x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Emil Boc curăţă Clujul cu “penalul” lui Apostu

Emil Boc curăţă Clujul cu “penalul” lui Apostu

de Ion Alexandru    |    07 Noi 2016   •   17:10
Emil Boc curăţă Clujul cu “penalul” lui Apostu

Cu doar o lună înainte de alegerile parlamentare, o instituţie condusă de un important membru al PNL, formaţiune ce insistă în reformarea clasei politice prin eliminarea oricăror suspiciuni de corupţie, a atribuit un contract de aproximativ 20 de milioane de euro unei companii de salubritate controlate de un personaj trimis în judecată în nu mai puţin de două dosare de corupţie. Este vorba despre Primăria Cluj-Napoca, condusă de fostul lider democrat-liberal Emil Boc. Societatea care a pus mâna pe contractul cu pricina se numeşte Compania de salubritate Brantner Vereş SA, al cărei administrator, Călin Mihail Stoia, este judecat în dosarul de corupţie al fostului edil, Sorin Apostu, pentru mită, complicitate la spălare de bani şi complicitate de fals în înscrisuri. Toate aceste infracţiuni sunt în strânsă legătură cu alte contracte derulate de societatea în cauză cu Primăria din Cluj. Un al doilea dosar care îl vizează pe Stoia are legătură cu promisiunile acestuia pe lângă un om de afaceri pentru deblocarea unor sume de bani de la Rezerva Bugetară a Guvernului, chiar în timp ce Emil Boc deţinea funcţia de prim-ministru.

Compania de salubritate clujeană, controlată, în prezent, de afaceristul Călin Mihail Stoia, trimis în judecată de DNA în două dosare de corupţie, a primit, la sfârşitul lunii trecute, în concesiune, serviciul de salubrizare şi de deszăpezire din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căruia se află Emil Boc.

Afacerea, gândită din luna aprilie

Potrivit unui anunţ postat în SEAP, Primăria Cluj-Napoca s-a arătat interesată, încă din data de 6 aprilie 2016, să delege, prin concesionare, serviciul de salubrizare stradală, precum şi serviciul de deszăpezire din oraş. Activităţie pe care municipalitatea lui Boc dorea să le externalizeze se referă la măturarea manuală, întreţinerea curăţeniei, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, precum şi stropirea carosabilului, curăţarea manuală a rigolelor sau măturatul mecanizat.

Totodată, activităţile în cauză mai vizează şi curăţarea manuală a zăpezii şi a gheţii, pluguitul, combaterea fenomenului poleiului, curăţarea de zăpadă şi de gheaţă a gurilor de scurgere, încărcarea şi transportul zăpezii şi al gheţii.

La cinci luni de la publicarea intenţiei de delegare, prin concesionare, a acestor servicii, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a organizat o licitaţie deschisă, pentru atribuirea contractului, criteriul de selecţie fiind acela al preţului cel mai scăzut. Trei oferte au fost depuse, toate fiind considerate, de către autoritatea contractantă, ca fiind admisibile, însă doar una dintre acestea a fost declarată câştigătoare.

Ce obligaţii are câştigătorul

Astfel, în data de 26 octombrie 2016, a avut loc licitaţia. Primăria lui Emil Boc anunţase că este dispusă să achite, pentru acest program, suma de 77.452.096,36 de lei fără TVA. Acesta era, practic, preţul de la care ofertanţii urmau să negocieze, în jos. Numai că, în urma prezentării ofertelor economice, câştigătoare a fost desemnată SC Compania de Salubritate Brantner Vereş SA, din Cluj-Napoca, societate care a ofertat exact preţul maxim al Primăriei, adică 77.452.096,36 lei fără TVA. În aceeaşi zi, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încheiat cu această companie contractul având numărul 449475/26.10.2016, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei negocieri, reiese că activităţile de salubrizare şi deszăpezire descrise mai sus urmează să fie efectuate pe două sectoare. Sectorul 1 vizează cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Dâmbul Rotund, Gruia, Plopilor şi parţial zona centrală, în timp ce Sectorul 2 vizează cartierele Gheorghieni, Andrei Mureşanu, Mărăşti, Iris, Bulgaria şi parţial zona centrală. Pe lângă activităţile propriu-zise de salubrizare şi deszăpezire, Compania de Salubritate Brantner Vereş SA trebuie să monteze 1.900 de coşuri de gunoi pe stâlpi, în Sectorul 1, şi alte 1.600 de coşuri de gunoi pe stâlpi în Sectorul 2. De asemenea, alte 150 de coşuri pe picior trebuie montate în Sectorul 1 şi încă alte 50 de astfel de coşuri în Sectorul 2.

