Dezvăluirile făcute de presă în legătură cu achizițiile directe, făcute în luna martie, de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), solicitarea premierului Ludovic Orban de a se efectua verificări cu privire la un astfel de contract, dar și dosarul penal deschis de un procuror de la Parchetul Tribunalului Militar Teritorial București și declinat la DNA pentru suspiciuni de prejudiciere a bugetului de stat cu peste un milion de euro au rămas fără niciun fel de efect. Sâmbătă, ONAC a oficializat afacerea achiziției unei cantități de 875.000 de măști de protecție tip FFP3, la o valoare de peste 33 de milioane de lei, prin urcarea, pe site-ul SICAP, a anunțului de atribuire. Este vorba despre o parte a contractului încredințat fără licitație către o firmă din Giurgiu, patronată de o fostă bucătăreasă a Hanului Călugăreni, firmă care s-a înființat cu scopul de a comercializa produse din tutun și băuturi în magazine, piețe și chioșcuri. “Jurnalul” a descoperit că SRL-ul cu pricina a avut grijă, înainte cu cinci zile de a primi aceste contracte de la ONAC, să își completeze obiectul de activitate cu comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice.
La mai bine de o lună și jumătate de la data când ONAC a anunțat încheierea cu obscura societate Romwine & Cofee SRL două acorduri-cadru pentru achiziția a 1,7 milioane de măști de protecție tip FFP2 și FFP3, la prețuri astronomice, autoritatea contractantă, aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, condus de Florin Vasile Cîțu, a postat pe portalul Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice (SICAP) anunțul de atribuire a unei părți din această afacere. Ceea ce, în traducere liberă, înseamnă că operațiunea a fost validată, toate verificările cerute chiar de către șeful Executivului au fost efectuate, iar lucrurile sunt în ordine din punct de vedere birocratic. Anunțul de atribuire a fost urcat pe SICAP în zi de sărbătoare, dar și în zi liberă legal, respectiv sâmbătă, pe 2 mai 2020, cu toate că acordul-cadru a fost atribuit în data de 13 martie 2020.
Este vorba despre anunțul de atribuire având numărul 1032821 din 2 mai 2020, privind achiziția de echipamente de protecție – mască FFP3, lotul 4, mai exact a cantității de 875.000 de bucăți de astfel de măști, solicitată de ONAC, în baza adeverinței nr. 1134886, din data de 10 martie 2020. Din același document mai aflăm că materialele de protecție contractate urmau a fi livrate în localitatea Mizil, județul Prahova. Tipul procedurii de achiziție adoptate de ONAC a fost acela al atribuirii unui acord-cadru fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, decizie justificată prin aceea că a intervenit o “situație de extremă urgență, determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.
Anunțul publicat sâmbătă certifică faptul că, la data de 13 martie 2020, între Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și compania SC Romwine & Cofee SRL sat Uzunu, comuna Călugăreni, județul Giurgiu, a fost încheiat contractul având numărul 1841/CN/2020, în valoare de 27.912.500 de lei fără TVA, respectiv de 33.215.875 de lei cu TVA inclus pentru livrarea de către această firmă către stat, fără licitație a celor 875.000 de măști de protecție tip FFP3.
A devenit comerciant de produse medicale cu cinci zile înainte de contract
Termenul de valabilitate a acordului-cadru, potrivit acestui anunț de atribuire, era prevăzut la 50 de zile. Criteriile care au stat la baza încheierii contractului au fost: 40% componenta financiară, 20% cantitatea oferită și 40% termenul de livrare. Despre calitatea produselor, nimic. Încă de la momentul în care ONAC a publicat, pe site-ul propriu, tabelul cu achizițiile făcute, chiar înainte de decretarea stării de urgență la nivel național, “Jurnalul” a dezvăluit faptul că firma SC Romwine & Cofee SRL a luat ființă în 14 martie 2019 și că se ocupa cu vânzarea de băuturi și țigări. Conform doumentelor oficiale furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), la data de 14 martie 2019, în baza cererii nr. 7197 din 13 martie 2019 și a actelor doveditoare depuse, directorul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a dispus autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea societății SC Romwine & Cofee SRL, cu sediul în satul Uzunu, comuna Călugăreni, strada Învățătorului nr. **, județul Giurgiu, iar domeniul principal de activitate al noii entități economice este “comerțul cu amănuntul efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Mai mult, activitatea principală declarată la Registrul Comerțului era “comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”.
