Familia de la malul mării a fostului preşedinte Băsescu şi-a mutat afacerile la Bucureşti. Aparent fără legătură între ele, firma care s-a asociat, în 2006, cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, controlată de Dragoş Băsescu, şi fosta fabrică de pui a lui Mircea Băsescu au sediul social în acelaşi apartament situat lângă Parcul Carol, din Capitală.
Datele oficiale arată că ambele afaceri sunt controlate, de facto, de către fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. De altfel, business-ul lui Dragoş Băsescu s-a dovedit unul falimentar, societatea înregistrând, în perioada 2009-2014, pierderi de aproximativ 850.000 de lei.
În ceea ce privește fabrica de pui din Portul Constanţa, la care Mircea Băsescu susţine că lucrează ca simplu angajat, a fost preluată de el, printr-o altă companie a familiei, de la patronii olandezi. Astăzi, societatea nu se mai ocupă cu produsele din carne, ci cu depozitări, iar în prezent este în insolvenţă.
Dezvăluirile apărute în presă cu privire la ocupaţiile penale ale familiei lui Mircea Băsescu par să se fi reflectat în cifra de afaceri a companiilor deţinute la malul mării. Firmele lor au înregistrat pierderi financiare semnificative în ultimii ani, la care se adaugă dosarele penale deschise pe numele lor.
Domeniul de activitate a fost corelat abia după şase ani
Una dintre companiile familiei lui Mircea Băsescu a făcut obiectul unui scandal mediatic, ca urmare a dezvăluirilor Grupului de Investigaţii Politice, care a devoalat faptul că, în 2006, la Agigea, a fost pusă la cale o afacere imobiliară asemănătoare cu cea dezvoltată în Nordul Capitalei de Puiu Popoviciu. Este vorba despre societatea Global Business & Investments SRL, firmă înființată în anul 2005 de o apropiată a lui Mircea Băsescu, Adriana Opreanu. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la momentul înfiinţării, societatea avea ca principal domeniu de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară.
Un an mai târziu, mai exact la data de 22 decembrie 2006, SC Global Business & Investments SRL încheie cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa un contract de asociere, pentru o perioadă de 15 ani, având ca obiect cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, producţia şi comercializarea de seminţe, flori, material săditor, pomicol, ornamental şi alte produse specifice, precum şi alte obiecte de activitate care ţin de domeniul cercetării şi producţiei agricole.
Staţiunea a venit în asociere cu o suprafaţă de 30 de hectare de teren, amplasate în incinta Fermei nr. 10 Agigea, în timp ce firma Adrianei Opreanu trebuia să vină cu investiţii de 75.000 de euro. Schema este una aproape similară cu asocierea dintre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti şi omul de afaceri Puiu Popoviciu, asociere concretizată în înfiinţarea societăţii Băneasa Investments SRL. Aici, Universitatea a venit cu o suprafaţă de 294 de hectare ale fostei Staţiuni de Cerceaport în natură la capitalul social, tare Băneasa. Rezultatul: construcţia unui cartier rezidenţial de lux şi a Mall-ului Băneasa.
Domeniul de activitate al SC Global Business & Investments SRL nu se potrivea deloc cu obiectul asocierii. Abia în anul 2010, acţionarii au decis să renunţe la activitatea din domeniul imobiliar, pe care au înlocuit-o cu activităţi de consultanță pentru management. Chiar şi aşa, domeniul de activitate tot nu corespundea cu obiectul asocierii de la Agigea. Doar la sfârşitul lunii iunie a anului 2014 firma a înregistrat ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor.
Din umbră, direct acţionar cu 85% din companie
În ianuarie 2009, adevăraţii patroni ai SC Global Business & Investments SRL intră oficial în societate. În calitate de asociat unic, Adriana Opreanu decide majorarea capitalului social al firmei, de la 200 de lei, la 90.000 de lei, ca aport al noului asociat Dragoş Băsescu, nepotul preşedintelui de atunci al României. Ca urmare a majorării capitalului, firma se transformă în societate pe acţiuni, iar Dragoş Băsescu a devenit acţionar majoritar cu 85%, în timp ce Adriana Opreanu a deţinut doar 15% din acţiunile societăţii. Odată cu schimbarea acţionariatului, în firmă au intrat, ca cenzori, apropiaţii lui Mircea Băsescu. În primul rând este vorba despre fiica acestuia, sora lui Dragoş, Raluca Băsescu, dar şi de un controversat partener de afaceri al acesteia, Sorin Traşcă.
