Legea 215 din 2001, care reglementează autonomia locală, a fost concepută astfel încât să le permită consiliilor locale să ia decizii independent, însă acelaşi act normativ le permite şi primarilor să facă abuzuri, fără a fi pedepsiţi. Prefectura nu poate interveni decât în anumite cazuri.
Cunoscută în Ialomiţa drept „Ţara lu’ Cărbune- Vodă”, comuna Alexeni se remarcă pe harta abuzurilor administraţiei locale prin edilul-vedetă, Ion Cărbune, de 20 de ani în fruntea primăriei.
Ion Cărbune, primarul comunei Alexeni, din judeţul Ialomiţa, se laudă cu zeci de dosare penale clasate şi spune că cei care-i fac reclamaţii au probleme, nu el. Viceprimarul comunei, Şerban Dragomir, a depus plângere penală împotriva primarului, arătând că edilul l-a bătut anul trecut, în luna mai, în prezenţa mai multor martori. Dosarul de urmărire penală a primarului Ion Cărbune a fost închis, asemenea tuturor celorlalte care-l vizau. Edilul nu recunoaşte nicio faptă, iar despre viceprimar spune că ia salariul degeaba şi că n-ar avea dreptul la un calculator în birou.
Localnicii îl mai acuză pe primar de defrişarea rezervaţiei de stejari seculari. Nici pentru aceste acuzaţii nu este urmărit penal. „Am prins pe cineva care a defrişat şi făcea baloţi. A dus peste 1.500 de baloţi în curtea primarului. Am făcut fotografii şi ne-am dus mai mulţi să-i depunem plângere”, mai spune viceprimarul. Unii consăteni ai primarului Cărbune au făcut sesizări şi la Agenţia Naţională pentru Integritate, spunând că edilul şi soţia lui s-au aflat în situaţie de incompatibilitate timp de 20 de ani, deoarece Paraschiva Cărbune a lucrat la Registrul Agricol, în cadrul primăriei.
Oamenii mai spun că soţia edilului ar fi încurcat documentele unor terenuri şi ar fi ieşit la pensie „ca să-şi şteargă urmele”. „Autonomia locală are riscurile ei. În legea 215 din 2001 nu sunt prevăzute instrumente care să permită prefecturii să intervină”, explică prefectul judeţului Ialomiţa, Gigi Petre.
Primarul nu se teme nici de plângerile care vor mai veni din partea oamenilor, spunând că aşteaptă Neînceperea Urmăririi Penale.
„Aşa, şi?”
L -am contactat telefonic pe edilul de la Alexeni și l-am întrebat dacă este adevărat că, printre altele, a împuşcat câinele unui consătean, anul trecut. Răspunsul a fost halucinant: „Aşa, şi?... Toate dosare-le sunt clasate. Le aştept pe următoarele!”. Aceasta este atitudinea unui primar care știe că se poate baza pe NUP, după ce nu a răspuns penal pentru niciuna dintre acuzațiile care i-au fost aduse.
„I s-a găsit sânge în portbagaj, când a omorât câinele, dar el a spus că e de la o găină. Procurorul-şef de aici îl ajută”, ne-a declarat viceprimarul. Mai mulți locuitori ai comunei spun că edilul le-a-mpuşcat câinii şi au depus plângeri penale împotriva lui, dar nu s-a deschis niciun dosar de urmărire penală pe numele primarului.