x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legături periculoase printre gunoaie. Cine alimentează mafia italiană?

Legături periculoase printre gunoaie. Cine alimentează mafia italiană?

de Gabi Golea    |    04 Mai 2014   •   13:56
 Legături periculoase printre gunoaie. Cine alimentează mafia italiană?
Sursa foto: SZELLO GABOR

Piaţa gunoaielor pe care acţionează firmele de salubrizare este una la fel de puternică şi de bănoasă precum cea a asigurărilor. Zeci de milioane de euro sunt viraţi anual de autorităţile locale pentru ridicarea gunoaielor şi pentru reciclarea acestora.

Ani de zile, piaţa gunoaielor din New York a fost motivul de luptă între clanurile mafiote italiene, luptă extinsă şi în alte ţări. Nici România nu a fost ocolită.

Mafioţii camuflaţi

De peste zece ani, autorităţile italiene au identificat conturi, bunuri şi acţiuni aparţinând unor mafioţi sicilieni camuflaţi în spatele Gropii de gunoi de la Glina-Bucureşti, administrată de societatea comercială ECOREC SA, unde se derulează afaceri de circa 300 de milioane de euro.

Silvana Saguto, preşedintele Tribunalului Palermo, din Sicilia, a acuzat autorităţile române că protejează acţionarii italieni, însă, ulterior, pentru a evita orice fel de suspiciuni care deja deveniseră temă de negociere diplomatică între cele două ţări, prin Ordonanţa din 7 august 2013 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT a impus sechestru asupra tuturor acţiunilor emise de ECOREC SA.

Ceea ce ridică serioase semne de întrebare, şi potrivit informaţiilor noastre va duce la extinderea anchetei penale, este faptul că în ciuda acestei realităţi juridice, societăţi importante pe piaţa gunoaielor cum ar fi ROSAL (patronată de Honorius Prigoana), SUPERCOM (patronată de Ionel Ciuclea, finul primarului Sectorului 2, Niculaie Onţanu), SALPREST, REVITAROM, ELECTRICA SERV, Primăria Voluntari, ECOVOL etc alimentează de peste 10 ani conturile italienilor cu zeci de milioane de euro.

Acţionarii acestor firme nu pot spune că nu ştiu unde se duc banii lor atât timp cât anchetele penale sunt de notorietate şi cât presa din România a scris tomuri întregi despre mafia italiană din spatele Gropii de gunoi de la Glina.

|ntr-o ecuaţie simplă rezultă că cetăţenii bucureşteni, de bună credinţă, alimentează societăţile de colectare care, mai departe, virează banii către ECOREC şi aceasta la rându-i către acţionarii ei, mafioţii sicilieni.

De ce acceptă primarii de sectoare acest circuit imoral şi la limita legii, acesta este un mister.

E valabil şi pentru alte oraşe

Mai mult decât atât, acest sistem este valabil şi în alte oraşe ale României. De pildă, de curând, primarul Emil Boc a încredinţat la Cluj un contract de deszăpezire firmei SUPERCOM care face parte cu bună ştiinţă din circuitul financiar al cărui beneficiar final este mafia italiană.

|n aceeaşi situaţie sunt şi oraşele Suceava şi Baia Mare unde ROSAL a câştigat licitaţiile pentru servicii de salubrizare. Concluzia este simplă: fără ajutorul firmelor de salubrizare, mafia italiană nu ar fi înflorit într-atât de mult încât să determine autorităţile să extindă investigaţiile transfrontaliere, indiferent de costurile enorme plătite de statul italian.

Această relaţie imorală financiară prin care firme importante de salubrizare alimentează conturile ECOREC SA, suspectată de apartenenţă la mafia italiană, nu împiedică aceste firme să câştige licitaţii pe bandă rulantă în domeniu, cu acordul tacit al autorităţilor locale.


 

×
Subiecte în articol: gunoaie mafia ecorec diicot SUPERCOM