x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lovitură în Capitală. Dacă Clotilde Armand nu-i vrea pe cei de la Romprest, îi angajează Nicușor Dan

Lovitură în Capitală. Dacă Clotilde Armand nu-i vrea pe cei de la Romprest, îi angajează Nicușor Dan

de Ion Alexandru    |    08 Iul 2022   •   07:30
Lovitură în Capitală. Dacă Clotilde Armand nu-i vrea pe cei de la Romprest, îi angajează Nicușor Dan

Primăria Capitalei nu este deloc de acord cu politica din domeniul deșeurilor pe care o duce Clotilde Armand, de la USR, la Sectorul 1, și a angajat o companie deținută de Romprest Service SA pentru a presta servicii de întreținere și curățenie interioară și exterioară la Stadionul Arena Națională.

La licitația organizată, s-au prezentat mai mulți operatori, însă cel mai bun punctaj la capitolul calitate-preț l-au întrunit cei cărora Clotilde Armand le-a declarat război, imediat după ce a preluat mandatul de edil a Sectorului 1. La Constanța, însă, primăria condusă de liberalul Vergil Chițac preconizează o depășire rapidă a crizei apei, motiv pentru care a contractat servicii de reparare a 15 fântâni arteziene și bazine ornamentale de la malul Mării Negre. În plus, a mai contractat și servicii de închiriere de șoferi și manageri de transport, de la firma unui fost consilier local PNL de la Tulcea, găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate. Nici celebrul Emil Boc, primarul de la Cluj, nu se lasă mai prejos și a comandat studii și cercetări pentru implementarea unui sistem de senzori de mediu, apă și aer, care să-i „conștientizeze pe cetățenii municipiului”, dar care să ușureze și „procesul de imaginație civică în cadrul Primăriei Muncipiului Cluj-Napoca”.

 

Ruptură majoră de „viziune” între vedetele de „dreapta” ale alegerilor locale din București, care au avut loc în anul 2020. Este de notorietate, deja, războiul pe care edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, l-a declanșat, încă de la preluarea mandatului, împotriva companiei care are delegat serviciul de salubritate în acest sector, Romprest Service. Acest război a condus la o situație incredibilă, în care, o bună perioadă de timp pe străzile din cea mai bogată unitate administrativ-teritorială din România, zăceau munți de gunoaie. Acest conflict nu s-a încheiat nici în zilele noastre.

Partenerul, teoretic, al noii politici locale generate, în urmă cu doi ani, din coabitarea dintre PNL și USR, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, îi dă o lovitură „sub centură” colegei Clotilde Armand. Primăria Capitalei a achiziționat, chiar în data de 1 iulie, servicii de curățenie pentru Stadionul Arena Națională de la… Romprest.

Contract atribuit pe data de 1 iulie

Potrivit unui anunț de atribuire publicat pe SEAP, Primăria Capitalei preciza, încă din 20 februarie 2022, că vrea să contracteze servicii de curățenie interioară și exterioară, dar și pentru spațiile verzi, de la Arena Națională, care să fie prestate pentru 8 luni, în cursul acestui an, cu posibilitatea prelungirii cu încă patru luni, în cursul anului viitor, afacere pentru care a pus la bătaie suma de 3.4134.035,38 de lei fără TVA. 

Pentru atribuirea contractului, a fost organizată o licitație deschisă, la care s-au înscris șase ofertanți. Dintre aceștia, unul a fost declarat neconform, iar alți doi s-au retras, lucrurile finalizându-se pe data de 1 iulie, când a fost declarată câștigătoare oferta depusă de SC Romprest Servicii Integrate SRL, care a oferit un preț de 2.119.311,84 lei fără TVA, adică 2.521.981,1 lei cu TVA inclusă (514.690 de euro).

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Romprest Servicii Integrate SRL este deținută, în proporție de 99,9%, de nimeni altcineva decât de Compania Romprest Service SA, adică inamicii primarului Sectorului 1, Clotilde Armand.

