x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce criză? Ministerul Finanțelor și-a luat aproape un hectar de mochetă pentru sediul central

Ce criză? Ministerul Finanțelor și-a luat aproape un hectar de mochetă pentru sediul central

de Ion Alexandru    |    09 Feb 2024   •   06:40
Ce criză? Ministerul Finanțelor și-a luat aproape un hectar de mochetă pentru sediul central

202.941,2 euro este suma pe care Ministerul Finanțelor Publice, instituție care, anul trecut, a promovat în Guvern mai multe acte normative cu caracter auster, a cheltuit-o tot în 2023, pentru a-și schimba covoarele de la sediul central. Este vorba despre un contract referitor la înlocuirea a 8.000 de metri pătrați de mochetă și de turnarea de șapă autonivelantă, pentru planeitatea pardoselii.

Mocheta veche, decopertată, a fost recuperată, fiind transportată și depozitată la un alt sediu al Ministerului Finanțelor. Firma care a fost selectată, în baza unui acord-cadru și a două contracte subsecvente (dintre care ultimul parafat în 29 decembrie 2023), a mai montat mochetă și tapet din PVC la sediul Camerei Deputaților și la Ministerul Dezvoltării.

Ministerul Finanțelor a pus la cale această afacere de schimbare a „acoperământului” podelelor din sediul propriu chiar în perioada în care Guvernul pregătea, anul trecut, vestita Ordonanță a austerității. Mai exact, instituția condusă de Marcel Boloș a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, potrivit căruia dorea să achiziționeze mochetă, cu tot cu montaj, la care se adăugau lucrările conexe de reparații la pardoseli și turnarea unei șape autonivelante. Aceste lucrări de modernizare vizează sediile Ministerului Finanțelor din bulevardul Libertății, numerele 14 și 16, din sectorul 5 al Capitalei.

În anunțul citat, se mai precizează că finanțarea acestor lucrări este asigurată din fonduri de la bugetul de stat, pentru atribuirea contractului a fost organizată o licitație deschisă, iar Ministerul Finanțelor a pus la bătaie, pentru această operațiune, suma de 1.020.500 de lei fără TVA, respectiv de 1.214.395 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă 247.885,72 de euro.

Ultimul contract subsecvent, parafat pe 29 decembrie 

La procedura de licitație organizată de către autoritatea contractantă a fost primită o singură ofertă, care a fost, totodată, declarată accesibilă, iar, la data de 19 iunie 2023, Ministerul Finanțelor a încheiat cu SC Solexpert Company SRL contractul-cadru nr. 682005/2023, pentru un preț final negociat de 835.640 de lei fără TVA, respectiv de 994.411,6 lei cu TVA inclusă (202.941,2 euro).

Intenția, materializată prin parafarea acestui acord-cadru, a început să-și producă efectele economice asupra bugetului de stat încă din data de 25 iunie 2023, când instituția condusă de ministrul Marcel Boloș a încheiat cu aceeași firmă un prim contract subsecvent, în valoare de 497.205,8 lei cu tot cu TVA (101.470,6 euro).

Proiectul a continuat chiar la începutul anului curent, mai exact în data de 18 ianuarie 2024, când Ministerul Finanțelor a parafat cu SC Solexpert Company SRL și al doilea contract subsecvent, cu aceeași valoare ca și cel din 25 iunie 2023. În acest sens, toată suma negociată și care a fost parafată în acordul-cadru a fost epuizată.

Mocheta veche, mutată la alt sediu al ministerului

Achiziția a avut la bază un caiet de sarcini din care rezultă faptul că respectivul contract include mai multe operațiuni ce trebuiau efectuate. Printre acestea, se numără evacuarea birourilor, scaunelor, meselor, calculatoarelor, decopertarea mochetei existente și transportul acesteia la un loc de colectare, curățarea de praf a suprafețelor la stratul de suport, turnarea șapei autonivelante, șlefuirea și desprăfuirea șapei autonivelante, croirea și lipirea mochetei noi cu adezivi adecvați, curățarea suprafețelor evacuate, montarea plintei pentru suprafața de mochetă solicitată, montarea de profile la ușile de acces și reașezarea birourilor evacuate pe pozițiile inițiale.

