Proaspăt înființată ca formațiune politică ce se doreste a fi “altfel” decât restul clasei politice din România, Uniunea Salvați România (USR), care a obținut un procent de 9% la alegerile parlamentare din 11 decembrie anul trecut, are 43 de reprezentanți aleși în Senatul României și Camera Deputaților. Din aceștia, nu mai puțin de opt parlamentari au lucrat, în mod direct, pentru Guvernul Cioloș, fie ca miniștri, secretari de stat sau consilieri în cadrul departamentelor guvernamentale sau chiar la cabinetele unor miniștri. Trei dintre aceștia au fost “unși”, în aceeași perioadă, în consiliile de administrație ale unor companii de stat, în timp ce un al patrulea a deținut funcția de manager de marketing al unei societăți la care Ministerul Comunicațiilor deține pachetul majoritar de acțiuni. “Jurnalul Național” prezintă lista acestor parlamentari, ce conține declarațiile lor de avere și funcțiile pe care le-au deținut în cadrul Guvernului tehnocrat.
La alegerile parlamentare care au avut loc în 11 decembrie 2016, Uniunea Salvați România, condusă de Nicușor Dan, a obţinut 30 de mandate de deputat și 13 mandate de senator. Toți acești aleși, fără excepție, au primit și calitatea de membru ori funcții de conducere, în cadrul mai multor comisii parlamentare.
Fost consilier al Ancăi Dragu, deputat USR
La Camera Deputaților, unde lider de grup este Nicușor Dan, șase din cei 30 de parlamentari USR au avut legături directe, remunerate, cu guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș.
Primul pe listă este Claudiu Iulius Gavril Năsui, care a deţinut, anul trecut, funcţia de consilier personal al ministrului Finanţelor publice, Anca Paliu Dragu. Năsui a lucrat, potrivit biografiei oficiale, în anul 2007, ca stagiar la BT Securyties, iar în 2008, ca stagiar la Banca Națională a României. În perioada 2010-2011, a fost asociat la PriceWaterhouseCoopers, iar, până în 2014, a fost responsabil de controlul intern în cadrul companiei Muntenia Global Invest. Între anii 2014 și 2015 a activat ca analist financiar la Banca Comercială Română, apoi la Fine Advesory Group și, în 2016, a fost numit consilier la Ministerul Finanțelor Publice, devenind un apropiat al fostului ministru Anca Paliu Dragu.
În prezent, Claudiu Iulius Gavril Năsui este deputat, secretar al grupului parlamentar USR din Camera Deputaților și membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din camera inferioară a Parlamentului.
Potrivit declarației de avere depuse de acesta, Năsui deține un teren de 10,6 metri pătrați, achiziționat, în 2016, aferent unui apartament cu o suprafață de 99 metri pătrați, achiziționat tot anul trecut. Demnitarul mai deţine un apartament, achiziționat la Paris, în 2007, în suprafață de 49 de metri pătrați. Tot în 2016, actualul parlamentar USR și-a achiziționat un autoturism marca Mercedes, nou-nouţ. Din același document, aflăm faptul că Claudiu Năsui are conturi la Banca Transilvania, ING și Societe Generale în valoare de 32.178,05 lei, 0,74 dolari și 17.995,62 euro. Acesta deține acțiuni, în valoare de 60.128,96 lei, la Banca Transilvania, de 200.972 de lei la Muntenia Global Invest SRL, 800 de lei la Bio Carpatherra, precum și împrumuturi acordate către Uniunea Salvați România și către altă entitate, în valoare de 12.500 de lei.
În calitate de consilier al ministrului tehnocrat al Finanțelor, Claudiu Iulius Gavril Năsui a încasat venituri salariale aferente anului 2016, în cuantum de 47.959 de lei. Pe lângă această indemnizație, Năsui a mai realizat, potrivit aceleiași declarații de avere, venituri în cuantum de 17.220 de lei din consultanță pentru Fine Transactions And Restructuring, 2.161 de lei indemnizația de deputat și 11.452 de euro, reprezentând chiria pentru apartamentul pe care îl deține în Paris.
Consilieri de stat cu remuneraţii grase din CA-uri
Un alt deputat USR care a activat în Guvernul Cioloș este Manuel Costescu, fost secretar de stat la Guvernul României – Departamentul pentru Investiții Străine și Partaneriat Public. De aici, deputatul USR a încasat, anul trecut, o indemnizație de 72.000 de lei. Însă nu doar la acest aspect s-a rezumat relația pecuniară pe care acest deputat a avut-o cu guvernarea tehnocrată. Din declarația sa de avere, rezultă că Manuel Costescu a fost numit ca membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, de unde a încasat 5.800 de euro, și membru în Consiliul Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, de unde a mai încasat 13.500 de euro.
