x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pe ce a cheltuit Primăria lui Piedone 100 de milioane de euro în ultimii cinci ani

Pe ce a cheltuit Primăria lui Piedone 100 de milioane de euro în ultimii cinci ani

de Ion Alexandru    |    13 Noi 2015   •   08:17
Pe ce a cheltuit Primăria lui Piedone 100 de milioane de euro în ultimii cinci ani

Din cele şapte autorităţi ale administraţiei locale a Bucureştiului, cuprinzând aici Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector, doar trei instituţii mai au, la vârful lor, persoanele alese prin vot, la scrutinul din vara anului 2012. Primarul general şi primarii sectoarelor 1, 4 şi 5 au făcut, în nu mai puţin de zece luni, cunoştinţă cu arestul, fiind suspendaţi din funcţii sau demisionând, ca urmare a anchetelor penale declanşate împotriva lor. Situaţia este una aproape generalizată la nivelul administraţiei locale din România. Dacă, în cazul majorităţii aleşilor locali cu probleme penale, este vorba de afaceri de corupţie legate de contractele acordate de instituţiile pe care le-au condus, la Sectorul 4 demisia a survenit în urma celei mai cumplite tragedii pe care a cunoscut-o România, după Revoluţie. Însă, şi aici, în perioada mandatelor lui Piedone, contractele pe bani publici au curs „gârlă”. „Jurnalul Naţional” a centralizat cele mai importante contracte atribuite de Primăria Sectorului 4 în ultimii 5 ani, suma totală a acestora depăşind 103 milioane de euro. Unde s-au dus aceşti bani?

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, eliberat, miercuri, din arest, a demisionat ca urmare a tragediei de la Clubul Colectiv. Odată cu demisia, activitatea fostului edil de la Sectorul 4 este luată la puricat atât de procurori, cât şi de presă.

Clienţi politici sau cu probleme penale
Un număr de 16 companii private s-au bucurat, din 2010 până în prezent, de contractele scoase la licitaţie sau atribuite în mod direct de către primăria condusă, până săptămâna trecută, de Cristian Popescu Piedone. Totalul contractelor atribuite şi încasate se ridică la 103.280.743 de euro cu TVA. Trei dintre aceste firme au patroni cunoscuți, conectaţi la mediul politic sau la scandaluri penale de răsunet, în ultimii ani. Unul dintre clienţii contractelor Primăriei Sectorului 4 este SC Delta Antrepriza Construcţii Montaj ’93 SRL, o companie abonată la banul public în mai multe instituţii de stat, atât de la nivel local, cât şi de la nivel central. Compania este patronată de Florea Diaconu şi condusă de Ionel Pirpiliu, fratele fostului parlamentar PDL, Ştefan Pirpiliu. Florea Diaconu este un apropiat al omului de afaceri Silviu Prigoană, fost parlamentar PDL şi fost candidat, din partea acestei formaţiuni politice, la alege-rile pentru Primăria Capitalei din anul 2012. Un alt client important „mufat” la contractele lui Piedone este compania Tess Conex din Iaşi, firmă patronă de o anume Tereza Prisecaru. Aceasta a fost condamnată la cinci ani de închisoare, într-un dosar instrumentat şi trimis de DNA în judecată în anul 2010, pentru fraude legate de atribuirea unor contracte ale Nuclearelectrica, în perioada 2003-2005. Paguba calculată şi reţinută în acest dosar s-a ridicat la peste trei milioane de euro. Un al treilea exemplu de client greu al instituţiei conduse de Piedone este DFS Center Grup SRL din Piteşti, al cărui patron se numeşte Dragoş Dorcioman, actualmente membru în Consiliul de Administrație al SN Romgaz SA, a cărui soţie lucrează în cadrul CEZ România.

Pomi, arbuşti şi fântâni arteziene
Concret, compania ieşeană SC Tess Conex SRL, a Terezei Prisecaru, a încasat, de la primăria lui Piedone, la data de 16 iunie 2008, un contract în valoare de 1.804.420,8 lei cu TVA inclus, adică 515.548 de euro, pentru furnizarea de panouri de gard metalic, din plasă bordurată. La licitaţia deschisă organizată de autoritatea contractantă această companie a fost singurul ofertant. La data de 11 decembrie 2010, Primăria Sectorului 4 a organizat o licitaţie pentru achiziţia de servicii de întreţinere şi supraveghere a fântânilor arteziene şi a bazinelor ornamentale de pe domeniul public administrat de Consiliul Local. Singurul ofertant venit a fost şi servit cu un contract în valoare de 525.893,9 lei cu TVA (131.473,5 euro). Este vorba de compania SC Aquajet SRL din Bucureşti. La 25 iunie 2011, primăria în cauză atribuie, prin negociere directă, firmei SC Prosoft +++ SRL Bucureşti un contract în valoare de 46.165,2 lei cu TVA (11.541,3 euro), pentru asistenţă tehnică de exploatare, modificare, centralizare, adaptare şi extensie a sistemului informatic integrat. În 15 februarie 2011 instituţia condusă de Piedone a atribuit, prin licitaţie, un contract în valoare de 133.244.212,4 lei cu TVA (33.311.053,1 euro) pentru achiziţia de servicii de întreţinere a domeniului public şi privat al Municipiului Bucureşti şi aflat în administrarea Consiliului Local Sector 4. Câştigători au fost SC Azochim SRL Călugăreni şi SC Administrarea Domeniului Public şi Privat 4 SA, o companie în care dețin acţiuni Consiliul Local, dar şi persoane private. De altfel, Azochim SRL Călugăreni, împreună cu SC Cris Garden SRL şi SC Geca Impex P.M. SRL, au mai încasat de la primăria lui Piedone, în data de 14 octombrie 2013, un contract în valoare de 4.420.054,4 lei cu TVA (982.234,3 euro), vizând achiziţia de flori, arbori şi arbuşti. Compania Concelex SRL, patronată de Daniel Piţurlea, dezvoltatorul proiectului imobiliar Orhideea Garden, a derulat, la rândul ei, contracte cu Primăria Sectorului 4. Este vorba despre două acte adiţionale, aferente unor lucrări suplimentare la un contract privind construcţia unei clădiri pentru servicii sociale în Sectorul 4. Ambele acte adiţionale au fost încheiate la data de 23 septembrie 2013, valoarea lor ridicânduse la 489.309,7 lei cu TVA (108.735,5 euro). În ceea ce priveşte compania Delta ACM ’93 SRL, aceasta a primit de la Primăria Sectorului 4, în data de 10 mai 2013, un contract în valoare de 4.026.049,4 lei cu TVA (894.677,6 euro), pentru lucrări de amenajare a Parcului Orăşelul Copiilor. Lucrările au fost atribuite prin negociere directă. În 13 iunie 2014, Primăria Sectorului 4 a încheiat, cu compania piteşteană DFS Ceter Grup SRL, un contract în valoare de 10.698.701,5 lei cu TVA (2.377.489,3 euro), pentru servicii de reparaţii şi întreţinere a echipamentelor sportive şi a mobilierului urban din spaţiile de recreere ale Sectorului 4.

Multe dintre companiile cu care a lucrat Primăria Sectorului 4 aveau conexiuni şi în alte sectoare ale Capitalei. Mulţi bani s-au alocat pentru fântâni arteziene sau consultanţă

Cele mai grase contracte s-au atribuit pentru reabilitarea termică a blocurilor

Cele mai importante contracte atribuite de către Primăria Sectorului 4 rămân însă achiziţiile de lucrări pentru reabilitarea termică a blocurilor. În 2011, instituţia condusă de Cristian Popescu Piedone a accesat un credit de 60 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, în acest sens. Numai că, înainte de a accesa acest credit, instituţia a organizat, în data d e 7 aprilie 2011, o licitaţie în vederea atribuirii unui contract referitor la servicii de consultanţă, analiză economică şi gestiune financiară, în vederea primirii creditării. La acea dată, a fost angajată societatea TUB Business Consulting SRL, care a încasat 9.800.868,7 lei cu TVA (2.450.242,2 euro), pentru consultanţă de specialitate pe o perioadă de patru ani. Creditul BEI viza exact programul multianual de reabilitare termică a locuinţelor din Sectorul 4, estimat la 500 de imobile. Trei ani mai târziu, în 19 septembrie 2014, Primăria Sectorului 4 a pus la bătaie 231.639.776,5 lei cu TVA (51.475.505,9 euro) pentru achiziţia de lucrări de reabilitare a imobilelor. Firmele care au câştigat acest contract au fost Grant CPC SRL şi Art Construct SRL, ambele din Popeşti-Leordeni, dar şi Adrian Construct SRL şi Concelex SRL, ambele din Capitală. Un alt contract semnificativ, ca sumă acordată, se referă la lucrările de repa-raţii, modernizări şi sistematizarea pe verticală a străzilor, inclusiv a parcărilor aflate în admi-nistrarea Consiliului Local al Sectorului 4. Şase firme – Alpineside SRL, Straco SRL, Tota Road SRL, Aduna Servimob SRL, Drum Concept SRL şi Pro Cons XII SRL, au încasat, astfel, la data de 15 decembrie 2014, suma de 49.600.090,6 lei cu TVA (11.022.242,3 euro).

Grant CPC SRL a câştigat şi o licitatie de 14 mili oane de lei pentru con struc ții de fântâni ar te zie ne în Sectorul 3 pe vremea PDL-istului Liviu Ne goi ță. Fericitul câştigător nu avea experienţă, dar avea scrisori de „bună purtare” semnate de Delta ACM 93.
 

×
Subiecte în articol: cristian popescu piedone