Pentru a-şi vedea visul de a deveni fermier pe sute de hectare, Traian Băsescu a pus în mişcare nu doar instituţiile statului, ci şi propria-i familie. Ioana Băsescu a fost scoasă la înaintare în tranzacţia imobiliară din comuna călărăşeană Nana. Asta, după ce procurorul Papici a verificat informaţiile despre sănătatea juridică a terenurilor, iar consilierul prezidenţial Rădulescu a mijlocit încheierea afacerii. Antena 3 a prezentat un document care arată că, pentru a deveni fermier, preşedintele Traian Băsescu şi-a pus oamenii să verifice terenurile agricole pe care le avea în vedere ca să le poată cumpăra fără probleme. Băsescu declara astă-vară că vrea să îşi facă o livadă de 50 de hectare cu piersici, cireşi şi meri. În septembrie 2013, Ioana Băsescu a cumpărat 300 de hectare de teren în judeţul Călăraşi, teren pe care îl ară tractoarele unei firme cercetată de de procurori pentru un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Tranzacţia s-a efectuat prin consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada guvernului Boc, care a confirmat afacerea. “N-am fost în timpul programului, am fost în timpul liber. Ioana a vrut să cumpere un teren şi m-a consiliat. L-am văzut, e foarte bun”, a spus Adrian Rădulescu într-o intervenţie telefonică la Antena 3. Ioana Băsescu a precizat într-un comunicat că a achiziţionat terenul agricol de 290,41 hectare printr-un credit ipotecar încheiat pe o perioadă de 30 de ani.
Dumincă seara, în emisiunea “Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea a prezentat un document emis de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – ANRP şi adresat Ministerului Public şi procurorului Lucian Papici, până de curând şef de secţie în Direcţia Naţională Anticorupţie – DNA. Documentul conţinea mai multe date despre mai multe fonduri funciare, printre care se află şi comisia locală de fond funciar din comuna Nana, judeţul Călăraşi. Documentul emis de ANRP este de fapt un răspuns la o solicitare trimisă în luna martie a acestui an de către procurorul Lucian Papici. Acesta a fost şef al Secţiei 1 din DNA până la începutul lunii octombrie 2013 când i-a încetat delegarea pe funcţie, fapt ce l-a deranjat foarte mult pe preşedintele Traian Băsescu, care a considerat schimbarea procurorului Papici din funcţie ca fiind o acţiune politică. Despre acelaşi procuror Papici, Traian Băsescu spunea în decembrie 2011 că este un şantajist, declaraţie preluată de Antena 3. Preşedintele României a confirmat vineri seara la Cotroceni, într-o declaraţie de presă, faptul că şi-a pus fiica cea mare să ia un credit de la CEC şi să cumpere terenul, pentru că el nu îndeplinea condiţiile de creditare.
“Vreau să confirm că eu am convins-o să facă acest lucru pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar”, a declarat preşedintele Traian Băsescu. Apoi, el a mai adăugat că vrea să treacă terenul pe numele lui pentru că el vrea să fie fermierul. Cu zece zile înainte de a cumpăra terenul, pe 9 septembrie 2013, Ioana Băsescu a contractat un credit de la CEC Bank – Unitatea Pilot Victoria, în valoare de 4.600.000 de lei. Contractul de credit are numărul RQ 13095722648477, iar contractul de ipotecă mobiliară pe cont curent are numărul 189/09.09.2013. Este posibil ca aceşti bani să fi fost folosiţi în această afacere. Conform site-ului oficial al CEC, banca acordă un împrumut maxim de 2.800.000 de RON. Ioana Băsescu a obţinut în 2007 titularizarea pentru un post de notar în comuna Păuneşti din Vrancea, după ce luase nota 5,70 la proba teoretică a concursului. În 2008, ea şi-a mutat cabinetul notarial în Bucureşti şi şi-a cumpărat un apartament de tip penthouse în complexul rezidenţial Băneasa.
În iunie 2002, Jurnalul Naţional publica o anchetă cu titlul: “Averea lui Traian nu se regăseşte în câştigurile lui legale” în care se detaliau afacerile cu terenuri ale lui Traian Băsescu, pe atunci primar general al Capitalei. Pe 9 august 2000, Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu, cunoscut drept “regele asfaltului”, cumpărau câte 3.700 mp lângă Grădina Zoologică din Bucureşti cu 13 dolari/mp, deşi preţul pieţei era de aproape 25 de ori mai mare. După doi ani, Băsescu a vândut terenul, cumpărătoarea fiind o concitadină a lui Căşuneanu, unele surse arătând atunci că aceasta era chiar cumnata “regelui asfaltului”. Cu banii obţinuţi din această afacere, Băsescu a cumpărat o vilă din Otopeni, pe care trei săptămâni mai târziu a donat-o fiicei sale, Ioana, doar pentru a putea cere şi obţine casa din Mihăileanu de la Primaria Capitalei, al cărei şef era. Numele Ioanei Băsescu a mai apărut în alte afaceri imobiliare controversate, ultima fiind cea în care îi împlinea visul tatălui de a deveni fermier călărăşean.