x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Arestul Poliției, transformat în business center de patronii bombei de la Crevedia: țineau ședințe AGA, închizând și deschizând puncte de lucru, în spatele gratiilor

Arestul Poliției, transformat în business center de patronii bombei de la Crevedia: țineau ședințe AGA, închizând și deschizând puncte de lucru, în spatele gratiilor

de Ion Alexandru    |    02 Noi 2023   •   00:03
Arestul Poliției, transformat în business center de patronii bombei de la Crevedia: țineau ședințe AGA, închizând și deschizând puncte de lucru, în spatele gratiilor

Tribunalul București judecă, astăzi, contestația patronilor stației de GPL care a explodat, la finalul lunii august, la Crevedia, față de prelungirea, luna trecută, a mandatului arestării preventive cu 30 de zile. Tot astăzi, Tribunalul București judecă și contestația Parchetului împotriva unei sentințe a Judecătoriei Sectorului 5, din 27 octombrie, prin care afaceriștilor Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă le-a fost înlocuită măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, judecătorii respingând o nouă propunere a Parchetului de prelungire a arestului preventiv cu încă 30 de zile.

 

Asta, în condițiile în care procurorii au extins urmărirea penală față de cei doi cu privire la infracțiunile de neluare și de nerespectare a măsurilor privind sănătatea și securitatea în muncă. În acest moment, prejudiciul calculat în acest dosar se ridică la 25 de milioane de euro și 615.000 de lei. În timp ce se aflau în arest, patronii Flagas SRL au reușit să țină chiar și o AGA, prilej cu care au decis închiderea a trei puncte de lucru, dar și deschiderea altor două. Unul dintre punctele de lucru deschise se află într-una dintre cele mai scumpe zone rezidențiale din București, într-o clădire în care funcționează și o companie a Primăriei Sectorului 1.


Patronii firmei de GPL care administrează stația neautorizată unde au avut loc, la finalul lunii august a acestui an, exploziile devastatoare, așteaptă, astăzi, două sentințe definitive în legătură cu statutul lor de inculpați arestați sau de oameni aproape liberi. Astfel, Tribunalul București judecă, în această dimineață, două contestații, în două dosare diferite, privindu-i pe afaceriștii Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Ionuț Stângă, arestați preventiv încă din data de 6 septembrie, la cererea procurorului Marius Iacob, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, inițial pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Atunci, Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea Parchetului și a dispus arestarea preventivă a celor doi, pentru o perioadă de 30 de zile, mandatul urmând să expire la data de 5 octombrie. Doldurea și Stângă au formulat contestație împotriva acestei măsuri, însă Tribunalul București a respins contestația în data de 19 septembrie 2023. Ulterior, în 28 septembrie, Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea Parchetului, dispunând prelungirea măsurii arestării preventive față de cei doi patroni cu încă 30 de zile, acest al doilea mandat urmând să expire în data de 4 noiembrie. Și împotriva acestei hotărâri Doldurea și Stângă au formulat contestație.

 

Decizii care se bat cap în cap, în apel, la Tribunal

 

Ei, bine, evoluția acestor cereri și contestații au condus la o situație paradoxală. În data de 26 octombrie, Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Ionuț Stângă au formulat o cerere privind înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă. Judecătoria Sectorului 5 le-a respins cererea. A doua zi, pe 27 octombrie, procurorii s-au prezentat, din nou, în fața judecătorilor de la Sectorul 1, cu o nouă cerere de prelungire a mandatului de arestare preventivă, cu încă 30 de zile. De data aceasta, magistrații au respins solicitarea și au dispus ca patronii să fie arestați la domiciliu.

Ambele hotărâri au fost atacate cu contestații. Prima, din 26 octombrie, a fost contestată de patroni, iar a doua, din 27 octombrie, a fost contestată de procurori. Iar ambele contestații se judecă, astăzi, la Tribunalul București.

 

Nou punct de lucru, deschis într-un cartier exclusivist din Capitală

 

Iar aceasta nu este singura evoluție spectaculoasă a dosarului „Crevedia”. În timp ce se aflau în arest preventiv, cei doi patroni ai companiei SC Flagas SA au reușit să țină, în data de 15 septembrie 2023, o ședință AGA, în care au luat mai multe măsuri interesante. În acest sens, ei au decis să închidă și să radieze trei puncte de lucru ale societății, unul în satul Dumbrăveni, județul Vrancea, al doilea în satul Prunari, comuna Vitănești, județul Teleorman, iar al treilea în Râmnicu Sărat, strada Focșani, județul Buzău. În toate aceste puncte de lucru, firma în cauză desfășura activități de comercializare a produselor alimentare, nealimentare, a tutunului și a carburanților pentru autovehicule. Cele trei locații făceau parte din cele nu mai puțin de 27 de puncte de lucru ale acestei companii.

Însă patronii arestați ai Flagas SA au mai decis și înființarea unor două puncte de lucru noi. Unul, în Băicoi, județul Prahova, iar al doilea în București, la etajul al doilea al unei luxoase clădiri de birouri din strada Alexandru Constantinescu, nr. 6, artera care face legătura între Piața Domenii și Mânăstirea Cașin. Ei, bine, la etajele 3 și 5 ale acestei clădiri funcționează Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1, firmă a Primăriei Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand.

Intrând pe Google Maps, se poate observa că, la intrarea în clădire, se află montat un panou pe care scrie că la etajul al doilea se află sediul SC Flagas SA. Numai că imaginea a fost prelucrată de Google în luna august a anului 2023, în condițiile în care punctul de lucru a fost, oficial, înființat aici abia pe data de 15 septembrie 2023 (VEZI FOTO).

 

 

Bilanț teribil. Pagube de 25 de milioane de euro, 6 morți, 55 de răniți, 7 case distruse total și alte 82 distruse parțial

 

Procurorii au susținut, în cererea de prelungire a măsurii arestării preventive a lui Ionuț Doldurea și a lui Cosmin Stângă, din 26 octombrie 2023, că față de cei doi patroni ai companiei Flagas SA a fost extinsă urmărirea penală care vizează exploziile de la stația GPL din Crevedia și cu privire la săvârșirea infracțiunilor de neluare a măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă, precum și de nerespectare a măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă. 

Potrivit referatului cu propunerea prelungirii măsurii arestării preventive, cei doi patroni au fost acuzați că nu au luat aceste măsuri legale, prevăzute de HG 1146/2006, de Legea 319/2006 și de HG 1218/2006, deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se, prin aceasta, un pericol iminent de producere a unui accident de muncă. Procurorul de caz susține că cei doi inculpați trebuie să fie menținuți în arest, deoarece, în mod sistematic, pe o perioadă de cel puțin trei ani, „au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibili GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu activități de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la măsurile elementare ce se impuneau în desfășurarea acestor activități”.

În acest context, consecința a fost una dramatică. Șase persoane și-au pierdut viața, 55 de persoane au fost rănite, 7 case au fost distruse total, alte 82 de case au fost distruse parțial, la toate acestea adăugându-se distrugeri materiale provocate la autocisternele și la echipamentele pompierilor, dar și la gospodăriile amplasate pe o rază de 1,5 kilometri de zona exploziilor din Crevedia.

În dosarul penal s-au identificat, până în acest moment, 169 de părți vătămate. Dintre acestea, 162 de persoane s-au constituit parte civilă cu un prejudiciu de 26.463.543 de euro și 615.353 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: crevedia patroni gpl