x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Renovare la Cotroceni: florile din grădină se vor cățăra pe două milioane de lei

Renovare la Cotroceni: florile din grădină se vor cățăra pe două milioane de lei

de Ion Alexandru    |    12 Feb 2024   •   09:00
Renovare la Cotroceni: florile din grădină se vor cățăra pe două milioane de lei

​​​​​​​În iunie 2022, Administrația Prezidențială parafa un contract de peste 240.000 de euro pentru refacerea pergolelor de pe Platoul Baroc și de la intrarea în Muzeul Național Cotroceni. Nici doi ani mai târziu, Președinția a reeditat acest contract, scoțând la mezat lucrări similare, dar mult mai scumpe ca preț, aferente unor lucrări care vizează fântâna de pe Platoul Baroc. De această dată, s-a pus la bătaie un buget de 1,82 de milioane de lei, fără a se organiza o licitație deschisă. Contractul urmează să fie atribuit, prin procedură simplificată de selecție de oferte, la data de 26 februarie.

Administrația lui Klaus Iohannis lovește din nou, cu un alt proiect de investiții care vizează grădina Palatului Cotroceni. În data de 5 februarie 2024, Administrația Prezidențială a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia își face cunoscută intenția de a contracta, pentru a doua oară în acest mandat, lucrări de refacere a pergolelor din cadrul parcului Complex Palatul Cotroceni. Însă, de această dată, suma pusă la bătaie pentru acest obiectiv se ridică la 1.529.411,77 de lei fără TVA, respectiv la 1.820.000 de lei cu TVA inclusă (371.428,6 euro).

Banii provin din surse bugetare, de la bugetul de stat, iar pentru atribuirea contractului, Președinția României nu va organiza o licitație deschisă, ci, așa cum rezultă din anunțul de participare citat, o procedură simplificată de selecție de oferte.

Potrivit caietului de sarcini întocmit și care stă la baza acestui contract, investiția vizează strict refacerea pergolei de pe Platoul Baroc, unde este amplasată și o fântână. Această fântână urmează a fi „executată din nou”, va fi la fel cu cea existentă, având aceeași configurație atât în plan, cât și volumetrică. Din documentația de atribuire, mai aflăm faptul că „elementele componente vor avea aceleași dimensiuni și profilatură cu elementele existente”, iar „piesele din lemn care prezintă deteriorări mai puțin importante și la care elementele decorative nu prezintă zone lacunare vor fi utilizate ca șabloane pentru realizarea unor piese identice”.

Lemn masiv, de esență tare

Conform documentației de atribuire, „materialul folosit pentru executarea componentelor pergolei va fi lemnul masiv de esență tare”. Acest lemn va trebui să fie foarte bine uscat, „pentru a preîntâmpina apariția crăpăturilor, a deformărilor și a variațiilor dimensionale”.

Mai mult, elementele din lemn vor trebui să fie prelucrate cu mașini de frezare cu comandă numerică, „pentru a se obține profilatura și elementele de decor identice cu cele existente”. „Lemnul astfel prelucrat se va impregna cu un impregnant diluabil cu apă, pentru protecția ciupercii albastre și a mucegaiului și pentru întărirea fibrei, cu penetrare în profunzime”, se mai precizează în documentația citată.

În continuare se precizează faptul că la partea superioară a fiecărui element structural va fi montat un șorț din tablă de cupru cu grosimea de 1,5 milimetri, modelat după forma acestuia, „pentru protecția lemnului”, iar „elementele din cupru vor fi protejate împotriva coroziunii și a oxidării cu lac transparent pentru exterior pe bază de rășini sintetice”.

Lucrările trebuie executate până la 30 octombrie

Contractul privind aceste lucrări va intra în vigoare la data semnării lui de către ambele părți și va fi valabil până la data de 30 octombrie 2024. Administrația Prezidențială subliniază, totodată, că durata totală de execuție a lucrărilor este de maximum 180 de zile, „dar nu mai târziu de 30 octombrie 2024”. De menționat este faptul că, pe toată perioada de execuție a lucrărilor, personalul firmei executante va fi obligat să respecte programul de lucru stabilit de Administrația Prezidențială și regulile de securitate impuse de obiectiv și de regulamentul de ordine interioară al Administrației Prezidențiale. „Personalul firmei executante care operează pe șantier trebuie să fie ușor de recunoscut și este obligat să poarte însemne vizibile cu firma respectivă”, se mai arată în documentația de atribuire.

Garanția lucrărilor cerute este de 5 ani, în condiții de exploatare normală. În contractual propriu-zis intră 66 de elemente verticale cu înălțimea de 3 metri, 22 de elemente orizontale de modelat capete cu lungimea de 5,1 metri, 53 de elemente orizontale în partea de sus cu lungimea de 3,2 metri, 260 de bucăți de protecție tablă din cupru profilată la partea superioară și 24 de elemente orizontale la partea de jos, cu lungimea de 2,27 de metri.

Afacere cu repetiție

Ofertele pentru acest nou contract urmează să fie deschise în data de 26 februarie 2024, la ora 15.00. Este pentru a doua oară când Administrația Prezidențială încheie un astfel de contract. La data de 9 iunie 2022, aceeași instituție a parafat un contract similar, în valoare de 1.178,898,8 lei cu TVA inclusă (240.591,6 euro), afacerea fiind adjudecată de compania SC Doctor Wood Repair & Restoration SRL.

Atunci, contractul a vizat refacerea pergolelor de la intrarea în Muzeul Național Cotroceni și de pe Platoul Baroc - Fanfară din incinta Palatului Cotroceni. Lucrările trebuiau să fie finalizate până cel târziu la data de 21 decembrie 2022. S-au executat, atunci, 20 de elemente verticale de 3 metri, 62 de elemente orizontale de 2,8 metri, 24 de elemente verticale de 3 metri înălțime, 4 elemente de 2 metri înălțime și 40 de elemente de 0,8 metri înălțime, la care se adaugă 210 metri pătrați de tablă zincată.

SC Doctor Wood Repair & Restoration SRL, firma care a executat aceste lucrări, a fost înființată în 2019 și se ocupă cu tăierea și rindeluirea lemnului. Compania este deținută de acționarul unic Vasilică Robert Barbu și nu figurează cu alte contracte cu statul.

Încă 60.000 de lei, pentru mentenanță la sistemul de irigații

Aceasta nu este singura afacere pe care Administrația Prezidențială a pregătit-o sau pe care o derulează la acest început de an. Pe data de 1 februarie, Președinția a încheiat un contract în valoare de 60.000 de lei fără TVA (71.400 de lei cu TVA inclusă), pentru servicii de mentenanță și reparații ale sistemului automatizat de irigații de la Palatul Cotroceni. Este vorba despre un contract subsecvent aferent unui acord-cadru încheiat în 28 iunie 2022 de Administrația Prezidențială cu SC MBC Construct Prest SRL, pentru suma de 411.608,4 lei cu TVA inclusă.

De atunci, au fost încheiate, la 15 iulie 2022, 15 septembrie 2022, 17 noiembrie 2022, 7 februarie 2023, 22 iunie 2023, 11 noiembrie 2023 și 1 februarie 2024, nu mai puțin de șapte contracte subsecvente, în valoare totală de 232.510,9 lei cu TVA inclusă.

SC MBC Construct Prest SRL este o companie deținută de Stela Malea și Constantin Bogdan Malea (mamă și fiu), firmă care, de asemenea, nu figurează cu alte contracte cu statul.

×