x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Începe tăvălugul. Zece probleme cu care se va confrunta Traian Băsescu în perioada următoare

Începe tăvălugul. Zece probleme cu care se va confrunta Traian Băsescu în perioada următoare

de Ion Alexandru    |    30 Mar 2022   •   07:10
Începe tăvălugul. Zece probleme cu care se va confrunta Traian Băsescu în perioada următoare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, va avea de confruntat zece situații juridice penale, civile și administrative, unele care au legătură directă cu decizia finală a ÎCCJ, privind colaborarea sa cu securitatea, altele care îi vizează familia, dar care au legătură cu modul în care „Petrov” a înțeles să facă afaceri și politică, în ultimii 20 de ani.

 De la pierderea tuturor beneficiilor ca fost șef de stat până la un proces aflat pe rol în care familia fostului ministru al Agriculturii îi cere despăgubiri de 100.000 de euro și până la problemele de natură penală pe care le are fiica sa cea mare, Ioana, lucrurile par să fie cu adevărat complicate pentru cel care, timp de zece ani, a construit și patronat sistemul care îi poartă numele.

Cea mai urgentă problemă administrativă cu care se va confrunta Băsescu în perioada imediat următoare este eliberarea vilei din Strada Gogol, nr. 2, pe care nu o mai poate ocupa, deoarece și-a pierdut drepturile prevăzute de Legea 406/2001, după ce ÎCCJ l-a declarat, definitiv, turnător la Securitate. RA-APPS l-a notificat deja că are la dispoziție 60 de zile să părăsească aceastăl ocuință de protocol. Apoi, va trebui să elibereze, de asemenea, și cabinetul pe care îl ocupă într-un bloc al statului din Strada Mihai Eminescu. 

A doua problemă este că va rămâne și fără secretarul și consiliera plătiți de Administrația prezidențială. A treia problemă este că a rămas fără mașină de la SPP și fără șofer, iar a cincea este că a rămas fără gardă de corp. A șasea „belea”, chiar majoră, este că Băsescu a rămas fără indemnizația de fost președinte, reprezentând 75% din indemnizația încasată de președintele în funcție al României.

Daune pentru familia lui Decebal Traian Remeș

Iar acestea sunt doar problemele administrative pe care le va avea de suportat Traian Băsescu. O a șasea ar putea veni de la una dintre victimele sale politice. Înainte de a muri, ex-ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeș, l-a acționat în judecată pe Băsescu, pentru afirmația făcută de acesta din urmă referitoare la imaginile cu „plicul cu bani, pe care le-ar fi văzut la dosarul «Caltaboșul». Remeș urma să ceară daune morale în valoare de 100.000 de euro”.

În noiembrie 2016, Remeș a câștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul prin care a cerut despăgubiri de la TVR și DNA pentru divulgarea, în cursul anului 2007, a probelor din dosarul „Caltaboșul”. Fosta șefă a Știrilor TVR, Rodica Culcer, împreună cu postul național de televiziune și cu DNA au fost obligați, atunci, să-i achite fostului ministru daune morale în valoare de 15.000 de lei. 

TVR și Rodica Culcer deja au plătit reparații morale

În octombrie 2007, în timpul anchetei DNA din dosarul „Caltaboșul”, TVR a difuzat, în jurnalul de seară, imagini video de la o întâlnire a lui Decebal Traian Remeș cu fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, în care acesta din urmă i-a înmânat ceea ce procurorii au denumit ca fiind un plic, precum și înregistrări audio referitoare la licitații.

Dosarul în care Remeș îi cerea lui Băsescu 100.000 de euro a fost deschis în februarie 2020 la Tribunalul București, însă în iunie 2020 a fost suspendat pentru introducerea în cauză a moștenitorilor reclamantului. Apoi, în 11 iunie, instanța a constatat perimată cererea de chemare în judecată. Soția lui Decebal Traian Remeș, Steliana Remeș, a formulat recurs la Curtea de Apel București. Pentru că, la termenul din 16 martie 2022, nu s-a prezentat niciuna dintre părți, completul de judecată a dispus suspendarea judecății. Însă procesul poate fi reluat oricând, în baza unei simple cereri scrise depuse de familia lui Remeș.

