x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Palatul lui Liviu Negoiţă de langa Lacul Como se vinde pentru 2,2 milioane de euro

Palatul lui Liviu Negoiţă de langa Lacul Como se vinde pentru 2,2 milioane de euro

de Oana Stancu Zamfir    |    04 Apr 2016   •   15:37
Palatul lui Liviu Negoiţă de langa Lacul Como se vinde pentru 2,2 milioane de  euro

O plângere penală depusă încă din 2013 pe numele fostului edil de la Sectorul 3, Liviu Negoiță, arată că acesta ar fi proprietarul unui mic palat în apropierea Lacului Como, în stațiunea Pianello del Lario.

După trei ani, procurorii nu dau niciun semn în legătură cu acest denunț, deși el este depus de un om din interiorul lanțului de contracte aranjate de prietenii lui Negoiță, familia Gruia-Boștină. Între timp însă, palatul este scos la vânzare, pentru 2,2 milioane de euro!

O vilă de „extra lux”, așa cum este descrisă în anunțul de vânzare și așa cum fotografiile confirmă întru totul, cu patru niveluri, cinci camere, șase băi, un salon uriaș pentru invitați, dining, o mansardă care servește tot ca un salon de oaspeți, o terasă, și ea uriașă, cu vedere la Lacul Como, grădină și piscină.

Acest palazzo ar fi mita pe care Liviu Negoiță ar fi primit-o de la un om de afaceri care a beneficiat pe deplin de contracte în Sectorul 3, în mandatul lui de primar, se arată în plângerea penală depusă chiar de asociatul italianului Aldo Monteleone, acţionar la societăţile Euroverde SRL și la Spazio Verde Sisteme de Irigaţii SRL, care au prestat cele mai multe lucrări pentru parcurile și spaţiile verzi din Sectorul 3. Inițial micul palat fost trecut direct pe numele fostei doamne Negoiță, ceea ce ar face extrem de facilă orice investigație a procurorilor.

La scurt timp, se arată în plângere, a fost trecut pe numele unui offshore din Cipru, Pieralia Ltd. Nici acesta nu ar fi un indiciu greu de urmat. Asta pentru ca offshore-ul apare  în firmele de casă ale lui Negoiță, deținute de  prietenii săi Bogdan Gruia și Flori Boștină: AB Construct îi are ca asociați pe Pieralia Ltd și Auxo Consult, Auxo Consult e deținută tot de Pieralia, însă la înființare, în 2005, acționar majoritar era Bogdan Gruia. De altfel, AB Construct s-a asociat cu Bogdan Gruia în alte două societăți, Atena Development și Alia Nord.

„Iubesc în egală măsură Toscana, dar şi Lacul Como, cu împrejurimile lui. Sunt acele locuri în care mă întorc din nou şi din nou, mă încarc cu energie, sentimente pozitive şi bucurie”Carmen Negoita, interviu in revista Etiquette

Carmen Negoiţă

Ușor de probat 1

 Încă un element care să facă ancheta extrem de ușoară: autorul plângerii, Șerban Ion, asociat al lui Monteleone, arată că de acte s-a ocupat „avocata Alexandra”.

Întâmplarea face ca sora Florinei Boștină Gruia să se numească Alexandra Popescu și să fie avocat, iar pe numele ei să fie înregistrată mașina de teren pe care a condus-o Negoiță în mandatul său de primar.

Ușor de probat 2

De altfel, nici legăturile lui Monteleone cu familia Negoiță nu le-ar da bătăi de cap procurorilor. Firma italianului, Euroverde SRL, și-a început activitatea, în 2005, chiar în casa soţiei lui Liviu Negoiţă, pusă la dispoziţie cu titlu gratuit printr-un contract de comodat.

După trei ani, Aldo Monteleone și soţia sa, Agostina Terraneo, au cumpărat apartamentul cu 200.000 de euro. Apoi, când pe fondul neînţelegerilor cu asociatul majoritar din firma Euroverde, Aldo Monteleone înfiinţează o altă societate, Spazio Verde Sisteme de Irigaţii, sediul declarat este tot în casa achiziţionată de la Carmen Negoiţă, de pe strada Hristo Botev.

Mărturia lui Șerban Ion arată că firma sa și a lui Monteleone s-a ocupat și de amenajarea grădinii de la vila din Balotești a lui Negoiță. 200.000 de euro ar fi fost factura pe care soții Negoiță nu au plătit-o niciodată, fiind suportată de firma Euroverde SRL.

DNA, forțat să-i facă dosar lui Liviu Negoiță

Deși lucrurile sunt atât de clare, în acest dosar procurorii nu mișcă nimic. Fostul edil este într-adevăr chemat la audieri la DNA în această perioadă însă pentru un dosar pe care au fost obligați de instanță să-l redeschidă, după ce îi dăduseră NUP.

Este vorba de autorizațiile emise de Negoiță pentru un imobil cu P+7 în Calea Dudești, într-un regim de P+4, iar când prima autorizație a fost anulată de instanță, Negoiță a trântit cu tupeu o a doua, de data asta cu P+9!

×
Subiecte în articol: palat lacul como liviu negoita