x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dezvăluiri JURNALUL: Senatul și-a cumpărat limuzine, Camera își reface terenurile de tenis

Dezvăluiri JURNALUL: Senatul și-a cumpărat limuzine, Camera își reface terenurile de tenis

de Ion Alexandru    |    26 Apr 2023   •   09:15
Dezvăluiri JURNALUL: Senatul și-a cumpărat limuzine, Camera își reface terenurile de tenis

În plină campanie guvernamentală de anunțare a unor măsuri de tăieri, ajustări și supraimpozitări, mai multe instituții fundamentale ale statului se întrec în achiziții de bunuri și servicii.

Prima pe lista acestor cumpărături, finalizate chiar luna aceasta, este Senatul României, care și-a cumpărat 22 de limuzine noi-nouțe, în valoare de peste 45.000 de euro bucata.  De cealaltă parte, însă, Camera Deputaților investește 670.000 de euro în renovarea bazei sportive preluate, în vara trecută, de la Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”. Este vorba despre o clădire și un teren de tenis, amplasate în incinta Palatului Parlamentului. Pe lista instituțiilor care au băgat mâna în bugetul de achiziții se mai află Poliția Română care, sub pretextul siguranței circulației rutiere, a cumpărat 46 de seturi de boxe și alte sisteme audio de sonorizare exterioară, cu care să-și doteze autospecialele. Unele dintre boxele cumpărate au o putere de 1.000 W, iar pentru aceste echipamente IGPR cheltuie nu mai puțin de 70.000 de euro.

 

Una dintre cele mai recente achiziții făcute de Parlamentul României are ca beneficiar Camera Deputaților și vizează încheierea unui contract de lucrări și reparații la baza sportivă a parlamentarilor, lucrările incluzând și serviciile de proiectare și de asistență tehnică. Este vorba despre baza sportivă administrată, în prezent, chiar de către Camera Deputaților, aflată în incinta Palatului Parlamentului, din strada Izvor nr. 2-4.

„Jurnalul” a dezvăluit, în vara anului trecut, faptul că instituția condusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a aprobat, la începutul lunii iulie a anului 2022, preluarea a patru terenuri de tenis, a unui balon pentru utilizarea lor iarna, precum și a unei clădiri amplasate pe un teren de aproape 5.000 de metri pătrați, în incinta Palatului Parlamentului. Aceste „active” au fost preluate de la Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”, asociație condusă de fostul deputat PRM Corneliu Ciontu, care a administrat baza sportivă începând cu anul 2012. Odată intrate în administrarea Camerei Deputaților, terenurile de tenis vor fi „păstorite” de Centrul Internațional de Conferințe, care va „produce” bani de pe urma lor, prin închirierea către publicul larg. Aprobarea acestui transfer s-a făcut la inițiativa a patru deputați de la PSD, PNL, USR și UDMR.

 

Procedură cu un singur ofertant

 

În 17 februarie 2023, Camera Deputaților a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a organiza o procedură simplificată de selecție de oferte în vederea încheierii respectivului contract de lucrări și reparații la această bază sportivă, punând, totodată, la bătaie, un buget estimat inițial la nu mai puțin de 2.773.109 lei fără TVA, respectiv la 3,3 milioane de lei cu TVA inclusă.

La această procedură simplificată de selecție de oferte a fost primită, însă, o singură ofertă din partea unei singure firme interesate. Este vorba despre oferta înregistrată a companiei SC Electronics Group Proiect Int’l SRL, societate care, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de către două persoane fizice: Florentina Matei și Daniel Matei.

Neavând de ales între mai multe oferte, Camera Deputaților a încheiat cu această companie contractul nr. 8/282 din 21 aprilie 2023, la o valoare finală negociată de 2.756.872,62 de lei fără TVA, respectiv de 3.280.678,4 lei cu TVA inclusă (669.526,2 euro).