Fata cea mare, Ioana, între o posibilă condamnare și sechestrele penale

Iar aceste necazuri nu se termină aici. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, pentru 14 aprilie 2022, un nou termen în dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei electorale prezidențiale din anul 2009. În acest dosar, Curtea de Apel București a dispus, pe fond, condamnarea Elenei Udrea la 8 ani de închisoare cu executare, dar și a Ioanei Băsescu, fata cea mare a fostului președinte, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală. 

În acest dosar, la termenul din 20 ianuarie 2020, instanța de apel a menținut toate măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr. 121/P/2015, din data de 16 martie 2017, de către Direcția Națională Anticorupție asupra imobilelor deținute de Elena Udrea și Ioana Băsescu.

Tribunalul Călărași nu a „eliberat” moșia de la Nana

Iar Ioana Băsescu vine cu a opta problemă pentru familia fostului președinte. O știre din toamna anului trecut, care a rămas neobservată în spațiul public, se referă la menținerea sechestrului penal asupra moșiei de la Nana.

La data de 8 noiembrie 2021, Tribunalul Călărași a dispus menținerea măsurii asigurătorii instituite prin ordonanța nr. 236/P/201, din data de 16 februarie 2014, de către procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General, asupra terenurilor agricole aflate în extravilanul comunei Nana, județul Călărași, deținute de cinci persoane fizice, printre care și Ioana Băsescu, precum și de o societate comercială cu sediul în București. Acest sechestru penal face obiectul unui dosar penal aflat pe rol, cu privire la modul prin care, prin fals, a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra acestor terenuri, după care, o parte dintre ele au fost comasate și cumpărate de o firmă cu capital italian, care le-a revândut. Ioana Băsescu a cumpărat 270 de hectare de teren, cu credit acordat de CEC.

Prin hotărârea din noiembrie, Tribunalul Călărați a menținut sechestrele instituite de Parchet pe 31 de parcele de teren, în suprafață totală de 268.34 de hectare, toate intabulate pe numele Ioanei Băsescu, evaluate la suma de 2.622.216 lei.

Casa din Mihăileanu și declarațiile pe propria răspundere

Iar ultimele două probleme cu care riscă să se confrunte Traian Băsescu îl vizează în mod direct. După ce ÎCCJ a constatat, definitiv, că fostul președinte a colaborat cu Securitatea și că a făcut poliție politică, ar trebui să se activeze cele două plângeri penale, depuse la Parchetul General, pe numele său, privind falsul în declarații. Este vorba despre o plângere depusă, încă din 2019, de actualul deputat PSD Radu Cristescu, dar și de plângerea formulată de Grupul de Investigații Politice, în anul 2020. Ambele plângeri vizează declarațiile pe care Băsescu le-a completat, pentru a putea deține funcțiile de președinte, de senator și de europarlamentar, în care a menționat că nu a fost colaborator al Securității.

Nu în cele din urmă, Băsescu, odată evacuat din vila din Gogol, ar trebui să se mute în propriul său apartament, de 200 de metri pătrați, pe care îl deține într-un imobil din strada Ștefan Mihăileanu. Este vorba despre celebra casă pe care și-a atribuit-o, în 2002, pe vremea când era primar al Capitalei, și pe care a cumpărat-o de la stat, în 2003, cu 19.000 de dolari. Problema este că legea nu îi permitea această achiziție, deoarece Băsescu mai deținute o casă în București, pe care în anul 2002 i-a donat-o fiicei sale Ioana. Parchetul a clasat, însă, dosarul „Mihăileanu”, el putând fi, însă, oricând redeschis, odată ce „Petrov” pare să își fi pierdut influența asupra sistemului.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu