x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Încă un contract pentru firma fondată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Primăria Constanța vrea un ghid pentru reabilitarea clădirilor

Încă un contract pentru firma fondată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Primăria Constanța vrea un ghid pentru reabilitarea clădirilor

de Ion Alexandru    |    27 Iul 2022   •   07:55
Încă un contract pentru firma fondată de europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Primăria Constanța vrea un ghid pentru reabilitarea clădirilor

​​​​​​​Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contractul pe care firma fondată și administrată, timp de mai mulți ani, de eurodeputatul ex-USR-PLUS Dragoș Pîslaru l-a primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru a furniza servicii de expertiză și evaluare a programelor de reintegrare socială a deținuților, că societatea în cauză a mai pus mâna pe o afacere plătită din bani publici. La mijlocul acestei luni, Primăria Municipiului Constanța, la cârma căreia se află fostul senator PNL Vergil Chițac, a angajat compania Civitta Strategy & Consulting SA să realizeze un ghid pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate ale municipiului de la malul Mării Negre.

În 5 aprilie 2022, Primăria Municipiului Constanța publica pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin intermediul căruia făcea cunoscută intenția de a contracta servicii aferente elaborării unui ghid-regulament pentru reabilitarea clădirilor din zonele protejate construite ale orașului.

Potrivit documentației întocmite cu acest prilej, respectivul ghid-regulament „reprezintă un suport logistic dat locuitorilor din zonele protejate ale municipiului Constanța, un îndrumar care să îi poată ajuta pe aceștia la înțelegerea privind diagnosticarea și posibilitățile de reabilitare a clădirilor în care le locuiesc sau pe care le utilizează”.

Zona care urmează a fi studiată pentru elaborarea respectivului ghid-regulament este constituită din zonele protejate, delimitate conform unei anexe la Ordinul ministrului Culturii nr. 2828/2015, pentru modificarea anexei 1 la Ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr. 2314 din 2004 privind aprobarea Listei Monumentelor Istorice actualizată și a Listei Monumentelor Istorice Dispărute.

Trei zone, tot atâtea studii

În proiectul achiziției sunt vizate trei astfel de zone din interiorul municipiului Constanța. Prima zonă, denumită „Zona Peninsulară”, cuprinde, la vest, strada Termele Romane și strada Traian, la sud Bulevardul Elisabeta, la est Marea Neagră - Plaja Modern și la nord Bulevardul Ferdinand. Zona are o suprafață estimată de 54 de hectare.

A doua zonă este „Situl Urban Zona Comercială Centrală”, cu o suprafață estimată de 18 hectare, care cuprinde la sud Bulevardul Ferdinand, la nord strada Ștefan cel Mare, la est Marea Neagră - Plaja Modern și la vest strada Mihai Viteazul.

A treia zonă reprezintă siturile urbane protejate din zona centrală, cu suprafața estimată de 70 de hectare.

Contractul scos la mezat de primăria lui Vergil Chițac prevede realizarea a trei studii. Primul este studiul fotografic, constând în arhivarea fotografică de ansamblu și de detaliu a imobilelor (fațade vizibile din spațiul public, elementele stilistice aferente străzilor din interiorul zonelor protejate). Al doilea este studiul istoric, care va fi coroborat cu studiile istorice realizate și existente pentru alte documentații de urbanism din interiorul zonelor protejate construite. Iar al treilea este studiul stilistic, Primăria Municipiului Constanța cerând, în concret, realizarea unui studiu privind stilurile arhitecturale care caracterizează imobilele din interiorul zonelor protejate.

Procedură simplificată

Pentru această afacere, autoritatea contractantă a pus la bătaie, din fonduri proprii, suma de 442.250 de lei fără TVA, organizând, pentru atribuirea ei, nu o licitație deschisă, ci o procedură simplificată. La această procedură, conform documentației de atribuire, s-au înscris două oferte admisibile, fiind luate în considerare ambele.

Iar la data de 14 iulie 2022, Primăria Municipiului Constanța a încheiat cu cele două „finaliste” - SC Civitta Strategy & Consulting SA și SC Logic Plan SRL, ambele din Capitală - contractul nr. 136627/2022, în valoare de 322.842 de lei fără TVA, respectiv de 384.181,89 lei cu TVA inclusă.

În aceeași zi, a primit un contract de la Penitenciare

Despre cea de-a doua companie selectată de Primăria Municipiului Constanța pentru a contribui la realizarea acestui ghid-regulament, SC Logic Plan SRL, aflăm de la Registrul Comerțului că a fost înființată în anul 2017, este controlată, în calitate de asociat unic și administrator, de o anume Laura Elena Tucan și se ocupă cu activități de arhitectură, inginerie tehnică și consultanță legată de acestea.

Despre prima companie, SC Civitta Strategy & Consulting SA, sunt însă mai multe lucruri de spus. Firma a fost fondată de fostul premier liberal Florin Cîțu, împreună cu actualul europarlamentar Dragoș Nicolae Pîslaru (proaspăt membru REPER, ex-membru USR-PLUS), coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR. 

Pîslaru (FOTO) a controlat ani de zile compania, renunțând temporar la calitatea de administrator, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în martie 2019, grupul de investiții eston Civitta International OU, care preluase compania, schimbându-i numele, deținea 98 la sută din acțiuni, iar Dragoș Pîslaru mai controla 0,5%. Ceilalți acționari erau Carmen Veronica Mariș, Ioana Ivanov și Denisa Scutariu, Toate cele trei coasociate din trecut ale lui Pîslaru se regăsesc și în prezent în acționariatul SC Civitta Strategy & Consulting SA. Iar locul lui Dragoș Pîslaru a fost luat de o anume Silvia Elena Ursu.

De ani de zile compania lui Pîslaru a derulat contracte cu statul, inclusiv pe vremea guvernărilor PSD, dar aceste contracte au fost încheiate, practic, sub orice guvern s-a aflat instalat la Palatul Victoria, de atunci. Recent, „Jurnalul” a dezvăluit că SC Civitta Strategy & Consulting SA a fost arvunită, tot pe data de 14 iulie 2022, de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, pentru prestarea de servicii de expertiză și de evaluare a programelor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

×
Subiecte în articol: dragos pislaru