x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Octombrie, luna lui „Petrov”, la Curtea de Apel București

Octombrie, luna lui „Petrov”, la Curtea de Apel București

de Ion Alexandru    |    13 Sep 2022   •   07:55
Octombrie, luna lui „Petrov”, la Curtea de Apel București

Traian Băsescu are un octombrie plin la Curtea de Apel București, care a stabilit pentru zilele de 7, 13 și 21 primele termene de judecată în procesele pe care acesta le-a intentat unor instituții ale statului.

Este vorba despre RA-APPS, care l-a lăsat fără vila de protocol și cabinetul de lucru, despre SPP, care l-a lăsat fără pază, protecție și șofer, dar și despre CNSAS. În acest ultim caz, „Petrov” a formulat acțiune de revizuire a deciziei prin care a fost declarat definitiv de către instanță ca fiind colaborator al fostei Securități.

Procesul privind revizuirea deciziei prin care Traian Băsescu a primit, definitiv, statutul de turnător la Securitate se va judeca, în data de 21 octombrie 2022, la Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București. Acțiunea a fost deschisă de fostul președinte al României în data de 25 iulie.

„Petrov” încearcă, astfel, să întoarcă soluția pronunțată de Curtea de Apel București, pe fond, în dosarul 3160/2/2019, privind constatarea calității de lucrător sau de colaborator al Securității, dosar înscris în data de 29 mai 2019, pe rolul aceleiași Secții a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, unde a depus și cererea de revizuire, unde reclamantul era, atunci, CNSAS, iar pârâtul era Traian Băsescu.

Reamintim că, la data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a pronunțat Hotărârea nr. 471/2019, prin care a admis acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Traian Băsescu. Fostul președinte a atacat cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, hotărârea instanței de fond, recurs soluționat în data de 23 martie 2022, respins de instanța supremă ca nefondat.

Vrea înapoi casa de la RA-APPS

Tot în octombrie, dar de data aceasta în 7 octombrie, Traian Băsescu are din nou proces, tot la Curtea de Apel București. Este vorba despre o acțiune deschisă în data de 28 iunie 2022, prin care „Petrov” a chemat în judecată Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și în care solicită magistraților anularea notificării 2237 din data de 28 martie 2022. 

Este vorba despre notificarea prin care Traian Băsescu a fost somat să elibereze vila din Gogol, locuința de protocol pe care a primit-o, în 2015, în calitatea sa de fost președinte și pe care a pierdut-o după ce a fost declarat, definitiv, turnător al Securității.

De asemenea, Traian Băsescu a mai pierdut și cabinetul de fost președinte, care i-a fost repartizat într-un bloc RA-APPS din strada Mihai Eminescu.

Își târăște prin instanțe amicii de la SPP

Al treilea proces care are, de asemenea, ca obiect recuperarea prejudiciilor pierdute în urma deciziei ÎCCJ din luna martie, se judecă, tot la Curtea de Apel București, la aceeași Secție a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, având termen în data de 13 octombrie 2022.

Aici, Băsescu a chemat în judecată Serviciul de Protecție și Pază (SPP), care l-a notificat pe „Petrov”, în data de 28 martie 2022, că i-a ridicat paza locuinței de protocol, garda de corp, aghiotantul și mașina. Băsescu beneficiase de toate acestea în calitatea sa de fost șef al statului, dar le-a pierdut după decizia ÎCCJ. Mai exact, printr-o lege de anul trecut, Parlamentul a modificat actul normativ care acordă foștilor președinți astfel de privilegii, în situația în care împotriva lor au fost pronunțate de către justiție sentințe definitive prin care s-a stabilit calitatea acestora de lucrători sau de colaboratori ai Securității.

Dosarul împotriva Președinției și cauza de la CCR nu au primit termene de judecată

Aceste trei procese care au termene de judecată luna viitoare nu sunt însă singurele acțiuni în justiție pe care le-a intentat Băsescu, din același motiv al recuperării privilegiilor. Spre exemplu, la Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București există un al patrulea litigiu, de data aceasta pârâtă fiind nimeni alta decât Administrația Prezidențială. 

Dosarul a fost înregistrat în 28 iunie și are ca obiect anularea administrativă a Ordinului nr. 55/2022, prin care Administrația Prezidențială a întrerupt, în baza acelorași temeiuri legale legate de calitatea sa de colaborator al Securității, plata indemnizației constând în 75% din salariul președintelui în exercițiu, pe care Traian Băsescu o primea lunar, din decembrie 2014. Prin același ordin, a fost sistată și plata a doi angajați de la biroul de lucru al fostului președinte Băsescu. În acest proces însă, Curtea de Apel București nu a stabilit încă un prim termen de judecată. 

Nici Curtea Constituțională nu a înregistrat încă dosarul prin care Curtea de Apel București a admis, în vara acestui an, excepția ridicată de avocații lui Traian Băsescu privind neconstituționalitatea prevederilor Legii nr. 406/2021, în forma modificată și completată de Parlamentul României, prin care foștilor șefi de stat găsiți de justiție ca fiind colaboratori ai fostei Securități nu li se acordă privilegiile legate de locuința de protocol, cabinetul de lucru, indemnizația de fost președinte, plata unor salariați la cabinetul de lucru sau paza și protecția SPP.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu