţiile care au competenţe similiare cu ANI”.

Săptămâna românească în Panama City
Minge ridicată la fileu micuţului Horică Georgescu, şeful ANI, care avea răspunsul pe ţeavă: “Domnul H.G. a adus la cunoştinţă Consiliului că în perioada 22-24 noiembrie 2013 o delegaţie oficială din partea ANI va participa la Panama City (Panama), la cea de-a Şaptea Conferinţă anuală şi întâlnirea generală a I.A.A.C.A.” De asemenea, Horică Georgescu îşi prezintă şi programul vizitei la Washington (fără să spună de Casa Albă) din perioada 18-20 noiembrie.
Ca să fie răspunsul complet, Cynthia Curt (cunoscută şi drept blonda lui Boc) este informată de H.G. despre “relaţiile bilaterale pe care le construim, de exemplu cu Kenia şi China”. Ţări care evident au fost călcate de Horică, turistul planetar neobosit. În Kenia s-a aflat în perioada 29 iulie – 2 august, asta după ce vizitase China.
Din 22 până în 29 noiembrie, două delegaţii oficiale din România s-au perindat prin Panama City. După “primirea de la Casa Albă”, delegaţia condusă de Horia Georgescu a trebuit să plece val-vârtej spre Panama, să nu piardă conferinţa la care se anunţase ca oaspete important. Nu a ratat-o, a prins avioanele la timp. Găsim delegaţia ANI menţionată într-un material de presă al agenţiei de ştiri guvernamentale din Malayesia (!), după delegaţia din Papua Noua Guinee (!!).
Românii de sub comanda “conqistadorului” Horică şi-au strâns bagajele în 24 noiembrie ca să lase loc celeilalte “armade” sosite de la Bucureşti. Şase persoane oficiale, între care nu lipsea Vasilică Dănileţ. Vasilică a ajuns în Panama cu eforturi, după ce Ministerul Justiţiei nu l-a inclus în delegaţie. Oana Hăineală nu putea să nu aibă şi ea doi turişti în Panama; a convocat CSM şi a impus plecarea lui Dănileţ şi a doamnei Palade, tot pe cheltuiala instituţiei. Dănileţ a avut mandat după Hotărârea CSM, de la cel mai înalt nivel:
“Plenul CSM reţine că potrivit regulii nr. 18 – «Depunerea deplinelor puteri» din cadrul regulilor de procedură ale Conferinţei, se prevede că deplinele puteri ale reprezentanţilor fiecărui Stat Parte şi numele persoanelor care fac parte din delegaţia statului trebuie să fie comunicate secretariatului, cel mai târziu cu o zi înainte de începerea sesiunii.
Regulile de procedură prevăd că deplinele puteri vor fi acordate de către preşedintele statului sau de către primul-ministru, de către Ministerul Afacerilor Externe sau de către Reprezentantul Permanent al Naţiunilor Unite al Statului Parte, în conformitate cu legislaţia naţională.”
Vasilică, mandatat de la “cel mai înalt nivel”, şi-a anunţat prestaţia pe reţelele de socializare şi aşa am găsit şi pozele “exotice” ale vizitei, altfel de substanţă.
Corupţia a căzut împuşcată în Panama, a fost răpusă de valul de români care au combătut-o cu mijloace specifice timp de o săptămână.
Aşa au ajuns Horică şi Vasilică să fie vedete nu doar la Bucureşti. Ei stau pe coliva corupţiei planetare ca bomboanele şi înfig steguleţele victoriilor pe unde nici neam de neamul lor nu visa să ajungă.
Vorba turistului bugetar: Trai nineacă pe banii statului!





×