Acesta este singurul contract pe care compania SC Electronics Group Proiect Int’l SRL l-a derulat cu o instituție a statului, așa cum reiese din baza de date a SEAP.

 

Clădirea nu este legată la utilități

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei afaceri, baza sportivă care face obiectul investiției a fost preluată de Camera Deputaților de la Clubul Parlamentarilor Români „Ion Rațiu”, prin Hotărârea nr. 57 din 2022. Iar pentru aducerea în starea de funcționare și de exploatare în condiții de siguranță „se impune realizarea lucrărilor de reparații, atât la clădirea existentă, cât și refacerea terenului de tenis”.

Din același document, rezultă că baza sportivă nu este racordată la nicio utilitate – apă curentă, energie electrică sau gaze naturale. În lucrările contractate intră refacerea hidroizolației, refacerea finisajelor interioare, reabilitarea tâmplăriei, refacerea scării de acces, realizarea instalației termice, a instalației electrice interioare și exterioare, precum și a iluminatului exterior.

Clubul Parlamentarilor „Ion Rațiu” de la care această bază a fost preluată de către Camera Deputaților, în vara trecută, avea, la acel moment, o Adunare Generală din care făceau parte 59 de membri. Printre acești membri, îl regăseam pe fostul deputat PD Adrian Gurzău.  Acesta este nimeni altul decât finul Elenei Udrea și partener de afaceri al lui Adrian Alexandrov în afacerile de la Cluj legate de megacartrierul de lux construit acolo. Gurzău a fost însă, la un moment dat, dat în judecată de Camera Deputaților, pentru că, la terminarea mandatului, a uitat să restituie laptopul și o imprimantă.

 

22 de limuzine, de 45.000 de euro bucata, pentru Senatul României

 

În timp ce Camera Deputaților contractează lucrări de refacere a bazei sportive proprii, Senatul României tocmai a parafat o afacere vizând cumpărarea de limuzine. Asta, în condițiile în care Guvernul ar pregăti măsuri de austeritate, care au drept scop în primul rând stoparea achiziției de către instituțiile publice a bunurilor și serviciilor, inclusiv a mașinilor.

În 3 martie, Senatul României, la conducerea căruia se află, interimar, liberal Alina Gorghiu, a publicat, de asemenea, pe SEAP, un anunț de participare în baza căruia a făcut cunoscută intenția de a achiziționa 22 de autoturisme tip limuzină, pentru care a pus la bătaie un buget maxim estimat la 4.537.815,13 lei fără TVA, respectiv de 5.400.019 lei cu TVA inclusă. Astfel, pentru fiecare limuzină pe care intenționa să o cumpere, Senatul era dispus să plătească suma de 245.455,4 lei cu TVA, adică 50.092,94 de euro.

Pentru a intra în posesia acestor mașini, instituția contractantă a organizat o licitație deschisă, la care s-a prezentat tot un singur ofertant. Este vorba despre SC Avia Motors SRL, dealerul autoturismelor Skoda, companie deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, de Daniel Balaban, Alexandru Man și Cătălin George Balaban. Între cele două părți, la data de 18 aprilie 2023, a fost parafat contractul 14/2023, la o vaoare finală de 4.150.420,34 de lei fără TVA, respectiv de 4.939.000,2 lei cu tot cu TVA. Acest lucru înseamnă că fiecare limuzină care va intra în dotarea Senatului României costă 224.500 de lei (45.816,3 euro).

Mașinile solicitate de Senat trebuie să fie fabricate în anul 2023, să fie de tip sedan, cu norma de poluare Euro 6, să fie dotate cu cinci locuri și cinci uși, să aibă culoarea negru metalizat, rezervor de 50 de litri, iar motorul să fie termic, pe benzină, cu o capacitate de 2.000 de centimetri cubi care să dezvolte o putere de 250 de cai, iar consumul mixt de carburant să fie de 10 litri la suta de kilometri.

