Poliția a consemnat în procesul-verbal lipsa autorizației. Primăria a investit, recent, peste 5 milioane de euro pentru contractarea unor servicii de gestionare a celor două bazine. În aceeași zi, a fost deschisă și o pistă de pumptrack cartierul Pajura, care, de asemenea, nu avea autorizațiile de funcționare, motiv pentru care ANPC a închis obiectivul. Iar luni, Clotilde Armand a demarat lucrările de construire a unui nou bazin de înot, la Liceul Tehnic Media, afacere care costă bugetul peste 9 milioane de euro.
Campanie electorală la disperare făcută de primărița USR Clotilde Armand, cu o săptămână înainte de ziua votului. La finalul săptămânii trecute, sâmbătă, edilul în funcție al Sectorului 1 a inaugurat două bazine de înot, amplasate în incinta Școlii Gimnaziale nr. 178, din strada Dridu, numărul 2, și în incinta Școlii Gimnaziale nr. 175 „Sfântul Nicolae”, din strada Lainici, numerele 4-8, ambele fără autorizație ISU.
Dezvăluirea a fost făcută de reprezentanții PNL Sectorul 1, care arată că bazinele respective sunt finalizate încă din luna iulie a anului 2022 de către Compania Națională de Investiții, structură aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării și Administrației, după care au fost predare Primăriei Sectorului 1 București, conform procesului-verbal nr. 3817 din data de 18 iunie 2022.
„Primăria condusă de Clotilde Armand nu a reușit, în trei ani, să obțină autorizațiile de funcționare. Cu toate astea, cu o săptămână înaintea alegerilor locale, în disperare electorală, Clotilde Armand a decis inaugurarea celor două bazine, chiar și fără autorizații”, arată sursa citată. „De altfel, polițiștii Secției 5 au fost prezenți, în ziua inaugurării, la Școala nr. 178, consemnând în procesul-verbal că bazinul «Nu are autorizație ISU», lucru constatat atât de către organele de poliție, cât și de reprezentanții ISU”, mai arată cei de la PNL. Conform informațiilor publice, directoarea școlii a sesizat Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean al Municipiului București cu privire la lipsa autorizațiilor și la „deschiderea abuzivă pe care Primăria Sectorului 1 intenționa să o facă în curtea școlii”. Ambele bazine au fost deschise doar sâmbătă și duminică, iar luni au rămas din nou pustii.
5 milioane de euro, pentru gestionarea construcțiilor
Interesant este că primăria condusă de Clotilde Armand a alocat, deja, o adevărată avere pentru administrarea celor două bazine. La fel de interesant este că primărița USR se lăuda pe Facebook, încă din 11 mai 2021, cu aceste bazine. Atunci, lucrările erau finalizate în proporție de 90%. „Pentru a fi inaugurate, mai este necesară racordarea acestor bazine la rețeaua de utilități: apă, canal, gaze și curent electric”, scria Armand, fără a aminti că acest proiect a fost demarat pe vremea fostului primar de sector Daniel Tudorache.
La data de 29 aprilie 2024, Primăria Sectorului 1 a încheiat cu asocierea formată din Club Sportiv „Atack Team” și din Asociația Club Sportiv „Aqua Sport Citius” un contract în valoare de 22.024.139,52 de lei fără TVA, respectiv de 26.208.726 de lei cu TVA inclusă (5.348.719,6 euro) pentru servicii de gestionare a acestor două bazine de înot. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de patru ani, ceea ce ce înseamnă un preț anual de 1.337.179,9 euro, respectiv de 111.431,7 euro pe lună.
Alt bazin pe care nu-l vrea nimeni, încă 9 milioane de euro
La două zile după inaugurarea eșuată a celor două bazine, Clotilde Armand a dat undă verde pentru demararea lucrărilor aferente unui al treilea bazin, de data aceasta la Liceul Tehnic Media. Conform comunicatului PNL, „aici nu au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, iar investiția nici măcar nu a fost prinsă în bugetul local”. Mai mult, „conducerea liceului și asociațiile de părinți au solicitat construirea unui teren de sport, și nu a unui bazin de înot. Directorul adjunct al liceului a mers chiar în ședința Consiliului Local din 19 ianuarie 2024, pentru a susține faptul că nimeni nu dorește construcția în acest liceu a acestui bazin”.
Povestea acestei investiții începe în 12 septembrie 2023, când Primăria Sectorului 1 a încheiat cu SC Palex Construcții Instalații SRL și cu Axa Trans Construct SRL un contract de achiziții publice în valoare de nu mai puțin de 37.111.802,57 de lei fără TVA, respectiv de 44.163.045,1 lei cu TVA inclusă (9.012.866,3 euro) pentru construirea bazinului olimpic acoperit, a anexelor pentru sportivi, public și personalul administrativ, în incinta Liceului Tehnic Media, din strada Jiului, nr. 163, sectorul 1.
Lucrurile nu s-au oprit aici, ci au continuat, la data de 12 aprilie 2024, cu încheierea de către Primăria Sectorului 1 a unui nou contract care avea ca obiect prestarea de servicii de supervizare a lucrărilor contractate în septembrie 2023 pentru construirea acestui bazin. Afacerea a fost adjudecată de compania SC Daio Total Construct SRL, pentru un preț de 403.704 lei fără TVA, respectiv de 480.407,76 de lei cu TVA inclusă (98.042,4 euro).
Scandal în Pajura, din cauza pistei de pumptrack
Revenind la acțiunile de campanie ale lui Clotilde Armand de la sfârșitul săptămânii trecute, tot sâmbătă, primărița USR a inaugurat și celebra pistă de pumptrack din cartierul Pajura, lucrare care, potrivit liberalilor, de asemenea, nu are autorizații. „Zeci de copii au folosit în weekend pista care nu îndeplinea reglementările legale pentru funcționare, în timp ce primărița se lăuda pe Facebook cu inaugurările electorale care puneau în pericol viețile din sector”, arată sursa citată. Potrivit acesteia, ANPC a constatat, luni dimineață, faptul că pumptrack-ul din Pajura funcționa fără autorizație și a izolat zona cu bandă de protecție și cu afișe care anunțau oprirea temporară a serviciilor publice de acolo.
„Cu toate acestea, banda a fost ruptă, ulterior, spre disperarea părinților care au comentat pe rețelele de socializare că este nevoie să asigure paza cu schimbul acolo”, se mai arată într-un comunicat al PNL Sectorul 1.
Clotilde a ajuns pe locul doi, în ultimul sondaj de opinie
Toate aceste mișcări electorale ale edilului USR au avut loc în contextul în care CURS a dat publicității rezultatele unui sondaj de opinie, realizat în perioada 25 - 31 mai 2023, la nivelul Sectorului 1. Au fost chestionați 1.200 de respondenți, prin metoda față în față, cu privire la persoana pe care ar urma să pună ștampila de vot, la alegerile de duminică, pentru funcția de primar al Sectorului 1.
Pe primul loc se află candidatul Alianței PSD-PNL, George Tuță, cu 35%. Abia pe locul al doilea se află Clotilde Armand, cu 33%. Locul 3, cu 9%, este ocupat de Liviu Negoiță (PUSL) și de Ramona Bruynseels (AUR). Fostul primar de sector Daniel Tudorache se situează pe poziția a patra, cu 7 la sută.