Dincolo de problema sanitară reală care a condus la folosirea „certificatului verde” pentru a îngrădi accesul în locuri publice unor categorii de populație, mai este și una legată strict de afaceri pe sume colosale. Permiterea emiterii certificatului și pentru cei care dovedesc prin testare că au anticorpi ar lăsa fără multe milioane de euro firmele care deja s-au reprofilat în acest domeniu extrem de profitabil. Asta doar dacă se va accepta și în cazul celor imunizați natural să nu se testeze obligatoriu, de mai multe ori pe lună, precum cei vaccinați. Cei care nu se pot vaccina din motive medicale ar trebui să beneficieze de teste plătite de statul român, la fel ca elevii, iar aceasta reprezintă o nouă oportunitate de îmbogățire pentru orice firmă, cu orice obiect de activitate, așa cum ne arată afacerile cu testele din școli.
Un vechi principiu al oricărui război ne arată că în timp ce majoritatea suferă și se înregistrează pierderi colosale în economie, unii știu să profite de situație și se îmbogățesc. În România s-au orientat foarte bine vedete locale, precum Cătălin Botezatu, care au obținut contractele cu atribuire directă pentru testele rapide în școli. Jurnalul a arătat cum Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, a încheiat contracte pentru achiziția directă de teste rapide ce urmează să fie distribuite în școli, prin firma SC Viggo Fashion International SRL. În ultimul an și jumătate, firma lui Botezatu a avut afaceri cu statul de peste 127 de milioane de lei. Reprofilat din comerciant de îmbrăcăminte în distribuitor de echipamente medicale, Cătălin Botezatu primește acum bani de la statul român pentru a achiziționa mai întâi, printr-un prim contract, 5 milioane de teste rapide, pe care le va trimite către depozitele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență
(IGSU) de la Mizil, județul Prahova, apoi alte 3 milioane de teste care vor fi livrate de MEDPARK B.V., o companie din Olanda.
Încă un milion de teste rapide vor fi achiziționate și distribuite de societatea Eva Healtcare SRL, care a mai făcut și în 2020 afaceri cu măști de protecție, firma având legătură cu familia liderului clanului Cămătarilor, Vasile Balint - cunoscut
ca Sile Cămătaru.
Calcule doar pentru un milion de angajați
Dar trebuie luat în considerare și faptul că în școli se vor face testele rapide, care sunt mult mai ieftine decât cele PCR. Calculele făcute la prețurile actuale ale testelor arată că un salariat nevaccinat ar plăti circa 900 de lei pe lună, dacă face teste rapide, la 48 de ore, sau 1.800 de lei pe lună, dacă ar face teste PCR, la 72 de ore. Dacă statul le va impune salariaților și altor categorii de persoane să se testeze periodic, pe banii statului sau pe cheltuială proprie, firmele care vor profita de această oportunitate se vor îmbogăți în foarte scurt timp și cu minim efort.
Propunerea pe care a făcut-o recent premierul interimar Florin Cîțu este aceea ca persoanele care nu vor să se vaccineze să-și plătească singure testele, pentru a mai putea munci, în timp ce doar cei care au documente de la medici care atestă contraindicațiile pentru vaccinare să poată beneficia de teste plătite din bugetul statului. Chiar și așa, dacă doar un milion de români salariați ar avea certificate de la medici care să ateste contraindicațiile la vaccinare, testarea lor la 48 de ore cu varianta ieftină, a testelor rapide, ar costa 900.000.000 de lei pe lună, iar testele PCR, făcute la 72 de ore, ar costa statul 1.800.000.000 de lei pe lună.
Peste 40%, nevaccinați în unele sectoare economice
La 31 octombrie 2021, conform datelor Institutului Național de Statistică, în România erau 5.674.271 de salariați cu contracte de opt ore, dar la acest număr se adaugă alte tipuri de contracte, precum și elevii și studenții care ar putea fi în situația de a nu se
putea vaccina din motive medicale. Pentru a implementa măsura, statul va proceda la fel ca în cazul școlilor, adică prin contracte cu atribuire directă, eventual către aceiași câștigători de până acum. Valoarea totală estimată a achiziției primelor 9 milioane de teste rapide în școli a fost stabilită la 1,05 miliarde de lei fără TVA. Cele trei loturi vizează teste rapide pentru depistarea antigenului SARS-CoV-2, efectuate din probe de salivă, cu prețul maxim de 15 lei fără TVA per bucată, deși pe piața liberă să vând astfel de teste și cu 9 lei, la bucată. Doar pentru școli s-a estimat o cantitate de 23 de milioane de teste rapide, în valoare de 354 de milioane de lei fără TVA. Dacă se va aplica aceeași regulă și pentru angajați, valoarea testelor va fi cel puțin de șase ori mai mare în fiecare lună. Doar 6.843.637 de persoane erau vaccinate cu schema completă în România, conform raportării CNCAV din 14 noiembrie 2021, dar nu există date care să arate exact câte persoane ar avea nevoie de testele rapide sau PCR plătite de stat, dacă nu s-ar putea vaccina din motive medicale. Totuși, sunt unele domenii de activitate unde sindicatele au comunicat un procent destul de mare al acestora, de circa 40% din totalul angajaților.
Specialiștii în domeniul juridic și sindicaliștii își pun deja problema intimidării medicilor pentru a-i determina să refuze emiterea unor certificate pentru cei care au contraindicații medicale la vaccinare, iar de aici, situația ar putea degenera în ceva foarte grav, implicând siguranța, sănătatea și viața celor care vor fi obligați să se vaccineze, în ciuda contraindicațiilor medicale.