La sectorul 1, litigiile continuă cu afaceri „la urgență”

Războiul declanșat de primarul USR al Sectorului 1 companiei Romprest a ținut prima pagină a ziarelor, după septembrie 2020, iar aceste litigii s-au soldat, anul acesta, cu contractarea, de către Primăria Sectorului 1, fără licitație, la urgență, a unor servicii de sortare a deșeurilor, în valoare de 11 milioane de lei. „Jurnalul” a dezvăluit că cea mai mare sumă a fost atribuită unei companii fondate de Andrei Valentin Videanu, fiul fostului primar PDL al Capitalei și ex-ministru în Guvernul Boc, Adriean Videanu. În prezent, societatea este deținută de o entitate olandeză, administrată, de asemenea, de fiul lui Videanu și de un fost director al Luxten Lighting, celebra companie care se ocupă cu iluminatul stradal. 

Unul dintre motivele aduse de Primăria Sectorului 1, pentru a justifica urgența încheierii acestor contracte a fost acela dat de „nevoia de asigurare a continuității serviciului de salubrizare a Sectorului 1, în condițiile unei iminente întreruperi a serviciilor de sortare notificată de operatorii stațiilor de sortare a deșeurilor municipale aflați sub contract cu operatorul delegat Compania Romprest Services SA (…), în lipsa aprobării de către Primăria Sectorului 1 a unei majorări a tarifului de sortare”.

Instituția condusă de Nicușor Dan a cerut servicii prestate la „cele mai înalte standarde de calitate”

Revenind la afacerea parafată de Primăria Capitalei, aflăm, din caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de achiziție, că Stadionul Arena Națională are o capacitate de 55.000 de locuri, dispuse pe două tribune, două peluze, lojă, are spații pentru presă, vestiare, chioșcuri, toalete și o parcare subterană cu o capacitate de 190 de locuri. Stadionul dispune de 94 de căi de acces, de 49 de scări de evacuare, patru lifturi, patru rampe de acces, 133 de toalete, iar la etajul al doilea există inelul de distribuție a circulației pentru persoane.

Serviciile care trebuie prestate de cei de la Romprest „trebuie să fie la cele mai înalte standarde de calitate, cu echipamente adecvate, cu personal calificat, instruit și responsabil, în vederea asigurării unui spațiu adecvat și propriu pentru desfășurarea diferitelor evenimente”, se arată în documentația de atribuire, Astfel, se vor presta servicii de întreținere și curățenie în grupurile sanitare, în ascensoare, în birouri, cabinete medicale, vestiare, loja VIP, terase VIP, Foayer VIP, chioșcuri, restaurant, săli de ședințe, în zona de presă, gradene și în parcarea subterană. Contractul mai include și „servicii de curățenie cu alpiniști utilitari, colectarea deșeurilor, transportul și depozitarea acestora în depozite autorizate”.

La Constanța, se lucrează la fântâni arteziene și se închiriază șoferi și manageri de transport

Dacă, la București, există o diferență de viziune politico-administrativă de proporții între
„produsele” aceleiași forme de gândire politică, la Constanța, instituția condusă de amiralul Vergil Chițac (FOTO) s-a pregătit, anticipat, pentru ieșirea din criza apei, generată de secetă. 

Astfel, la data de 14 iunie 2022, Primăria Municipiului Constanța a contractat servicii de „punere în funcțiune, întreținere, supraveghere, demontare și conservare a fântânilor arteziene și a bazinelor ornamentale”.  S-a organizat, în acest sens, o licitație deschisă, în vederea încheierii unui contract cu o durată de 213 zile, conform documentației de atribuire, licitație în urma căreia a fost declarată câștigătoare oferta depusă de către compania SC Gericom Industry Suport SRL, al cărei asociat unic este omul de afaceri George Emilian Zăbavă. Valoarea finală a contractului încheiat între cele două părți se ridică la 1.764.279,26 lei fără TVA, respectiv 2.099.492,3 lei cu TVA inclusă (428.467,8 euro).