În 2010, firma şi-a schimbat domeniul de activitate în consultanţă pentru management, iar în data de 25 iunie 2014, Dragoş Băsescu a înlocuit-o pe Adriana Opreanu din funcţia de administrator, a schimbat sediul social al firmei, din Constanţa, într-un apartament situat în strada Candiano Popescu, la numărul 63C, din sectorul 4 al Capitalei, hotărând, totodată, să modifice şi obiectul principal de activitate al societăţii în comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor.
De la intrarea în societate a lui Dragoş Bă-sescu, SC Global Business & Investments SRL a înregistrat în fiecare an pierderi, acestea totalizând, potrivit bilanţurilor contabile depuse la Ministerul Finanţelor Publice, pierderi cumulate de 848.405 lei
Judecat pentru un șantaj de un milion de euro
La sfârşitul lunii trecute, Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce a încercat şantajarea omului de afaceri Sandu Staicu cu un dosar la DIICOT, instrumentat de procurorul Remus Jurj. Acesta din urmă este implicat într-o operaţiune similară, alături de ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, şi de fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi.
Dragoş Băsescu i-a cerut lui Sandu Staicu, în centrul SPA al lui Dinu Pescariu, un milion de euro pentru a nu fi arestat în dosarul instrumentat de Remus Jurj, dar şi pentru ridicarea unui sechestru asigurător. Deoarece omul de afaceri a spus că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen, Dragoș Băsescu i-a propus acestuia ca soluție încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 de duro, eșalonat, pe o perioadă de până la doi ani.
Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională.
Grădiniță lângă Ferma nr. 10 din Agigea
În ceea ce o priveşte pe partenera de afaceri a lui Dragoş Băsescu din combinaţia cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța, Adriana Opreanu, aceasta a părăsit acţionariatul SC Global Business & Investments SA, potrivit ultimelor date. În schimb, în 19 ianuarie 2010, aceasta a înfiinţat, în calitate de asociat unic, societatea Licos-AD Center SRL, cu sediul în Agigea. Domeniul principal de activitate al firmei este învăţământul preşcolar, iar activitatea principată este „grădiniţe”. Firma deţine, în prezent, grădiniţa particulară „Happy”, cu sediul în satul Agigea, Aleea Gorunului, zona Pepiniera, care se învecinează cu terenurile Fermei 10 Agigea, aparţinând Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa.
Fabrica de pui din port, în același apartament cu firma lui Dragoș
Metoda implicării copiilor în afaceri dubioase pare a fi o chestiune uzuală în România, folosită mai ales de personaje importante. Traian Băsescu şi-a implicat, pe vremea când conducea Primăria Capitalei, fiica cea mare, Ioana, în retrocedarea unui imobil din Bucureşti. Ulterior, tot prin intermediul Ioanei, Băsescu a obţinut de la CEC un credit de 1,2 milioane de euro şi a achiziţionat moşia de 291 de hectare de teren agricol în comuna Nana. Nici fratele său, Mircea, nu pare să fi evitat deloc această metodă, el implicându-şi copiii în afacerile dubioase în spatele cărora a stat. Nici afacerea SC Global & Investments SRL nu pare a face excepţie.
Mircea Băsescu pozează într-un fost om de afaceri, actual angajat al unei firme cu sediul în Portul Constanţa. Este vorba despre fosta fabrică de procesare a cărnii Plusfood Constanţa SRL. Înfiinţată în anul 2003 de compania olandeză Plusfood Groep B.V., societatea a fost achiziţionată, în 31 martie 2010, de către SC MB Consult Company SRL, aparţinând lui Mircea Băsescu. Această din urmă firmă are sediul social în incinta Hotelului Belona, din Eforie Nord. În mai 2010, Mircea Băsescu a decis schimbarea denumirii companiei preluate de la olandezi din Plusfood Constanţa SRL, în SC Fattoria Terranica SRL, iar în 13 octombrie acelaşi an a majorat capitalul social al firmei cu peste 100.000 de euro.
În data de 8 martie 2013, SC MB Consult Company, în calitate de asociat unic al SC Fattoria Terranica SRL, a decis schimbarea sediului social al acesteia din urmă din Agigea, Zona Liberă Constanţa Sud, în Bucureşti, strada Candiano Popescu nr. 63C, adică în apartamentul unde, un an mai târziu, avea să îşi mute sediul şi firma fiului lui Mircea Băsescu.
Mutarea sediului a însemnat şi schimbarea domeniului de activitate al Fattoria Terranica din prelucrarea şi conservarea cărnii, în depozitări. În prezent, compania se află în procedura insolvenţei.
Şi fosta fabrică de procesare a cărnii Plusfood Constanţa SRL a ajuns în portofoliul familiei Băsescu