Camera Deputaților și Senatul au în derulare cinci achiziții de lucrări și servicii, pentru care a fost pus la bătaie un buget total de aproape 83 de milioane de lei. Toate contractele urmează să fie atribuite până la finalul acestei luni. Se reface fațada din piatră de la Senat, unde se achiziționează și două sisteme de control acces antiterorist, se reface curtea de acces de la Camera Deputaților, se repară instalațiile antitrăsnet și se reabilitează din temelii sistemul de detecție perimetrală.
Camera Deputaților are în derulare trei proceduri de achiziții de lucrări și servicii, care urmează să fie atribuite luna aceasta, pentru care a pregătit un buget de nu mai puțin de 22.657.900 de lei cu tot cu TVA, adică peste 4,6 milioane de euro.
Prima dintre acestea a fost anunțată pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) în 16 august și vizează achiziția de lucrări de reparații la platforma din zona Izvor. Potrivit documentației de atribuire, este vorba despre un contract multianual (2023 - 2024) care se referă la proiectarea și execuția lucrărilor (documentația tehnică de proiectare) și care vizează drumurile, aleile, platformele, trotuarele, spațiile verzi și zidurile de sprijin din incinta Palatului Parlamentului. Aceste lucrări au ca obiectiv „proiectarea și executarea unor structuri rutiere adecvate, în funcție de trafic, și realizarea unor lățimi ale platformelor conform cu standardele și normele tehnice în vigoare, asigurarea scurgerii apelor, semnalizarea rutieră corespunzătoare, reabilitarea zidurilor de sprijin, refacerea tablourilor electrice și a hidranților exteriori”.
Mai mult, după caz, se va completa și extinde instalația electrică de iluminat, se va face extinderea sistemului de control-acces în incintă și în zonele de parcare auto, inclusiv prin montarea de bolarzi retractabili.
Relaxare în aer liber, pentru deputați
În același contract intră și reabilitarea sau executarea traseelor de curenți slabi, fibră optică, realizarea instalației automate de irigare a spațiilor verzi și amenajarea unei zone de evenimente culturale, artistice și de relaxare.
Zona la care se referă acest proiect este cea a Platformei Izvor, cuprinsă între limita clădirii Palatului Parlamentului (Corpurile F, A3 și G), gardul perimetral al incintei și zidurile de sprijin, respectiv trotuarele, carosabilul, spațiile de parcare, spațiile verzi și zidurile de sprijin ale platformei și rampelor. O altă zonă este cea a zidurilor de sprijin din zona rampelor de acces spre corpurile B4 și B2.
Pentru aceste lucrări, Camera Deputaților pune la bătaie un buget estimat la 15.422.826,22 de lei fără TVA, respectiv de 18.353.186 de lei cu TVA inclusă (3.457.548,2 euro) și organizează o procedură simplificată de selecție de oferte. Ofertele urmează să fie deschise în data de 4 septembrie.
Pericolul din tufiș
Cea de-a doua achiziție a fost anunțată de Camera Deputaților la data de 28 august și constă într-un contract de lucrări de modernizare a subsistemului de detecție perimetrală, inclusiv în elaborarea documentației tehnice de proiectare. „Aceste intervenții au ca scop detectarea intruziunii în perimetrul Palatului Parlamentului și îmbunătățirea bazei materiale și logistice necesară asigurării securității și reducerii costurilor de exploatare și mentenanță”, se arată în caietul de sarcini. Termenul de finalizare a acestor lucrări este 15 decembrie 2023.
Conform documentației citate, în prezent, „gardul de pe porțiunea de separare din zona Catedralei Neamului nu prezintă parametrii de rezistență la nivelul celorlalte segmente de gard. Mai multe camere mobile au fost demontate, iar altele, deteriorate, și nu asigură imagini de calitate pe timp de noapte și chiar pe timp de zi. Camerele fixe și mobile montate pe clădire nu au suficientă rezoluție. Perimetrul este foarte mare, fără instalație de detectare a pătrunderii peste gard, prin gard sau pe sub gard. Există zone din spațiul dintre clădire și perimetru care sunt acoperite de vegetație, zone în care nu există vizibilitate video și care pot fi folosite pentru a crește plauzabilitatea reușitei atacului”.
Pentru acest proiect a fost pus la bătaie un buget de 3.800.000 de lei cu TVA, iar selecția de oferte va fi deschisă pe 14 septembrie.
Parlamentarii se asigură contra trăsnetelor și a acțiunilor teroriste
În 28 august, Camera Deputaților a anunțat contractarea serviciilor de măsurare și de reparare a instalațiilor de legare la pământ și a instalațiilor de protecție împotriva trăsnetului. Pentru această achiziție a fost pusă la bătaie suma de 504.713 lei cu TVA (103.002,7 euro), iar procedura simplificată de selecție de oferte organizată urmează a fi finalizată în data de 12 septembrie 2023.
Nici Senatul nu se lasă mai prejos. Deși are în derulare doar două proceduri de achiziție, suma totală pe care urmează să o „toace” Camera superioară a Parlamentului se ridică la 60.209.826,03 lei cu tot cu TVA (12.287.719,6 euro).
„Jurnalul” a dezvăluit, într-una dintre edițiile precedente, că, la 3 august, Senatul a pus la bătaie un buget de 59.211.826,03 lei cu TVA pentru contractarea de lucrări de reparație a fațadei pietruite a corpului de clădire din incinta Palatului Parlamentului folosit de această instituție. Deschiderea ofertelor va avea loc pe data de 18 septembrie.
În paralel, la data de 24 august, instituția condusă de Nicolae Ciucă a anunțat intenția de a achiziționa două echipamente de scanare cu raze X. De data aceasta, se organizează o licitație deschisă, bugetul pus la bătaie fiind de 998.000 de lei cu TVA (203.673,5 euro). Este vorba despre echipamente de control de securitate cu raze X și porți detectoare de metale pentru efectuarea controlului tehnic antiterorist al persoanelor care au acces în Palatul Parlamentului.
Data deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru 27 septembrie 2023.