Mai multe drumuri judeţene din judeţul Timiş, aflate în administrarea Consiliului Judeţean, condus, din punct de vedere politic, de către reprezentanţii Partidului Social Democrat, urmează ca, în următorii trei ani, să fie întreţinute şi reparate de companii apropiate, în ultimii ani, de fostul PDL şi de actualul PNL. Instituţia condusă, astăzi, de succesorul lui Sorin Grindeanu a încheiat contractele la jumătatea lunii trecute, valoarea afacerii ridicându-se la 18.628,046 de lei, cu tot cu TVA, şi vizează toate drumurile judeţene asfaltate, din vestul, sudul, centrul şi estul judeţului.
Astfel, conform unor documente oficiale, încă din luna aprilie a anului curent, Consiliul Judeţean Timiş a făcut un anunţ cu privire la intenţia de a contracta lucrări de întreţinere curentă a părţii carosabile a drumurilor judeţene asfaltate, lucrări care să constea în plombare exercitată la cald cu mixtură asfaltică, în plombe executate mecanic prin stropiri succesive, în plombare cu mixtură stocabilă, remediere, burduşiri, tasări şi faianţări. Lucrările fac obiectul unui acord-cadru, încheiat pentru o perioadă de trei ani, pentru care Consiliul Judeţean Timiş nu a organizat o licitaţie deschisă, ci a ales calea negocierii pe bază de selecţii de oferte prin procedura simplificată, având drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut.
De la jumătatea lunii aprilie, şi până la mijlocul lunii noiembrie, s-au arătat interesate de aceste lucrări nu mai puţin de 28 de companii care activează în domeniul construcţiei de drumuri, mai ales că suma pusă la bătaie de către autoritatea contractantă nu este una tocmai de neglijat: 22.498.400 de lei, fără TVA.
Donator la liberali, încasator de la PSD
Concret pentru atribuirea lucrărilor, Consiliul Judeţean Timiş a împărţit acordul-cadru în patru loturi. Primul lot, referitor la drumurile judeţene din vestul judeţului (zona Sânnicolau Mare) a fost atribuit, în data de 21 noiembrie 2018, companiei locale SC Group DCM SRL, pentru 4.614.250 de lei cu TVA.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Group DCM SRL este deţinută, în calitate de asociaţi persoane fizice, de către Dumitru Dinulescu, despre care presa locală scrie că este nimeni altul decât trezorierul Organizaţiei PNL Timiş, şi de un anume Ion Dorel Gheorghe. Compania în cauză este abonată la contractele publice scoase la mezat de către Primăria Municipiului Timişoara, Dinulescu fiind cunoscut ca un prieten apropiat al primarului liberal Nicolae Robu, cu care, potrivit jurnaliştilor, acesta merge frecvent în concedii. Mai mult, compania SC Group DCM SRL este şi sponsor al Partidului Naţional Liberal, în Monitorul Oficial al României fiind menţionate donaţii făcute către această formaţiune politică, începând cu anul 2011.
Revenind la lotul atribuit de Consiliul Judeţean Timiş, SC Group DCM SRL se va ocupa de plombarea, remedierea, burduşirea şi faianţarea drumurilor judeţene 591, 591A, 591B, 591C, 593A, 594, 594A, 682, 682E, 692, 692A, 692B, 692C, 693 şi 693A.
Client al contractelor fostului PDL
Al doilea lot al acordului-cadru a fost atribuit, prin încheierea contractului nr. 23802/110 din data de 10 noiembrie 2018, pentru 4.489.073,9 lei cu TVA inclus. Ofertantul declarat câştigător se numeşte SC Axela Construcţii SRL, controlată de către omul de afaceri Ioan Alexa. După decesul acestuia, compania a fost preluată de către fiul său, Adrian, şi de către soţia sa, Aurora.
Axela Construcţii SRL este cunoscută, la rândul ei, ca fiind o firmă abonată la contracte cu statul, relaţie bine întreţinută pe vremea fostei guvernări PDL. Numai în perioada 2008-2012, societatea în cauză a derulat 25 de contracte, cu preponderenţă atribuite de către Consiliul Judeţean Arad, pe vremea când instituţia era condusă de democrat-liberalul Petru Ioţcu. Însă şi Primăria Municipiului Arad, condusă, şi atunci, ca şi astăzi, de Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu, a încheiat contracte cu firma lui Alexa. Printre clienţii societăţii s-a numărat şi Primăria Oraşului Deta. SC Axela Construcţii a derulat afaceri pe bani publici chiar şi la Bucureşti. Mai exact cu Primăria Sectorului 3, condusă, atunci, de Liviu Negoiţă, un apropiat al lui Traian Băsescu. Afacerea a fost derulată în asociere cu Tehnologica Radion, patronată de Theodor Berna, şi Pro Cons XXI SRL, care au încheiat cu primăria lui Liviu Negoiţă un contract în valoare de 110 milioane de euro. Iniţial, asocierea a câştigat un contract care a fost declarat nul, însă, la a doua licitaţie, aceleaşi firme au fost declarate câştigătoare. Contractul a făcut, la vremea respectivă, obiectul verificărilor Comisiei Europene.
Consiliul Judeţean Timiş a dat firmei în cauză lucrările de plombare şi întreţinere a drumurilor judeţene 588, 588A, 592, 592A, 592B, 593, 593B, 595, 595A, 595B, 595C, 595D şi 693B, din sudul judeţului, zona Deta.
Alte firme conectate la bugetul Primăriei lui Robu
Loturile 3 şi 4, în valoare de 4.521.970,3 lei cu TVA, respectiv 5.002.751,8 lei cu TVA, au fost atribuite de către Consiliul Judeţean Timiş companiilor SC Axo Util SRL şi SC Super Construct SRL, în data de 10 noiembrie 2018. Lotul 3 vizează plombarea, întreţinerea şi lucrări de faianţare a drumurilor din centrul judeţului, zona Topolovăţul Mare, iar lotul al patrulea vizează drumurile din estul judeţului, zona Făget.
Axo Util SRL este patronată de către familia Alin Cosmin Miclea şi Otilia Miclea, iar compania a derulat contracte cu Primăria Municipiului Timişoara, condusă de Nicolae Robu.
SC Super Construct SRL a fost deţinută, până anul trecut, în calitate de unic asociat, de către omul de afaceri Alexandru Coseru. Anul acesta, prin majorare de capital, deţine acţiuni în firmă (2,33%) statul român, prin AAAS. Şi despre această companie există informaţii furnizate de pe plan local potrivit cărora s-ar afla în siajul PNL.
CJ Timiş, controlat de fostul subaltern al lui Sorin Grindeanu
Se poate observa, aşadar, că toţi cei patru agenţi economici care au încasat loturile puse la bătaie de Consiliul Judeţean Timiş sunt apropiaţi politic de Opoziţie. Asta, deşi, în mod paradoxal, Consiliul Judeţean Timiş este controlat de Partidul Social Democrat. Caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de achiziţie a lucrărilor a fost aprobat de însuşi preşedintele CJ Călin Ionel Dobra, membru PSD şi un apropiat al fostului prim-ministru Sorin Grindeanu.
Dobra a fost chiar ales, în decembrie 2016, în funcţia de deputat pe listele PSD, însă a renunţat la mandatul de parlamentar în ianuarie 2017, după ce preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Sorin Grindeanu, a fost desemnat şi numit la şefia Executivului. Dobra a preluat conducerea CJ, după ce, anterior, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al instituţiei. De altfel, este cunoscută opoziţia organizaţiei judeţene a PSD Timiş faţă de conducerea centrală a partidului, manifestată fără echivoc atunci când CEx al PSD a decis, în vara anului trecut, să depună o moţiune de cenzură pentru dislocarea lui Sorin Grindeanu din Palatul Victoria.
În total, cele patru companii vor plomba, întreţine şi faianţa nu mai puţin de 60 de drumuri judeţene, potrivit caietului de sarcini. Contractul a fost încheiat pentru următorii trei ani.