Capitalul social al firmei, subscris și vărsat, este de 200 de lei, iar fondatorul, asociat unic și administrator al SC Romwine & Cofee SRL, este o anume Maria Cristian, despre care, ulterior, s-a aflat că a lucrat ca bucătăreasă la Hanul Călugăreni. Noutatea extrem de interesantă cu privire la această societate și, mai ales, la afacerea uriașă pe care o derulează cu statul român, la vreme de pandemie, este aceea că, în 12 martie 2020, cu fix cinci zile înainte să încheie acordul-cadru cu ONAC, Maria Cristian se autoconvoacă, în calitatea sa de unic asociat, și adoptă Hotărârea nr. 1/2020, în sensul completării obiectului de activitate al companiei, prin adăugarea mai multor activități secundare. Prima completare este adăugarea codului CAEN 4646, respectiv “comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice”. Mai sunt adăugate, de asemenea, activitățile secundare denumite “comerțul cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine specializate”, precum și “comerțul cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor”. Cinci zile mai târziu, Romwine & Cofee SRL Uzunu primea, fără licitație, de la Guvern contracte de aproape 12 milioane de euro.
Firmă-paravan
Informația potrivit căreia Maria Cristian, patroana acestui SRL, a lucrat ca bucătăreasă la Hanul Călugăreni a suscitat interesul presei, mai ales că locația de alimentație publică în cauză este una dintre afacerile unui cunoscut businessman din domeniul comerțului cu farmaceutice. Este vorba despre Cătălin Hideg, patronal grupului Sanimed International. Acesta a recunoscut, în cadrul unei interveneții la un post de televiziune, că se află în spatele SC Romwine & Cofee SRL, prin intermediul căreia chiar una din companiile sale s-a înscris la procedura organizată de ONAC. Asta, deoarece Sanimed Internațional era blocată la participarea la astfel de achiziții, întrucât avea facturi neplătite către stat.
Romwine & Cofee SRL a devenit, așadar, distribuitorul Sanimed, mai concret un curier. Iar prețurile la care statul a achiziționat aceste măști prin acest contract sunt astronomice. La acel moment, portalul Recorder.ro arăta că Unifarm achiziționa o mască FFP2 la 8 lei bucata.
Prețuri umflate cu pompa
Cele 875.000 de măști tip FFP3 achiziționate de Guvern, prin ONAC, de la SC Romwine & Cofee SRL, reprezintă numai o parte din întreaga achiziție efectuată de stat de la această firmă din satul Uzunu. ONAC preciza, în luna martie, că a mai achiziționat, de la aceeași firmă, tot fără licitație, alte 875.000 de măști de protecție tip FFP2, la o valoare totală de 22.803.375 lei cu TVA inclus.
Evaluând “chirurgical” aceste prețuri, se ajunge la o concluzie mai mult decât interesantă. Astfel, Romwine & Cofee SRL vinde statului 875.000 de măști FFP3 la un cost total de 33.215.875 de lei cu TVA, ceea ce, per bucată, înseamnă 37,961 de lei. Pe piața liberă, la acel moment, o asfel de mască era comercializată la un preț de 14,5 lei cu TVA inclus. Evident, la cantități mari achiziționate, prețul se negociază. Dar, chiar și așa, 875.000 de măști la un preț unitar de 14,5 lei înseamnă un total de 12.687.500 de lei. Cu “numai” 20.528.375 de lei mai puțin decât plătește Guvernul companiei din Uzunu.
