x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Medic hăituit prin justiţie de conducerea spitalului la care lucrează

Medic hăituit prin justiţie de conducerea spitalului la care lucrează

de Petru Zoltan    |    24 Mar 2013   •   16:40
Medic hăituit prin justiţie de conducerea spitalului la care lucrează

“Am absolvit facultatea de medicină generală de stomatologie, sunt lector la Facultatea de Stomatologie, am doctorat şi două specializării: chirugie maxilo-faciala şi chirugie reparatorie estetică”, îşi începe povestea tânăra Mădălina Maftei.

Necazurile femeii au început în 2006, când s-a înscris la un curs de specializare cu acordul managerului dr. Alexandru Bucur de la Spitalul Clinic de Chirurgie “Prof. Dr. Dan Theodorescu”. Numai că, între timp conducerea spitalului s-a răzgândit şi nu a mai vrut să o lase să-şi continue specializarea. Mai mult, conducerea spitalului i-a făcut plângere penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare. Adică, ar fi semnat în fals condica de prezenţă ca şi cum ar fi fost de serviciu. Tânăra a precizat în faţa procurorului că, “în zilele în care se afirmă că am lipsit de la activitatea din Spitalul de Chirurgie OMF, am fost prezentă, a semnat condica, şi am tratat pacienţii.” Toate acestea reies din Registrul de Consultaţii şi fişier şi din documentele de evidenţă primară a pacienţilor. Pus în faţa probelor, procurorul Liliana Andrei a decis să-i dea neînceperea urmăririi penale. Dar calvarul nu s-a terminat. “Greşeala mea a fost că nu am făcut plângere împotriva conducerii pentru denunţ calomnios, din dorinţa de a se stinge un confict pe al cărui motiv nu-l cunosc. Fiind integrată în muncă de prima instanţă, conducătorul unităţii a considerat această situaţie este o insultă şi a început să mă şicaneze cu tot ce îi stătea în putere”.

Văzând că nu pot scăpa aşa uşor de medicul Mădălina Maftei, în anul 2009, conducerea spitalului a decis să o sancţioneze disciplinar cu avertisment scris pentru abateri disciplinare. Adică, nu s-ar fi prezentat la efectuarea gărzilor din din 22 şi 31.05.2009. S-a încropit repede o comisie de anchetă. Jurista spitalului, membră în Comisia de anchetă, a refuzat să semneze procesul-verbal, fără a-şi justifica gestul. Şi medicul Maftei iar s-a pricposit cu desfacerea contractului de muncă. “Motivul pentru care mi s-a desfăcut contractul de muncă a fost pentru că am atras atenţia conducătorului unitatii prin două referate că toţi medicii care efectuează gardă încalcă prevederile Contractului de muncă deoarece nu aveam acte adiţionale încheiate.  Directorul unităţii recunoaşte această situaţie şi dă o Decizie pin care invită toţi medicii să încheie acte adiţionale în baza cărora să încheie gărzi. Eu nu am încheiat acest Act Adiţional deoarece prin contractul pe care-l aveam încheiat cu Spitalul Floreasca, unde efectuam a doua rezidenţă, aveam obligaţia să efectuez şase gărzi pe lună”, a precizat medicul Maftei.

Nopţi albe

În timp ce îşi făcea cel de-al doilea rezidenţiat la Spitalul Floreasca, medicul Ioana Maftei a fost selectată în echipa operatorie a profesorului dr. Lascăr Ioan. Aici avea obligaţia de a face şase gărzi pe lună. Munca la Urgenţă presupunea intervenţii chirurgicale de tot felul.  De la picioare până la maxilare. Mai mult, acolo unde cazul o cerea se apuca de reconstrucţia părţilor afectate. Pe lângă Floreasca, medicul trebuia să îşi adapteze programul în aşa fel încât să poată face practica cu studenţii săi la Spitalul de Stomatologie. Aici, era pusă să facă de gardă a doua zi sau chiar în paralel.
“Am atenţionat în scris conducerea unitătţi de aceste abuzurii şi a considerat că sunt abaterii disciplinare. Ca să-mi îngreuneze şi mai mult situaţia mă punea de gardă
singură, încălcând în mod flagrant legea sănătăţii. Spre deosebire de colegii mei care erau în gardă trei, patru medicii”, a mai spus medicul Ioana Maftei. Din 2009, medicul Maftei s-a văzut nevoit să se adrese instanţelor de judecată româneşti. Până la finalizarea cazului în instanţă, România mai pierde un medic.

×
Subiecte în articol: medic haituit conducere spital