x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria condusă de Nicușor Dan vânează mașinile parcate „fără drept” cu opt camere video care au costat 102.000 de euro

Primăria condusă de Nicușor Dan vânează mașinile parcate „fără drept” cu opt camere video care au costat 102.000 de euro

de Ion Alexandru    |    28 Noi 2022   •   07:30
Primăria condusă de Nicușor Dan vânează mașinile parcate „fără drept” cu opt camere video care au costat 102.000 de euro
Sursa foto: Lucian Alecu

Compania Municipală Parking București SA, una dintre societățile Primăriei Capitalei, condusă de Nicușor Dan, va vâna mașinile parcate „fără drept” la bordura străzilor cu sens unic sau cu două sensuri, prin intermediul a opt camere performante de luat vederi. Acestea au costat 102.000 de euro (12.750 de euro bucata) și vor fi montate pe două autoturisme ale companiei. Imaginile vor identifica dacă o mașină are permis de parcare în locul în care este găsită și dacă nu, va genera automat o amendă pentru proprietar.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestui contract, „această achiziție se realizează în vederea îmbunătățirii activităților de monitorizare și verificare video, prin montarea a opt camere video pe două autovehicule”. Concret, patru astfel de camere vor fi montate pe fiecare dintre cele două autovehicule, „cu scopul de a scana mașinile parcate la bordură în parcajele situate pe străzile cu sens unic sau cu sens dublu”.

Compania Municipală Parking București SA este una dintre celebrele companii ale Primăriei Capitalei, mult hulite inclusiv de Nicușor Dan, înainte de a deveni primar general, care se ocupă cu „exploatarea parcărilor de utilitate publică generală din Capitală în condiții de siguranță a circulației și de a asigura dezvoltarea unitară a întregii rețele de parcări publice”.

Respectiva soluție pentru monitorizarea și verificarea video, achiziționată astfel, va permite Companiei Municipale Parking București SA „să scaneze plăcuțele de înmatriculare, să verifice dacă un vehicul are un drept de parcare și să creeze o amendă, dacă este necesar”. Softul cu care este prevăzut acest sistem de camere va fi conectat la Centrul de Control, iar toate comunicările cu serverul sunt criptate. Toate dispozitivele au o cheie unică, iar utilizatorii trebuie să se conecteze, folosind un nume de utilizator și o parolă, pentru a utiliza acest dispozitiv.

Pachet ultraperformant

Pașii pe care acest sistem de camere trebuie să-i îndeplinească, potrivit acestei documentații de atribuire, sunt scanarea plăcuței de înmatriculare, fiecare dintre acestea este trimisă, împreună cu locația, către Centrul de Control, acesta din urmă va verifica dacă există un loc de parcare și rezultatul este trimis înapoi la tabletă. Dacă nu se găsește niciun drept de parcare, această detecție va fi adăugată la lista afișată pe tabletă, astfel încât să se poată gestiona unul câte unul.

Aplicația va fi amplasată deasupra mașinii, cu ajutorul unui raft de acoperit standard. Pachetul specific monitorizării video este compus din opt camere video de înaltă calitate „Automatic Number Plate Recognition”, împreună cu elementele de prindere pentru fiecare autovehicul, cu elementele active pentru transmisia semnalului video (media convertoare), cu elemente pasive de conectică (cablu și antenă), cu o platformă software de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, un router 4G, două baterii, tablete în interiorul mașinii pentru conectare, telecomandă montată în interiorul mașinii pentru a porni și opri sistemul, licențe, software și hardware pentru instalare și configurare.

12.747 de euro bucata

Povestea acestor camere ultraperformante achiziționate de Compania Municipală Parking București SA începe în data de 21 septembrie, când autoritatea contractantă a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, făcând cunoscut faptul că dorește să contracteze „soluția pentru monitorizare și verificare de mare productivitate”.

Pentru aceste dotări, autoritatea contractantă a pus la bătaie, din bugetul propriu, suma estimată de 449.000 de lei fără TVA. La procedura organizată în condițiile descrise anterior s-au înscris, inițial, trei societăți comerciale. Pe parcurs, una s-a retras, rămânând în cursă doi ofertanți. În cele din urmă, Compania Municipală Parking București SA a încheiat, la data de 15 noiembrie 2022, contractul nr. DA274/2022, valoare finală de 419.900 de lei fără TVA, cu SC Parking Experts SRL. Valoarea cu tot cu TVA a celor opt camere video este de 499.681 de lei, adică aproximativ 102.000 de euro. Ceea ce înseamnă că, fiecare cameră în parte a costat bugetul autorității contractante câte 12.747 de euro.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Parking Experts SRL, compania care și-a adjudecat acest contract, are sediul în comuna Glina, județul Ilfov, și este deținută, în calitate de unic asociat, de un anume Andrei Gelu Emanuel. Compania nu figurează cu alte contracte încheiate cu instituțiile publice, potrivit bazei de date a SEAP.

Directorul de la „Parcări” încasează un salariu de 18.425 de lei pe lună

Conform actului constitutiv actualizat, la data de 14 septembrie 2022, SC Compania Municipală Parking București SA, societatea din subordinea Primăriei Capitalei este deținută de Consiliul General al Municipiului București, cu 99,9995%, care are doi reprezentanți. Este vorba despre consilierul PNL Diana Mardarovici și de consilierul USR Andrei Daniel Rigu. Celălalt acționar al companiei este SC Service Ciclop SA, cu 0,0005%, reprezentat de Mihai Răzvan Socolovici. Capitalul social al companiei este în valoare de 24 de milioane de lei. Societatea este administrată de un Consiliu de Administrație compus din șapte membri și are 185 de salariați.

Director al companiei, neschimbat din timpul vechii administrații bucureștene, este Constantin Cristian Olaru. Potrivit declarației de avere pe care a depus-o și completat-o la data de 23 mai 2022, acesta a încasat de la Compania Municipală Parking București SA un salariu anual în cuantum de 221.099 de lei, ceea ce înseamnă o leafă lunară în cuantum de… 18.425 de lei. La această sumă, potrivit aceleiași declarații de avere, Olaru mai menționează că în anul fiscal anterior completării documentului citat a mai realizat venituri de 10.264 de lei, ca administrator al unei alte firme a Primăriei. Este vorba despre Compania Municipală Publicitate și Afișaj SA.

Revenind la Compania Municipală Parking București SA, conform ultimului bilanț contabil depus la Ministerul Finanțelor, în 2021 a avut o cifră de afaceri de 19.213.321 de lei, a înregistrat venituri totale de 19.546.649 de lei și a cheltuit în total 15.385.334 de lei. Profitul net realizat s-a ridicat la 3.585.722 de lei.

×