Mai departe, pentru restul de 875.000 de măști tip FFP2, SC Romwine & Cofee SRL Uzunu percepe un preț total de 22.803.375 lei cu TVA, ceea ce, per bucată, înseamnă 26,061 lei. Tot pe piața liberă, o astfel de mască se comercializează cu 7,9 lei cu TVA. Înmulțit cu 875.000 de bucăți, cantitatea achiziționată de Guvern, înseamnă un cost total de 6.912.500 de lei, cu 15.890.875 lei mai mult decât prețul cu care statul a cumpărat măștile de la SC Romwine & Cofee SRL.
Centralizând valoarea contractelor încheiate de Guvern cu SC Romwine & Cofee SRL în luna martie, rezultă că SRL-ul din Uzunu are de încasat de la stat suma de 56.019.250 de lei cu TVA (11.670.677,08 euro), în timp ce, de pe piața liberă, aceleași cantități costă 19.600.000 de lei cu TVA (4.083.333,3 euro), cu 36.419.250 lei (7.587.343,75 euro) mai puțin.
Ancheta cerută de Orban și dosarul penal deschis n-au oprit afacerea
În ciuda acestor detalii, afacerea măștilor cumpărate de la “barul” din Uzunu a continuat, iar partea cu măștile FFP3 a fost deja validată, prin publicarea anunțului de atribuire în sistemul SICAP. Însă nu doar aceste detalii ar fi trebuit să atragă atenția, ci și o reacție a premierului Ludovic Orban. În 27 martie, în plină stare de urgență, prim-mnistrul cerea anchetarea acestei afaceri. “A apărut un material că, în procedura de achiziție derulată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate, s-a semnat un contract-cadru cu o firmă din județul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanțelor să dispună o anchetă a Corpului de Control la ONAC. Aștept rezultatele acestei anchete. Sincer, mi se pare ciudat că o firmă care nu prea are istoric și care nu are experiență în zona medicală să poată să obțină un astfel de contract. Dacă contractul nu a fost derulat în condiții legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract, fără respectarea condițiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, spunea Ludovic Orban. Până la acest moment, nu există nicio informație cu privire la rezultatul verificărilor cerute de premierul Guvernului României.
Tot în 27 martie, celebrul deja procuror militar, Bogdan Pîrlog, de la Parchetul Militar Teritoral București, s-a sesizat din oficiu, în legătură cu atribuirea contractuui către SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu. Prin ordonanță, acesta a început cercetarea penală, “existând indicii că funcționarii publici au îndeplinit un act defectuos, utilizând o societate fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a prețului de achiziție pentru măști de protecție, cauzând, prin aceasta, o pagubă bugetului de stat de peste un milion de euro”. După care plângerea a fost declinată la Direcția Națională Anticorupție. Nici despre acest dosar nu se mai știe nimic.
Achizițiile directe, la vreme de criză, legiferate prin OUG
Sarabanda achizițiilor directe făcute de Guvern în acest domeniu a început încă din data de 11 februarie, când Executivul condus de Ludovic Orban a emis Ordonanța de Urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. Adoptarea acestei Ordonanțe a fost justificată, printre altele, prin faptul că Organizația Mondială a Sănătății a decretat, la 30 ianuarie 2020, starea de urgență, dar și că tot OMS a recomandat, în reuniunea din 20-21 ianuarie 2020, ca toate țările să fie pregătite pentru gestionarea noului coronavirus din China. Pe lângă aceste justificări, însă, Guvernul a adăugat ca justificare că “România va găzdui, în luna iunie 2020, meciuri de fotbal în cadrul Campionatului European de Fotbal (EURO 2020), fapt care crește riscul de îmbolnăvire și determină luarea unor măsuri urgente de pregătire în gestionarea cazurilor de infecții cu noul virus”.
Prin acest act normativ, Executivul desemnează ONAC ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri cadru, inclusiv prin atribuire directă, fără publicarea unui anunț de participare sau a unei invitații de participare.
Campionatul European de Fotbal la care face referire actul normativ citat, ca justificare corobotrată cu deciziile OMS, a fost anulat prin decizie a UEFA din… 17 martie 2020, adică exact ziua în care ONAC a încheiat contractual cu SC Romwine & Cofee SRL. Competiția sportivă urmând a avea loc anul viitor, în perioada 11 iunie – 11 iulie.