Manuel Costescu s-a născut la Sibiu și locuiește la Londra. El deține două terenuri, în suprafață totală de 1.967,5 metri pătrați, achiziționate în anul 2006, în Rovinari și în Tropine. Are trei proprietăţi imobiliare: un apartament de 45 metri pătrați cumpărat, în 2003, la Sibiu, un apartament tot la Sibiu, la care se adaugă o casă la Londra, achiziționată în anul 2012, în suprafață de 98 metri pătrați.
Costescu declară că deține bijuterii și opere de artă în valoare de 10.000 de lire sterline, conturi și depozite în valoare de 134.000 de lire sterline și 193.200 de dolari la bănci din Londra și New York, precum și 30.000 de lei la ING România. Are o ipotecă imobiliară în valoare de 550.000 de lire sterline, scadentă în anul 2042, iar veniturile pe anul trecut, altele decât cele de la Guvernul tehnocrat, au fost 2.100 de euro din chirii. Manuel Costescu mai deține acțiuni în valoare de 82.000 de dolari la JP Morgan.
Alt deputat USR aflat în această situație este Liviu Ionuț Moșteanu, membru al Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură. Acesta a fost, anul trecut, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, de unde a încasat un salariu de 42.202 lei. Moșteanu a fost însă și membru în Consiliul de Administrație al Tarom SA, de unde a încasat 8.321 de lei, în Consiliul de Administrație al Societății de Telecomunicații CFR SA, de unde a încasat o indemnizație de 6.062 lei, și în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanţa, de unde a mai încasat 6.411 lei.
Liviu Ionuț Moșteanu deține, împreună cu soția, două case în București, una în suprafață de 69 metri pătrați, achiziționată în 2008, iar a doua de 33,97 metri pătrați, achiziționată în 2014, un autoturism Opel Astra, fabricat în 2002, și două depozite bancare în valoare de 35.000 de euro. De asemenea, parlamentarul mai figurează cu o datorie de 65.000 de euro la Banca Transilvania, scadentă în anul 2032. Soția lui Liviu Ionuț Moșteanu, Cristina Victoria Moșteanu, este marketing manager la World Union România, cu un salariu încasat anul trecut de 100.956 lei.
Trei consilii și o funcție la Cabinetul ministrului Economiei
Rareș Tudor Pop și Oana Mioara Bîzgan Gayral sunt alți doi aleși pe listele Uniunii Salvați România pentru Camera Deputaţilor cu legături de serviciu cu fosta guvernare tehnocrată. Rareș Tudor Pop, care, în prezent, este secretar al Comisiei pentru Comunitățile de Români din Afara Granițelor Țării, a lucrat, anul trecut, ca și consilier la Cancelaria primului-ministru, de unde a încasat 18.295 de lei, dar și ca director de cabinet al ministrului Fondurilor Europene, de unde a mai încasat 22.270 de lei. Pop nu declară că ar deține terenuri, bijuterii sau opere de artă. Este proprietarul unui apartament, cu o suprafață de 54 metri pătrați, primit donație în anul 2012, și deține un autoturism Hyundai, fabricat în 2012, pe care l-a achiziționat în leasing. Nu deţine conturi sau depozite bancare și nici nu are credite sau părți sociale la vreo companie.
Despre Oana Mioara Bîzgan Gayral, presa a scris încă din campania electorală de anul trecut că a fost remunerată cu bani publici și că a deținut calitatea de membru în nu mai puțin de trei consilii de administrație ale unor companii de stat. Este vorba despre Consiliul de Administrație al Portului Mangalia SC DMHI SA, cu o indemnizație de 45.860 de lei, în Consiliul de Administrație al Societății Naționale a Sării, cu o indemnizație totală de 16.267 de lei, și în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de unde a încasat 104 lei. De asemenea, a fost consilier personal al directorului de cabinet al ministrului Economiei din Guvernul Cioloș, de unde a mai încasat 34.442 de lei, potrivit declarației de avere.
Oana Mioara Bîzgan Gayral este deputat USR, membră a Comisiei pentru Politici Economice, Reformă și Privatizare, președinte al Comisiei pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați. În afară de remunerațiile “tehnocrate”, deputata a mai încasat, anul trecut, 105.000 de lei, în calitate de controler la BRD.
Un senator și un deputat USR, foști miniștri tehnocrați
Nu doar consilierii tehnocrați se regăsesc pe listele parlamentarilor Uniunii Salvați România, ci chiar doi foști miniștri. La Camera Deputaților îl regăsim pe fostul ministru tehnocrat al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Acesta este membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industria Alimentară și Servicii Specifice. În calitate de ministru, Ghinea a încasat venituri salariale de 4.773 de lei. Potrivit declarației de avere, acesta deține două case, una de 35,0 metri pătrați, achiziționată în 2005, iar a doua, de 89,1 metri pătrați, achiziționată în 2015, la care se adaugă conturi și depozite bancare în valoare de 8.714,1 lei, 3.860,43 euro și 3.752,35 dolari. Cristian Ghinea are două credite ipotecare, scadente în anul 2035, respectiv 20145, în valoare de 33.230 de euro și 172.000 de lei.
Ghinea a realizat, anul trecut, venituri de 119.982 de lei ca director al Centrului Român de Politici Europene, 22.202 lei din drepturi de autor, 5.486 euro și 1.388 de dolari dintr-un proiect în Republica Moldova și 40.559 de lei din activități de expert pentru niște entități private.
Al doilea ministru tehnocrat, parlamentar USR, este senatorul Vlad Tudor Alexandrescu, ex-ministru al Culturii din Guvernul Cioloș, de unde a încasat venituri salariale de 19.995 lei. În prezent, Vlad Alexandrescu este membru al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport și al Comisiei pentru Cultură și Media, deținând, totodată, funcția de secretar al Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Vlad Alexandrescu detine 43,32 hectare de teren în județul Iași, prin reconstituirea, în 2003, a dreptului de proprietate, un teren intravilan în București, în suprafață de 539 metri pătrați, o casă de 358 metri pătrați cumpărată în 2005, o garsonieră de 36 metri pătrați achiziționată în 2010 și un apartament moștenit în 1996, toate situate în București. Fostul ministru circulă cu un autoturism Land Rover, fabricat în 2005. Anul trecut, Vlad Alexandrescu a mai âncasat un salariu de 63.257 lei de la Universitatea București, dar a realizat și venituri din activități de evaluare, în perioada iulie-august 2015, la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior (5.433 de lei) și la Administrația Fondului Cultural Naţional (7.346 de lei).
Deputat USR, fost colaborator al unui deputat PSD
Printre actualii parlamentari ai Uniunii Salvați România se regăsește și un fost colaborator al unui ex-demnitar al Partidului Social Democrat. Este vorba despre Adrian Octavian Dohotaru, membru în Comisia pentru Muncă și Protecţie Socială. Acesta nu are case, nu are terenuri, nu are bijuterii sau opere de artă, nu deține conturi bancare, plasamente, investiții și nici nu are datorii. A lucrat, anul trecut, ca cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai, de unde a încasat 14.300 de lei și a prestat servicii pentru Fodul Desire, de unde a mai încasat 2.400 de euro. Interesant este că parlamentarul USR Dohotaru a mai încasat, anul trecut, 5.000 de lei în calitate de expert în politici publice la Biroul Parlamentar al fostei deputate PSD, Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii antifumat. Același Adrian Octavian Dohotaru a mai realizat venituri de 4.000 de lei în calitate de redactor al TVR Cluj.
Mai menționăm aici și calitatea de anul trecut a actualului senator USR Silvia Monica Dincă de manager al Telekom Romania Communications, unde acționar este Ministerul Comunicațiilor. Aceasta a încasat, anul trecut, de aici, un salariu de 51.146 de lei. Soțul senatoarei lucrează, potrivit declarației de avere, la Telekom România Mobile Communications SA, de unde a realizat, în 2016, venituri salariale de 92.632 de lei. Silvia Monica Dincă este membră a Comisiei Economice, Industrii și Servicii din Senatul României.
Fostul ministru al Cuturii, Vlad Alexandrescu, și cel al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sunt astăzi parlamentari USR. Unul este senator, iar celălat este deputat. Un consilier al aceluiași ultim minister este, de asemenea, deputat USR.
Pe lista parlamentarilor partidului condus de Nicușor Dan mai regăsim un fost manager al Telekom, o consilieră a ministrului Economiei din Guvernul Cioloș, care a fost “unsă în trei consilii de administrație” și un fost salariat al Cancelarei primului-ministru.