x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Opriţi dezastrul ecologic din Făgăraş! Vezi ce-au făcut

Opriţi dezastrul ecologic din Făgăraş! Vezi ce-au făcut

de Petru Zoltan    |    Alexandru Boariu    |    16 Sep 2011   •   21:00
Opriţi dezastrul ecologic din Făgăraş! Vezi ce-au făcut

Romania a dat startul pentru ca"baietii destepti" cu priza la bani sa capteze mai toate raurile din tara pentru a construi microhidrocentrale, necesare pentru productia energiei verde. Prin captarea apelor curgatoare impactul asupra mediului reprezinta un adevarat dezastru ecologic. Insa, reprezentantii statului cu atributii in domeniu inchid ochii. In judetul Arges, responsabilii cu energia verde sunt afaceristii locali Gheorghe Badea si Valentin Visoiu, prin firma Imob Expert Consulting. Cei doi vor fi beneficiarii a 10 microhidrocentrale care urmeaza sa fie construite pe pararurile Capra, Buda si Otic, afluentii raului Arges, intr-o arie protejata, incadrata in reteaua Natura 2000, ca sit de importanta comunitara. Proiectul a fost elaborat de Aqua-Invest SRL, iar finantarea este asigurata de CEC Bank.

Autoritatile care au avizat acest proiect dau din colt in colt, afirmand ca toate avizele au fost acordate "conform prevederilor legale". Intr-adevar, atat in Acordul de mediu nr. 14/09.11 2009, cat si in Acordul nr. 10/21.04.2010, ambele date firmei Imob Expert Consulting SRL Pitesti, Agentia pentru Protectia Mediului Arges prevede, printre altele ca: "Se interzice amplasarea directa pe sol a materialelor de constructie si a deseurilor, depozitarea temporarara a acestora se va face doar dupa impermebealizarea suprafetelor respective cu folie de polietilena. Santierul, drumurile de acces provizoriu si toate suprafetele al caror invelis vegetal a fost afectat vor fi renaturate adecvat si redate folosintei lor initiale, sub atenta indrumare a unui biolog, pentru a se evita introducerea de specii noi in aria vizata de proiect. Constructorul se va obliga sa reduca volumul lucrarilor in perioada de reproducere a pastravului" - etc. Din pacate, asa cum se poate constata la fata locului, toate aceste prevederi au ramas doar pe hartie. In urma unei solicitari a cotidianului Jurnalul National, comisarii Garzii Nationale de Mediu s-au deplasat pe cele trei prauri, unde au constatat ca deseurile sunt depozitate anapoda. Directorul general al Garzii Nationale de Mediu, Marius Barbulescu, a precizat ca societatea Imob Expert Consulting a fost amendata contraventional cu 20.000 de lei.

O echipa de experti din cadrul Asociatiei Romane de Mediu (ARM) a vizitat recent santierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale, pentru a analiza daca se respecta normele nationale si comunitare de mediu. Echipa a constatat ca pe paraul Otic a fost instalata deja conducta prin care va trece apa necesara microhidrocentralelor, iar pe raul Capra lucrarile sunt in plina desfasurare. "Cele mai mari probleme din punct de vedere al respectarii legislatiei de mediu sunt cele legate de activitatile desfasurate direct in albia minora a raurilor (unde au fost amplasate, de regula, conductele de apa pentru microhidrocentrale). S-a putut constata ca lucrarile au dus la afectarea grava a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantitatilor mari de materii in suspensie, a utilizarii de materiale explozive pentru derocari si executarii lucrarilor cu utilaje si echipamente direct in albia raurilor. S-a constatat, de asemenea, si degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a pastravului si posibile probleme in asigurarea debitului apei necesare mentinerii ecosistemului, avand in vedere ca sunt folosite conducte de peste 0,7-1,2 metri in diametru", sustin expertii intr-un protest public. Presedintele ARM, Ioan Gherghes, a declarat ca, in primul rand in zona respectiva trebuia sa se faca un studiu de impact asupra mediului foarte elaborat, deoarece lucrarile asa cum se realizeaza ele prezinta mari probleme pentru ca se degradeaza malurile, mai ales ca lucrarile se fac intr-o arie protejata, datorita florei si faunei speciale existente in acele locuri.