Conform documentației de atribuire, suprafața totală care a fost mochetată la Ministerul Finanțelor este de 8.000 de metri pătrați una dintre condițiile prevăzute în caietul de sarcini a fost aceea ca mocheta nouă să fie montată din cel mult trei benzi pe fiecare cameră. O altă condiție a contractului se referă la faptul că mocheta decopertată (cea veche) trebuia să fie transportată la un alt sediu al Ministerului Finanțelor, din strada Apolodor, la numărul 17.

Traducere și interpretariat tot de un milion de lei

Aceasta nu este singura achiziție neobișnuită pe care instituția condusă de ministrul liberal Marcel Boloș a făcut-o în ultima perioadă. Chiar cu două zile înainte de trecerea în noul an, mai exact la data de 29 decembrie 2023, Ministerul Finanțelor a atribuit două contracte subsecvente, în valoare totală de 911.669 de lei fără TVA, respectiv de 1.084,884,1 lei cu TVA inclusă, pentru prestarea serviciului de interpretariat consecutiv, pentru prestarea serviciului de interpretariat simultan și pentru prestarea de traduceri autorizate.

Ambele contracte subsecvente au fost adjudecate de către compania BPT Traduceri SRL, prin licitație deschisă. Serviciile trebuiau să fie prestate la sediul Ministerului Finanțelor, în baza solicitării formulate de către Serviciul de Comunicare, Relații Publice, Mass-Media.

Compania selectată are și alți clienți importanți. Unul este Camera Deputaților

Întorcându-ne la afacerea privind înlocuirea mochetei de la sediul central al Ministerului Finanțelor Publice, trebuie precizat faptul că SC Solexpert Company SRL, societatea care a primit acest contract și care și-a adjudecat și cele două contracte subsecvente, a fost înființată în anul 2003, în județul Prahova, și este deținută, în calitate de asociat unic, de către femeia de afaceri Rodica Elena Petre. Aceasta este o antreprenoare care, în anul 2012, a licitat 345.000 de lei pentru un avion Boeing, abandonat de un cetățean Nigerian. Femeia a cumpărat, potrivit relatărilor presei vremii, avionul pe numele fratelui său, cunoscutul om de afaceri prahovean Petrică Ușurelu. Acesta din urmă a fost ținta anchetelor procurorilor de la „Unitatea de Elită” a DNA din Ploiești, fiind anchetat și trimis în judecată în dosarul fostului deputat PSD Vlad Cosma. El a fost condamnat, în 2022, la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

SC Solexpert Company SRL a derulat, din 2021, mai multe contracte similare cu statul, valoarea acestora ridicându-se la 2.052.794 de ei cu tot cu TVA. Una dintre entitățile publice care au selectat compania respectivă este Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, între cele două părți fiind încheiate, în 26 aprilie 2021, în 23 martie 2022, în 25 mai 2022 și în 6 februarie 2023, patru contracte în valoare de 685.143,1 lei cu TVA, având ca obiect montarea de covoare din PVC pentru trafic mediu, montarea de tapet din PVC și montarea de covor din PVC pentru trafic intens.

De asemenea, în 10 august 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a încheiat cu SC Solexpert Company SRL un contract în valoare de 302.438,5 lei cu TVA inclusă, pentru livrarea și montarea a 2.300 de metri pătrați de mochetă în birourile destinate activității Autorității de Management POR și structurilor suport din sediile din Bulevardul Libertății nr. 16, Splaiul Independenței nr. 10 și Bulevardul Libertății nr. 12. 

Nu în ultimul rând, Camera Deputaților a încheiat, în 8 iulie 2022, cu aceeași firmă un contract în valoare de 70.801,43 de lei cu TVA, pentru mochetarea cabinetelor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×