x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ministerul Justiției cumpără 20.000 de bilete de avion

Ministerul Justiției cumpără 20.000 de bilete de avion

de Ion Alexandru    |    16 Mai 2024   •   06:40
Ministerul Justiției cumpără 20.000 de bilete de avion

În următorii patru ani, Ministerul Justiției estimează că va plăti pentru biletele de avion aferente curselor interne și externe suma de 5.950.000 de lei cu TVA.

 În acești bani vor intra până la 20.000 de bilete de avion, achiziția făcând obiectul unei licitații deschise ce urmează să fie atribuită în 17 iunie 2024. Ultima astfel de licitație a avut loc în 14 septembrie 2020, când a fost încheiat un acord-cadru în valoare de 2,9 milioane de lei cu TVA. În baza acestui acord, până luna trecută, Ministerul Justiției a parafat nu mai puțin de 63 de contracte subsecvente. Printre acestea, se numără  și patru achiziții de bilete de avion, în luna aprilie a acestui an, pe rutele București – Rio de Janeiro și Sao Paulo – Brasilia.

Potrivit unui anunț de participare publicat la data de 30 aprilie 2024, de către Ministerul Justiției, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizi]iilor Publice), instituția condusă de Alina Gorghiu face cunoscut faptul că intenționează să contracteze servicii de transport aerian intern și internațional, cu rezervare și emitere de bilete de avion pentru destinații interne și internaționale, pentru angajații instituției și pentru „personalul care participă la întâlnirile de lucru organizate de Ministerul Justiției”, la care se adaugă anumite servicii conexe.

Pentru aceste servicii, Ministerul Justiției precizează că este dispus să cheltuie, în următorii patru ani, un buget estimat între 500.000 și 5.000.000 de lei fără TVA, respectiv între 595.000 de lei și 5.950.000 de lei cu TVA inclusă, adică 1.214.285,7 euro.

Durata contractului vizat este, așa cum am precizat anterior, de 48 de luni, ceea ce înseamnă o cheltuială estimată de 1.487.500 de lei pe an (303.571,4 euro). Finanțarea acestor bilete de avion va fi asigurată din fonduri bugetare. Potrivit anunțului de participare citat, cantitățile maxime ale acestui acord-cadru au fost stabilite la un număr cuprins între 200 și 20.000 de comenzi subsecvente, iar valoarea celei mai mari astfel de comenzi subsecvente va fi cuprinsă între 350 și 30.000 de lei fără TVA.

În vederea atribuirii acordului-cadru, Ministerul Justiției va organiza o licitație deschisă, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 17 iunie 2024, la ora 15.00.

Clase diferite de călătorie între șefi și subalterni

Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții, rezultă că obiectul cumpărăturii constă în semnarea unui acord-cadru cu o durată de 48 de luni, începând cu data semnării contractului, „dar nu mai târziu de data de 15 septembrie 2024”, care să stabilească termenii, condițiile, precum și cadrul legal, financiar, tehnic și administrativ, pentru atribuirea comenzilor subsecvente, „în vederea asigurării, în condiții de siguranță, operativitate și eficiență financiară, a serviciilor de rezervare și emitere a biletelor de transport aerian intern și internațional de pasageri, pentru personalul desemnat de Ministerul Justiției pentru deplasări efectuate în interes de serviciu, la diverse activități”.

Aceste activități vor consta în „întâlniri de lucru și conferințe, cursuri și simpozioane”, iar în contract vor intra și servicii conexe, precum servicii de asigurare, servicii de transfer de la și către aeroport, asigurarea formalităților de check-in, „în funcție de necesitățile Ministerului Justiției și în limita bugetului alocat cu această destinație”.

În documentația de participare, autoritatea contractantă arată că va specifica numărul persoanelor, clasa de zbor (business, economic sau, prin excepție și doar la solicitarea expresă, low cost), destinația, intervalul orar de sosire la destinație, serviciile conexe, dacă este cazul, precum și orice alte elemente necesare.

„Ca regulă generală, salariații Ministerului Justiției efectuează deplasări prin cele mai rapide și mai economice mijloace de călătorie, raportate la natura și la urgența deplasării. În componența unei delegații, pot exista atât membri care au statut de demnitar și dreptul de a călători la clasa business, precum și personal din altă categorie ce va călători la clasa economic”, se arată în documentul citat.

De două ori mai scump decât contractul din 2020

Ultimul acord-cadru de achiziție de bilete de avion a fost perfectat de Ministerul Justiției în data de 11 septembrie 2020. Atunci, a fost semnat un contract în valoare de 2.415.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.873.850 de lei cu TVA inclusă, companiile care și-au adjudecat afacerea fiind Danco Pro Communications, Marshal Turism, Olimpic International Turism, Best Travel International, GTS International Romănia, Travel Brands, D.A.L. Travel, Weco TMC și Travel Time D&R SRL.

În baza acestui acord-cadru, până în luna aprilie a anului curent, Ministerul Justiției a atribuit nu mai puțin de 63 de contracte subsecvente. Doar anul acesta, instituția condusă de Alina Gorghiu a comandat bilete de avion pe rutele: București – Bruxelles – București, București – Paris – București, București – Cluj-Napoca – București, București – Tokyo – București, București – Oslo – București, București – Amsterdam – București, București – Riyadh – București, București – Geneva – București – București – Satu Mare, București – Iași – București, București – Timișoara – București, București – Vilnius – București, București – Londra, București – Roma – București, București – Larnaca – București, Frankfurt – București – Frankfurt, București – Tallinn – București, București – Viena – București, Viena – București – Viena, București – Valencia – București, Londra – Sibiu – Londra, Madrid – Sibiu – Madrid și București – Strasbourg – București.

„Expediția” braziliană a capilor sistemului judiciar, din aprilie, finanțată în baza acestui acord-cadru

Un pachet interesant de bilete de avion au vizat unele curse externe efectuate în luna aprilie. Este vorba despre două bilete de avion pe cursa București – Sao Paulo (în 7 aprilie), în valoare de 18.670,7 lei fără TVA, despre un bilet pe ruta Sao Paulo – Brasilia (3 aprilie), în valoare de 4.329,16 lei fără TVA, două bilete de avion pe ruta Sao Paulo – Brasilia (9 aprilie), în valoare de 2.305,48 lei fără TVA, și două bilete de avion pe ruta Brasilia – Rio de Janeiro (11 aprilie), în valoare de 3.167,4 lei fără TVA.

Aceste curse au legătură cu vizita efectuată în Brazilia, în luna aprilie a acestui an, de către ministrul Justiției, Alina Gorghiu, alături de procurorul general al României, Alex Florența, de șefa ÎCCJ, alina Corbu, și de celebrul Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor Statului. Oficial, ministrul Justiției a făcut această deplasare pentru a semna, alături de omologul său brazilian, Ricardo Lewandowski, „declarația de cooperare între ministerele Justiției din România și Brazilia, în domeniul justiției”. Interesant este că Alina Gorghiu a efectuat, în timpul acestei deplasări, și o vizită la magazinul din Sao Paulo al companiei de băuturi spirtoase românești Alexandrion Group.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×