x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Încă nouă procurori cer să părăsească sistemul, cu două zile înainte de Revelion

Încă nouă procurori cer să părăsească sistemul, cu două zile înainte de Revelion

de Ion Alexandru43    |    29 Dec 2022   •   08:00
Încă nouă procurori cer să părăsească sistemul, cu două zile înainte de Revelion

Valul de cereri de ieșire din sistemul judiciar, pornit luna trecută, pare să nu se oprească nici măcar în perioada de vacanță. Astăzi, cu doar două zile înainte de finalul anului 2022, Secția de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii are pe ordinea de zi a ședinței, care începe la ora 11.00, nouă cereri de eliberare din funcție prin pensionare.

 

De altfel, în cadrul ultimei ședințe a aceleiași secții, CSM a aprobat alte 14 cereri de pensionare, printre care și solicitarea înaintată de fostul procuror-șef al DIICOT Codruț Olaru, membru al Consiliului. Olaru a mai ieșit anul acesta o dată la pensie, de 1 decembrie, când a fost trecut în rezervă, ca ofițer superior în Armată, prin decret al președintelui României, Klaus Iohannis.

 

În timp ce Parlamentul a intrat în vacanță, iar cetățenii de rând se pregătesc pentru petrecerea de Revelion, la Consiliul Superior al Magistraturii este activitate intensă. Mai exact, la Secția pentru Procurori, care organizează, astăzi, o nouă ședință a membrilor, în cadrul căreia urmează să se supună aprobării nouă cereri de eliberare din funcție, prin pensionare, formulate de încă un „lot” de procurori.

Printre cei care doresc să iasă la pensie, chiar cu două zile înaintea trecerii în anul 2023, se numără un anchetator al Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală. Este vorba despre Laurențiu Sorin Melnic. Acesta a activat, până la finalul anului 2019, ca anchetator la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar din ianuarie 2020 a fost delegat, pentru o perioadă de șase luni, la DNA. Apoi, Melnic a participat la concursul organizat, în perioada 23 ianuarie – 27 martie 2020, pentru ocuparea unor funcții de execuție în cadrul DNA – Structura Centrală, concurs în urma căruia a fost declarat admis. La mai puțin de doi ani de la acel moment, procurorul face, iată, cerere de pensionare, alăturându-se, astfel, unui adevărat val de cereri de ieșire din sistem cu care CSM se confruntă de mai bine de o lună.

 

Șefi de birouri DIICOT sau chiar conducători de parchete locale

 

Tot astăzi, Secția pentru Procurori de la CSM urmează să decidă cu privire la alte opt cereri de pensionare. Acestea au fost depuse de Gheorghe Velea, delegat în funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăței, județul Brăila, sau despre Ionela Denisa Florea, delegată în funcția de procuror-șef al Biroului Teritorial Hunedoara al DIICOT.

Pe lista celor care vor să părăsească, astăzi, sistemul se mai numără prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, Gabriela Rugea, colega acesteia de unitate de parchet Laura Angela Cornea, Vergenica Buzoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița, Livia Popa Badea, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 din București, precum și Aurelian Cristian Ion, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni.

 

Înaintea Crăciunului, au primit „undă verde” încă 14 procurori

 

Acest lot de nouă procurori care vor să părăsească sistemul vine la doar câteva zile de când Secția de profil a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, prin vot, la data de 20 decembrie 2020, să înainteze către președintele României propuneri de eliberare din funcție, prin pensionare, a altor 14 procurori. 

Atunci au primit „undă verde” să iasă la pensie, printre alții, celebra Cerasela Răileanu, fostă anchetatoare la DNA Ploiești, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, dar și alți colegi ai acesteia din DNA sau Parchetul General. Este vorba despre colonelul magistrat Marius Mușeanu, procuror militar șef al Biroului Criminalistică al Secției Parchetelor Militare, Elena Hach, de la DNA – Structura Centrală, Florin Braic, procuror DIICOT, precum și Irina Ioana Kugaly și Georgiana Bodoroncea, ambele procuroare în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Codruț Olaru, demn de Cartea Recordurilor. A ieșit la pensie de două ori într-o lună

 

De departe însă cea mai spectaculoasă pensionare aprobată de Secția pentru Procurori de la CSM, în ședința din 20 decembrie 2022, este cea care îl vizează pe actualul membru al CSM Codruț Olaru, fost procuror general adjunct al României și fost procuror-șef al DIICOT. Cererea sa de pensionare este remarcabilă, întrucât este a doua pe care o depune și care îi este aprobată în mai puțin de o lună.

Înainte de a se pensiona ca procuror civil, Codruț Olaru a fost înaintat în grad, la 1 decembrie, devenind general-maior cu două stele, prin decret semnat de președintele României, Klaus Iohannis. Înaintarea în grad a venit însă și cu trecerea în rezervă a lui Olaru, în calitatea sa de ofițer al MApN, începând cu data de 31 decembrie 2022.

Codruț Olaru a fost procuror-șef al DIICOT între anii 2007 și 2013. Apoi, până în 2016, a activat ca adjunct al procurorului general al României, având în coordonare Secția Parchetelor Militare și DIICOT, apoi a devenit membru al CSM, vicepreședinte al Consiliului, în prezent fiind membru al Secției pentru Procurori. În ultima declarație de avere pe care a completat-o la data de 11 martie 2022, Codruț Olaru preciza că în ultimul an fiscal a încasat de la Consiliul Superior al Magistraturii salariu și alte drepturi în sumă totală de 488.767,6 lei, la care se adaugă alte drepturi bănești de la Parchetul General, în cuantum de 36.627 de lei, și de la UM 02520 București (Secția Parchetelor Militare) suma de 56.342,92 de lei. În total, Codruț Olaru a realizat din aceste activități venituri anuale de 545.110,52 de lei, adică de 45.425,9 lei pe lună (9.270,6 euro).

×
Subiecte în articol: procurori pensie