Din caietul de sarcini, rezultă că toate fântânile din municipiul Constanța „vor intra, eșalonat, într-un amplu proces de reabilitare și modernizare”. Contractul în discuție vizează 15 obiective, care trebuie asigurate în vederea „păstrării funcționalității la parametri optimi și asigurării întreținerii cu personal de specialitate”. Este vorba despre Fântâna Parc Faleză, Fântâna Parc Gară, Fântâna Muzeul de Artă, Fântâna Parc Oleg Danovski, Fântâna Zona Dacia, Fântâna Zona Hotel Oxford, Fântâna Zona Policlinica II, Fântâna Parc Tomis II, Fântâna Artizanală din Piațeta Cazino – Mamaia, fântânile artizanale cu sistem integrat în pardoseală cu 112 jeturi de apă din Parcul Arheologic, Bazinul de apă din Parcul Casa de Cultură, Bazinul ornamental Hotel Sulina – Mamaia, Bazinul ornamental Hotel Meridian – Mamaia, Bazinul ornamental Pescăruș și Bazinul ornamental cascadă de pe Faleza Cazino din Constanța.

Încă o afacere, parafată cu firma unui liberal găsit incompatibil de ANI

Aceasta nu este, însă, singura achiziție interesantă de la malul Mării Negre. La 20 iunie 2022, Primăria Municipiului Constanța a mai contractat, prin licitație, servicii de asigurare de personal. Este vorba despre închirierea, în baza unui acord-cadru pentru o perioadă de patru ani, a 48 de conducători auto și a patru manageri de transport, pentru care va plăti suma de 3.682.692,05 lei cu TVA inclusă (751.569,8 euro).

Compania care și-a adjudecat acest contract este SC Cip Avantaj SRL, entitate despre care „Jurnalul” a mai scris. Firma are sediul în Tulcea și este controlată, în calitate de asociat unic și administrator, de un om de afaceri pe nume Ciprian  Pericleanu-Grigore, fost politician de „dreapta”, scos „pe margine”, însă, de Agenția Națională de Integritate.

Patronul este un fost consilier local la Primăria Municipiului Tulcea, din partea Partidului Național Liberal. În data de 8 noiembrie 2012, ANI emitea un comunicat de presă prin care anunța că a fost constatată încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Ciprian Pericleanu-Grigore, consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Tulcea. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Periclestar SRL, societate în cadrul căreia părinții acestuia dețineau calitatea de asociați și administratori, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de execuție de lucrări cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea.

Valoarea acestor cinci contracte s-a ridicat la 2.424.630,86 de lei, adică aproximativ 534.059,66 de euro, fiind, astfel, încălcate prevederile Legii nr. 161/2003.

Presa constănțeană a dezvăluit că, după ce liberalul a părăsit administrația publică locală, a devenit președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Radiocomunicații Radionav Constanța, perioadă în care firma sa, SC Cip Avantaj SRL, a încheiat mai multe contracte cu AFPP, ASFS, DSV și alte instituții din Tulcea. 

Primăria lui Emil Boc face studii și cercetări pentru… senzori

Nu putem încheia această serie de achiziții făcute de administrațiile locale importante din România fără a aduce în discuție și o cumpărătură făcută de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, păstorită de celebrul Emil Boc. Această unitate administrativ-teritorială a organizat, la finalul lunii iunie, o licitație, în vederea contractării unor servicii de realizare a unor studii de cercetare și analize tehnice, pentru implementarea „unui sistem de senzori care să ducă la creșterea informării și conștientizării populației municipiului Cluj-Napoca asupra stării factorilor de mediu, aer și apă, necesare pentru Proiectul «Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni»”.

Durata contractului este de șase luni, a demarat la data de 24 iunie 2022, când Primăria lui Emil Boc a atribuit Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca un contract în valoare de 89.250 de lei cu tot cu TVA.

Din documentația de atribuire, rezultă că trebuie realizate „studii de cercetare și analize sectoriale, necesare procesului de inovare socială și imaginație civică în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”.

×