Totodata, un numar de 20 de organizatii neguvernamentale si asociatii de pescari sportivi i-au transmis ministrului Mediului un protest in legatura cu dezastrul care are loc in judetul Arges, in care se arata cum sunt incalcate cele mai elementare norme de mediu intr-o arie protejata la nivel european. "Modul in care se desfasoara lucrarile de constructie conduce cu siguranta la poluarea apelor prin activitatea utilajelor de excavare si rambleiere direct in albia minora, precum si la degradarea fizica a malurilor si albiei raurilor. ホn acelasi timp, lucrarile au cauzat deja, in mod inevitabil, distrugerea populatiei salmonicole de pastrav indigen, in proportie de peste 90%, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei, deoarece debitele de apa in zona de reproducere a acesteia vor fi insuficiente atat timp cat, din aceasta zona, se capteaza peste 90% din debitul mediu multianual al raurilor. Este evidenta afectarea iremediabila a tuturor speciilor prezente in zona. Afirmam cu toata responsabilitatea ca aceste lucrari sfideaza de departe toate prevederile legale privind protectia apelor si biodiversitatii si in mod normal un astfel de proiect nu era permis sa fie aprobat de autoritatile competente". Ca urmare, Asociatia Romana de Mediu a solicitat autoritatilor competente subordonate Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Administratiei Nationale "Apele Romane", documentele in baza carora s-au eliberat avizele si acordurile care au permis executia acestor lucrari, urmand ca expertii ARM 1998 sa analizeze modul in care a fost respectata legislatia la emiterea avizelor de construire, cat si in perioada de implementare a proiectului.


Fiii Argesului
Gheorghe Badea impreuna cu fiii sai, Catalin si Silviu, controleaza Grupul Industrial Componente din Pitesti. Pe langa afacerile din industria auto, familia Badea deruleaza o serie de afaceri in imobiliare, turism, constructii, piata de capital si leasing. Revistele de specialitate au estimat ca acestia ar detine o avere care se invarte in jurul sumei de 20 de milioane de euro. Afaceristul pitestean mai are actiuni si la mai multe hoteluri printre care se numara Star Pitesti, Posada Curtea de Arges sau Cumpana – Lacul Vidraru. In total sase hoteluri, clasificate la trei stele. De asemenea, mai are participatii si la Parcul Industrial Pitesti. Pe langa afacerile derulate de acesta, Badea a fost printre nominalizatii la titlul de "fiu" al Argesului. Valentin Visoiu este unul dintre baietii destepti din Pitesti, care de-a lungul timpul a obtinut prin firmele sale mai lucrari finantate din bani publici. El controleaza direct firma Conarg la care detine aproximativ 95% din actiuni, iar indirect, celelalte societati ale grupului: Conarg Real Estate, Conarg Construct, Conarg Consulting si Conarg Trade.

Urmeaza Topolog
Gheorghe Badea a pus mana si pe raul Topolog, unde vrea sa construiasca alte patru microhidrocentrale prin firma Water Power Clean SRL. Potrivit memoriului de prezentare, cele patru hidrocentrale de mica putere au fost concepute sa functioneze ca un tot unitar, respectiv apa de la centrala din amonte se uzineaza la cea din aval, constituind un ansamblu hidroenergetic. Evaluatorul de mediu, Doru Oprea, sustine ca reducerea sursei de apa in cazul de fata dauneaza faunei si florei din zona: "Dimensiunea impactului este insa cea care conteaza, dar nu poate fi cuantificata datorita informatiilor relativ reduse existente in aceasta etapa de analiza." Acest proiect urmeaza sa fie demarat efectiv la inceputul anului urmator, iar dupa finalizarea lucrarilor cele doua ansambluri hidroenergetice vor fi conectate la reteaua nationala de transport a energiei electrice.

Interzis pe hartie
Directorul Administratiei Nationale "Apele Romane", David Csaba, a precizat ca legislatia romaneasca prevede ca, "este interzisa degradarea albiei si a malurilor pe parcursul executiei si exploatarii lucrarilor. Totodata, trebuie sa se ia toate masurile necesare pentru apararea obiectivelor socio-economice si a terenurilor riverane impotriva inundatiilor, atat pe parcursul executiei, cat si pe parcursul exploatarii. ホn perioada de executie a lucrarilor se vor lua toate masurile care se impun pentru evitarea poluarii apelor de suprafata, pentru prevenirea factorilor de mediu, luandu-se masurile de prevenire si combatere a poluarilor accidentale". Iar daca la capitolul legislatie teoretica Romania s-a aliniat standardelor europene, la capitolul practica lucrurile stau exact invers.

 

×