Tot în caietul se sarcini sunt prevăzute şi anumite condiţii pentru derularea acestor activităţi. 

Creierul penal din spatele firmei câştigătoare

Compania de Salubritate Brantner Vereş SA, cea care a pus mâna pe acest contract dat de municipalitate, este controlată, în prezent, de omul de afaceri Călin Mihail Stoia, un apropiat al fostului edil din Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Stoia este trimis în judecată în nu mai puţin de două dosare penale instrumentate de procurorii DNA.

Într-unul dintre dosare, trimis în judecată la sfârşitul anului 2011, Stoia a fost cercetat chiar în calitate de administrator al Companiei de Salubritate Bratner Vereş SA, pentru 18 acte materiale de dare de mită în formă continuată, 19 acte materiale de participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată şi alte 19 acte materiale de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Este vorba despre dosarul în care fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat şi trimis în judecată pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani, complicitate la fals în înscrisuri, trafic de influenţă, instigare la spălare de bani, instigare la fals şi primire de foloase necuvenite. În dosar, a mai fost trimisă în judecată şi soţia fostului edil, Monica Undina Apostu, avocat în Baroul Cluj, dar şi Aspazia Droniuc, proprietara SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL din Cluj-Napoca.

Mită, fals şi spălare de bani

Potrivit procurorilor, Sorin Apostu a obţinut, cu titlu de mită, suma totală de 545.717 lei, bani promişi de la reprezentanţii a două firme de salubritate care aveau în derulare contracte cu Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre SC Bratner Vereş SA, administrată de o companie pe nume Total Tradinf Company SRL, şi de SC Rosal SRL Bucureşti, ce a fost deţinută de Silviu Prigoană. “Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Apostu Sorin a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Apostu Monica Undina, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă”, se arată în rechizitoriu.

Astfel, în anul 2010, Sorin Apostu a acceptat să primească de la Călin Mihail Stoia, sume de bani disimulate într-un contract de consultanţă fictiv, încheiat în 2 aprilie 2010, între cabinetul de avocatură Apostu Monica şi SC Total Trading Company SRL. Ulterior, în perioada aprilie 2010-septembrie 2011, Sorin Apostu a primit, în 18 tranşe, suma totală de 262.560 lei, pentru ca, în schimb, să semneze un contract de salubrizare cu SC Brantner Vereş şi să asigure derularea ulterioară, fără incidente, a acestui contract, prin emiterea oricăror acte necesare. Pentru fiecare tranşă de bani a fost emisă câte o factură care evidenţia prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale, aceasta pentru disimularea adevăratei naturi a provenienţei banilor.

Mai mult, Sorin Apostu a pretins şi de la Aspazia Droniuc suma de 247.330,54 lei, lăsând-o să înţeleagă că are influenţă pe lângă directorul RATUC Cluj pe care l-ar putea determina să încheie, cu societatea inculpatei, poliţe de asigurare a parcului auto al regiei. Şi aceşti bani au fost disimulaţi prin încheierea a două contracte de asistenţă juridică fictive între societatea SC Groupe Frarom (aparţinând lui Droniuc Aspazia) şi cabinetul de avocatură Apostu Monica Undina.

În rechizitoriu s-a mai reţinut că, după încheierea, la data de 28 iulie 2010, a contractului de delegare a serviciului public de salubriuare al Municipiului Cluj-Napoca cu SC Rosal SRL Bucureşti, contract încheiat de primarul Sorin Apostu, acesta a primit de la reprezentanţii societăţii menţionate două carduri de alimentare cu carburanţi, din care unul a fost utilizat ulterior, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2011 de către Monica Apostu, care a alimentat autovehiculele proprietate personală cu carburanţi în valoare totală de 8.826,63 lei.

Într-un alt dosar, a promis intervenţii la Guvernul României

Acesta nu este, însă, singurul dosar în care Călin Mihail Stoia a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Tot în decembrie 2011, în timp ce se afla în arest preventiv în dosarul lui Apostu, Stoia a fost trimis de DNA în faţa magistraţilor de la Tribunalul Cluj, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în 28 august 2011, în plină guvernare Băsescu-Boc, Stoia a pretins în faţa unui om de afaceri că are influenţă, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcţionari publici cu atribuţii de decizie în cadrul Guvernului României, pe care îi poate determina să aprobe alocarea, prin Hotărâre de Guvern, a unei sume importante de bani pentru Primăria comunei Ioneşti, din judeţul Vâlcea, bani de la Fondul de Rezervă Bugetară aflată la dispoziţia primului-ministru pentru anul 2011. ”Demersul denunţătorului (omul de afaceri în cauză - n.red.) s-a realizat în numele reprezentanţilor unei societăţi comerciale care erau interesaţi în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008-2009. Inculpatul Stoia Călin Mihai i-a comunicat denunţătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcţionarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10 la sută din valoarea totală a sumei solicitate.
Cu toate acestea, Primăria comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea, nu a primit în anii 2010 şi 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, se arată în rechizitoriu.

După câţiva ani de la trimiterea în judecată a acestui dosar, cauza a fost restituită la DNA, pentru refacerea cercetărilor. În decembrie anul trecut, dosarul a fost trimis, pentru a doua oară, în judecată.

Fostul director al firmei de salubritate, Eugen Vereş, a murit la începutul anului trecut. Stoia a cerut companiei să se judece cu familia acestuia, pentru 300.000 de lei

A chemat în judecată rudele fostului partener

Până la începutul anului trecut, Compania de Salubritate Brantner Vereş SA era controlată, pe de o parte, de Călin Mihail Stoia, şi, pe de altă parte, de omul de afaceri clujean Eugen Vereş. Acesta din urmă a decedat în ianuarie 2015, în urma unui cancer generalizat. Potrivit jurnaliştilor locali, Eugen Vereş a condus compania cu discreţie, fără să epateze, reuşind, în ultimii zece ani, să realizeze cifre de afaceri curprinse între 4 şi 6 milioane de euro pe an.

La mijlocul anului trecut, conducerea firmei de salubritate Brantner Vereş i-a chemat în judecată pe văduva şi copiii fostului director Eugen Vereş, cărora le-a cerut o importantă sumă de bani, ca fiind încasată în mod nelegal. Procesul a fost îndreptat împotriva Anei Vereş, văduva fostului director şi fondator al firmei, a lui Mircea Vereş, fiul, şi a Marianei Moldovan, fiica răposatului. Prin acţiunea intentată pe rolul instanţelor de judecată clujene, patronii firmei Brantner solicitau rambursarea sumei de peste 300.000 de lei, considerată ca fiind încasată în mod nelegal de fostul director Eugen Vereş, în ultimii doi ani.

În luna mai a anului curent, magistraţii tribunalului au respins pretenţiile reprezentanţilor firmei Brantner, faţă de Eugen Vereş şi rudele sale moştenitoare, pe motiv de prescriere.

 

Compania de salubritate Brantner Vereş SA a licitat preţul maxim scos la bătaie de Primăria lui Emil Boc. Deşi au fost trei ofertanţi, firma lui Călin Stoia a fost declarată câştigătoare.

Vechi client al contractelor Primăriei Cluj-Napoca, afaceristul Călin Stoia este acuzat de DNA, în primul dosar, că i-a dat mită fostului edil, Sorin Apostu, pentru a pune mâna pe un contract similar, în 2010. Al doilea dosar aduce în atenţie intervenţii promise la nivelul Guvernului Boc.

×
Subiecte în articol: emil boc