Penitenciarul Timișoara a făcut cunoscut, prin intermediul unui anunț de participare publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), la data de 13 februarie 2024, că intenționează să contracteze servicii de supervizare și supraveghere tehnică prin diriginți de șantier, aferente obiectivului de investiții „Transformare spații existente în spații de detenție și crearea de spații conexe la Secția externă de la Buziaș”.
Obiectul achiziției constă în contractarea serviciilor de supervizare și de supraveghere tehnică a lucrărilor pentru domeniile arhitectură, structură de rezistență, instalații termice, instalații electrice, instalații sanitare și instalații de gaze naturale, sisteme de climatizare și de ventilație, sisteme de alimentare cu apă și canalizare.
Conform caietului de sarcini, scopul serviciilor de supervizare și supraveghere tehnică prin diriginți de șantier „este acela de a oferi Penitenciarului Timișoara garanții că executantul căruia i-a fost atribuit contractul de lucrări își va îndeplini toate responsabilitățile asumate prin contract, că va respecta prevederile legale, reglementările tehnice și caietele de sarcini”. „Supervizorul și diriginții de șantier, pe specialități, își vor executa atribuțiile în perioada de pregătire a execuției lucrărilor, în timpul execuției lucrărilor, la recepția lucrărilor, la întocmirea și predarea cărții tehnice a construcției către beneficiar, după recepția la terminarea lucrărilor, pe perioada de garanție și în cauze de forță majoră”, se precizează în documentația citată.
Supervizorul a mai lucrat și cu Penitenciarul Baia Mare
În vederea contractării acestor servicii de supervizare și supraveghere tehnică, Penitenciarul Timișoara a pus la bătaie un buget estimat inițial la 406.075,94 de lei fără TVA, iar în vederea atribuirii contractului a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte. La această procedură s-au înscris șase firme interesate, din care două oferte au fost descalificate pe motiv că era inacceptabile, alte două au fost descalificate deoarece au fost considerate neconforme, fiind admise doar două oferte catalogate drept admisibile.
La data de 28 mai 2024, Penitenciarul Timișoara a atribuit contractul, având numărul 45984/2024, către compania SC Structurall Consulting Napoca SRL, la un preț final negociat de 403.428,78 de lei fără TVA, respectiv de 480.080,25 de lei cu TVA inclusă (aproximativ 100.000 de euro).
SC Structurall Consulting Napoca SRL, din Cluj-Napoca, este deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) de Dan Vasile Mureșan (30% din acțiuni), Mihai Dan Petricea (20% din acțiuni), Mircea Vlad Mureșan (25% din acțiuni) și Dana Cosmina Mureșan (25% din acțiuni). Compania este, potrivit SEAP, implicată în derularea a nu mai puțin de 26 de contracte cu statul, încheiate cu Compania Națională de Investiții, Primăria Municipiului Bistrița, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județean Sălaj, Penitenciarul Baia Mare, Primăria Municipiului Turda, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, IPJ Cluj, Instituția Prefectului Județului Dolj și Primăria Municipiului Oradea. Penitenciarul Baia Mare a încheiat cu această firmă, la 18 mai 2022, un contract de 168.089,43 de lei fără TVA pentru supervizare și supraveghere tehnică a lucrărilor de amenajare a Complexului Corecțional.
Lucrările, contractate cu două luni în urmă
Lucrările pe care SC Structurall Consulting Napoca SRL trebuie să le „fileze” fac obiectul unui contract încheiat de Penitenciarul Timișoara la data de 14 martie 2024. Autoritatea contractantă dorea achiziționarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Transformare spații existente în spații de detenție și crearea de spații conexe” la Secția exterioară Buziaș, „pentru atingerea standardelor specifice pentru penitenciare, prin sporirea capacității de cazare”. În documentația de atribuire se specifică faptul că este vorba despre un proiect denumit „Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român”, finanțat din fonduri bugetare.
Realizarea obiectivului mixt de investiții presupune crearea a 276 de locuri noi de detenție, conform standardelor specifice pentru penitenciare și punerea în aplicare a Calendarului de măsuri aprobat de Guvernul României. Terenul alocat acestui obiectiv mixt de investiții este situat în extravilanul localității Buziaș și aparține domeniului public al statului. Parcela, cu suprafața totală de 259.130 de metri pătrați, se află în proprietatea statului român și în administrarea Penitenciarului Timișoara. Actualmente, pe această parcelă se regăsesc 49 de corpuri de clădire, din care mare parte în curs de desființare, fiind păstrate doar 15 construcții.
Contractul are termen de finalizare 30 de luni, a făcut obiectul unei licitații deschise, adjudecate la 14 martie 2024 de companiile T.T. & Co Solaria Grup SRL și SC Euras SRL, pentru 47.381.456,81 de lei fără TVA, respectiv 56.383.944,3 lei cu TVA inclusă (11.506.927,4 euro).
Unul dintre constructori a reabilitat fațada clădirii Primăriei Timișoara
SC T.T. & Co Solaria Grup SRL este o firmă din Timișoara, deținută de Tudor Valentin Tisea, din Satu Mare, precum și de Larisa Poenaru, din Timiș, care are în palmares 26 de contracte încheiate cu statul. Cele mai multe sunt încheiate cu Primăria Municipiului Timișoara și au vizat servicii de curățenie și igienizare a sălilor și a grădinilor de spectacole cinematografice, reabilitarea fațadei Primăriei Municipiului Timișoara, realizarea mansardei la Școala Generală nr. 25 Timișoara, reparații capitale la cantina Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Louis Țurcanu”, reabilitarea internatului Liceului Henri Coandă, reabilitarea Colegiului Ion Mincu, reabilitarea Școlii Centrale nr. 30 sau reabilitarea Cinematografului Dacia.
Firma are însă încheiate contracte și cu STS, cu Direcția de Prestări Servicii Timiș (pentru amenajarea Heliportului la Aerodromul Cioca), dar a mai avut încheiat un contract și cu Penitenciarul Timișoara. Mai are un contact și cu IPJ Timiș, dar a fost solicitată și de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.
Cealaltă companie, SC Euras SRL, este deținută de Mircea Gheorghe Lețiu, din Satu Mare, care, la rândul ei, are încheiate sute de contracte cu statul.