Mai departe, mașinile au tracțiune integrală și cutie de viteze automată, sunt dotate cu jante din aliaj pe 19 inchi și cauciucuri atât de vară, cât și de iarnă. Geamurile laterale și luneta sunt prevăzute cu folie antitermică, au lateralele cromate, oglinzile exterioare sunt electrice și încălzite, iar farurile și stopurile sunt prevăzute cu leduri și cu spălător. Tapițeria este din piele de culoare neagră, scaunele sunt încălzite, iar climatizarea asigură minimum două zone.

 

Poliția Română ar putea da concerte. Instalații de sonorizare, cu amplificatoare și microfoane, de 70.000 de euro

 

O altă instituție care face, în această perioadă, achiziții interesante este Inspectoratul General al Poliției Române. IGPR a publicat, la 15 decembrie 2012, pe SEAP, un anunț de participare în vederea furnizării de echipamente IT, în cadrul unui proiect denumit „Educație rutieră - modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Sub această denumire pompoasă, achiziția constă în 46 de seturi de boxe audio instalabile pe două tipuri de autospeciale de poliție, 45 de sisteme de sonorizare (boxe, stație de amplificare și microfoane) pentru un tip de autospecială de poliție, două seturi de tinere originale pentru imprimante laser și faxuri, alte cinci seturi de toner original, la care se adaugă alte zece truse de mentenanță pentru aceste tonere, pentru care Poliția Română a pus la bătaie un buget inițial estimat la 308.151,55 lei fără TVA, respective la 366.700,3 lei cu tot cu TVA (74.836,8 euro).

 

Pe bas puternic

 

Cea mai importantă parte a acestui contract a fost parafată la data de 24 aprilie 2023, când IGPR a atribuit loturile 2 și 3, aferente boxelor și sistemelor de sonorizare. Aceste loturi au fost atribuite pentru suma de 257.250,91 de lei fără TVA, respectiv de 306.128,6 lei cu TVA inclusă (62.454,2 euro), compania adjudecătoare fiind Pragma Computers SRL.

Potrivit caietului de sarcini, cele 46 de seturi de boxe care fac obiectul contractului de achiziție sunt portabile, conectabile prin Bluetooth, cu două difuzoare, alimentate prin acumulatori, cu o autonomie de redare de 20 de ore, cu o capacitate de 6.000 de mAh, dezvoltând o putere de 20 W.

Cele 45 de sisteme audio contractate sunt destinate „evenimentelor de prezentare în aer liber”. Si acestea sunt portabile, conțin câte două boxe active, un mixer, două seturi microfon, un set de stative pentru boxe și un set de cabluri audio și de alimentare. Boxele sunt prevăzute cu difuzor bass, cu amplificator integrat care să dezvolte o putere de 1.000 W clasa D, cu egalizator pe două benzi și conexiune prin Bluetooth. Mixerul este tot pe două canale de microfon cu preamplificare, cu două intrări stereo, cu egalizator cu trei benzi pentru fiecare canal, precum și cu player Mp3 integrat.

 

Furnizorul, un abonat la contractele DNA

 

SC Pragma Computers SRL, compania care și-a adjudecat aceste două loturi, este deținută de Alexandra Mihaela Gheorghiță, de Corneliu Cătălin Gheorghiță și de Mihai Cosmin Gheorghiță. Această companie este unul dintre furnizorii de casă ai DNA, instituție căreia i-a livrat tehnică de filaj și de interceptare. Însă și pentru IGPR a mai lucrat, în 2021, când a furnizat Poliției un sistem „Big Brother”.

Celelalte trei loturi ale acestui contract încheiat anul acesta au fost atribuite, la 11, respectiv 13 aprilie 2023, către companiile Producton SRL și 2M Digital SRL. Valoarea finală a întregului contract-cadru se ridică la 342.085,34 de lei cu TVA (69.813,3 euro).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: institutii stat achizitii