x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ies scheletele ascunse în ringul “Galei Bute”

Ies scheletele ascunse în ringul “Galei Bute”

de Elena Stan    |    03 Dec 2013   •   21:09
Ies scheletele ascunse în ringul “Galei Bute”
Sursa foto: OVIDIU ANDREI/Mediafax Foto
Dezvăluirile legate de modul fraudulos de cheltuire a banilor europeni se amplifică.
Investigaţiile colegilor de la Gazeta Sporturilor ajung la funcţionari din Ministerul Dezvoltării şi bancheri care au devenit complici în aranjamentele financiare pentru sifonarea banilor. Până acum, principalul demnitar anchetat şi supus urmăririi penale a procurorilor DNA este Ion Ariton, fostul ministru al Economiei din guvernul Boc. Colega de cabinet, Elena Udrea, nu pare încă atinsă direct de anchetatori, dar nici nu doarme liniştită. Rudel Obreja, alături de care a gândit Gala, se plângea, nu demult, că este singurul responsabil pentru cheltuirea banilor. Apar acum semnături pe contracte şi facturi, ordine de plată bancare, transferuri curioase de fonduri europene. Inspectorii DLAF şi procurorii DNA au încercat să “sterilizeze” cât se poate dosarul pentru a nu ajunge la principalul organizator al galei, conducătorul ei moral: Doamna ministru. Ministerul Dezvoltării şi BRD au de lămurit în ancheta redeschisă în această săptămână un lucru esenţial: cine a ordonat şi mai ales cine a beneficiat de banii europenilor, dar şi de generoasele sponsorizări ordonate pe linie de partid. Este foarte limpede că între ministerul condus de Elena Udrea şi vârfuri din BRD s-au creat de-a lungul timpului relaţii speciale. Câteva dintre ele au fost supuse controlului parlamentar din 2009, care a anchetat cheltuirea banilor publici de către Elena Udrea în generoase acţiuni de promovare. Legăturile au fost “oficializate” şi în plan personal între Udrea ¬ beneficiari de credite şi banca. Acum, ele sunt puse sub lupă de ancheta procurorilor DNA.

Acordarea creditului în valoare de 10,2 milioane de lei de către BRD unei firme care avea un singur angajat, Europlus Computers, fără nicio garanţie palpabilă,  “a reprezentat o favoare acordată de stat”, scrie gsp.ro. Statul, în această formulă, este reprezentat de Elena Udrea, care s-a implicat în acordarea creditului.  “Pentru Rudel Obreja, creditul a fost lin ca un vis de copil. După un telefon de la cabinetul Elenei Udrea către cabinetul unui director din BRD, Obreja a devenit mai bogat cu 10 milioane de lei, fără alte garanţii decît promisiuni de plată”, potrivit gsp.ro.  Un angajat al BRD, audiat de DNA în dosarul Galei Bute, a declarat pentru gsp.ro că “în mod normal, un asemenea credit nu se acordă fără garanţii”. Mai mult, potrivit Notei de control, întocmită de inspectorii DLAF,  pe 29 iunie 2011 reprezentanţii BRD ştiau că Obreja încă nu semnase contractul cu ministerul, însă, cu toate acestea, pe 30 iunie îi oferă  totuşi creditul. Uşurinţa cu care BRD a acordat creditul lui Obreja nu este prima favoare făcută de mai marii din cadrul BRD pentru Elena Udrea.

Creditul de la BRD îi provoca insomnii Elenei Udrea
Colaborarea dintre Elena Udrea şi BRD este una mai veche. În 2007, Elena Udrea contracta un credit de la BRD în valoare de peste 3 milioane de euro pentru a începe o afacere în domeniul imobiliar, după cum declara chiar fostul ministru al Turismului. Creditul trebuia restituit în 2009, însă la scurt timp după preluarea mandatului de ministru al Turismului, atunci când Elena Udrea a semnat un parteneriat cu BRD pentru demararea campaniei de promovare turistică a României, acesta a fost rescadenţat în 2010.  Proiectul de promovare turistică a României prin conceptul "Romania - Land of choice" a presupus realizare unor spoturi ce urmau a fi difuzate pe Eurosport, deţinut de o companie franceză, şI CNN pentru 1,3 milioane de euro bani publici.  Era evident că prin contractul de parteneriat încheiat cu Ministerul Turismului, BRD îşi asigurase reclama gratuită pe cele două posturi, întrucât la finalul spoturilor difuzate pe Eurosport şi CNN, urma să fie afişată, circa 5 secunde, sigla băncii, alături de cea a Ministerului Turismului.  Cu mare greutate, în iulie 2011, Udrea a scris pe blog că a reuşit să vândă terenul pe care îl cumpărase cu bani luaţi de la BRD şi să-şi achite creditul care îi provoca insomni. Acum, după 2 ani, Udrea critică băncile şi vrea bani europeni pentru afacerile sale. “În România, percepţia despre un credit este o mare hoţie. În toată lumea cei care fac afaceri le fac cu banii băncilor. În România este foarte greu să accesezi un credit”, a spus Elena Udrea în emisiunea “Sub semnul întrebării” din 28 noiembrie 2013.

Gelin s-a retras din funcţie
La puţin timp după scandalul în care a fost implicată banca,  Patrick Gelin preşedinte-director general al băncii şi- a anunţat retragerea.  Patrick Gelin a fost audiat de DIICOT în dosarul bancherilor, cercetîndu-se implicarea acestuia în acordarea de credite păguboase. Gelin a petrecut aproximativ şase ore în biroul procurorilor, însă la ieşire a refuzat să facă declaraţii. Acesta a demisionat brusc din funcţia de conducere de la BRD societe Generale în 2010, după auditul realizat la filialele bancare din Bucureşti.

Gala i-a adus 1,2 milioane de euro profit lui Obreja
La doi ani şI cinci luni de la organizarea galei de box, Rudel Obreja nu a făcut publice cheltuielile cu organizarea, aşa cum ne declara în iulie 2011. Pe  lângă creditul luat de la BRD, în valoare de 10,2 milioane de lei, Obreja a administrat şi sponsorizările obţinute de la mai multe companii de stat. “În total,contribuțiile primite de organizatorul Galei, pe toate filierele, cumulează 2,8 milioane de euro. Cam 300.000 de euro a fost TVA-ul pe care l-a achitat la stat, că nu toate plăţile au fost purtătoare de TVA. Deci Obreja rămîne cu 2,5 milioane de euro încasări, din care 1,2 milioane de euro profit pe hîrtie. Nu-i rău deloc! O marjă de profit de peste peste 50%”, potrivit gsp.ro


×
Subiecte în articol: gala bute dna