x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Petrescu, un ministru după modelul Udrea

Petrescu, un ministru după modelul Udrea

de Elena Stan    |    16 Feb 2012   •   21:00
Petrescu, un ministru după modelul Udrea

In ianuarie, inainte de inceperea protestelor stradale care au dus la demisia Cabinetului Boc, Elena Udrea se adresa zambind par­ti­ci­pan­ti­lor la Consiliul Consultativ din Tu­rism: "Anul acesta, vreti nu vreti, tot cu mine o sa lucrati". Apoi, evenimentele s-au succedat cu repeziciu­ne, si la cateva saptamani de la aceasta declaratie in fruntea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turis­mului a venit Cristian Petrescu.

Noul ministru este o veche cu­nostinta a Elenei Udrea, ba chiar unul dintre sustinatorii febrili ai acesteia. Recomandat la investire de catre Elena Udrea drept un specialist in turism, Petrescu s-a facut remarcat in­cepand din 2009, cand a avut loc Co­misia Parlamentara de ancheta cu pri­vire la cheltuirea banului public de la bugetul Ministerului Turismului. Acum, Elena Udrea i-a intors ser­vi­ciul, exprimandu-si public sus­ti­ne­rea pentru noul ministru al Turismului.

"Recomandarea a venit din partea organizatiei PDL de Bucuresti. Elena Udrea este presedintele organizatiei", a precizat Cristian Petrescu la Rea­litatea TV, admitand astfel faptul ca este sustinut chiar de Elena Udrea.

Contracte cu MDRT
Cristian Petrescu nu este la primul contact cu acest minister, el a luat anul trecut un milion de euro de la MDRT in urma semnarii unor contracte prin asociatia de turism pe care a condus-o pana acum o saptamana pentru promovarea unor trasee turistice, potrivit declaratiei de interese. Cristian Petrescu a fost presedinte al Asociatiei Profesionistilor de Turism din Romania, care are semnate cu MDRT, din 2011, trei contracte cu finantare europeana prin POR, pentru promovarea Drumului vechilor cetati dobrogene, in valoare de 958.130 de lei (223.000 de euro), pentru promovarea traseului turistic din Maramures si Bucovina, in valoare de 989.222 de lei (230.000 de euro) si pentru promovarea traseelor turistice si de agrement din Transilvania, contract in valoare de 989.222 de lei (230.000 de euro).

Pe site-ul MDRT apar insa si alte contracte aflate in implementare de aceasta asociatie, unul fiind "Trasee etnoculturale si arhitectonice in regiunea istorica Oltenia", in valoare de 798.921,68 de lei (186.000 de euro), "Religie, istorie, traditie intr-o calatorie in regiunea istorica Muntenia", in valoare de 798.921,68 de lei (186.000 de euro), "Trasee naturale in zonele carstice din vestul Muntilor Apuseni (Crisana-Banat)", proiect unde nu este trecuta suma finantata, potrivit Mediafax.

"Nu am eu contracte cu Ministerul Dezvoltarii, in calitate de persoana fizica. Asociatia pro­fe­si­o­nis­ti­lor din turism al carui presedinte sunt pana astazi sau maine, cand se va investi Guvernul, are aceste contracte pe Programul Operational Regional. Contractele pe fonduri eu­ro­pe­ne stiti cat de transparente sunt, se fac acele licitatii", a explicat Cristian Petrescu la intrebarea ziaristilor daca se afla in conflict de interese pe motiv ca are contracte cu Ministerul Dezvoltarii.

Nu este clar pentru ce anume au fost platiti acesti bani catre Petrescu si nici cum s-a facut aceasta promovare a unor trasee turistice, obiectul declarat al contractelor.

Si el a intrat cu un Mercedes in politica
Petrescu si-a inceput cariera in 1989 ca mecanic utilaj calcul, a ajus instructor sportiv in 1992, iar din 2008 este deputat. Dupa modelul Elena Udrea, Petrescu a intrat cu Mercedes in politica. Noul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului are 41 de ani si o avere estimata la 750.000 de euro. Acesta are un apartament in Bucuresti si 25% dintr-altul, potrivit declaratiei de avere din iunie 2011. O prietena de familie a povestit cum Petrescu si-a pierdut o casa intr-o afacere proasta cu jocuri de noroc.

Agripina Vintilescu, sotia ministrului, este un avocat specializat in litigii cu statul
Petrescu nu prea avea ce completa in declaratia de avere pana in 2009 cand s-a casatorit. O data ce s-a asezat la casa sa, Petrescu s-a imbogatit.

Vintilescu Agripina, sotia lui Petrescu, detine un teren de circa 5.000 de metri patrati la Valea Doftanei si altul de 400 mp in Bucuresti, un apartament si trei case de locuit. Vintilescu Agripina Mirela este avocata in Barou din 1994 si detine cabinetul denumit "Ina Vintilescu". Cabinetul de avocatura este specializat si pe drepturi litigioase.

Interesanta este firma Business Trust Consulting, detinuta de Agripina impreuna cu Baraniuc Ruxandra Tamara, devenita Harasim. Aceasta firma apare intr-un proces cu Ministerul Finantelor ca reprezentant al statului roman pentru modificarea unui onorariu de expert. In Dosarul 6435/2010 in care Vintilescu o apara pe Harasim, sotia lui Petrescu a obtinut o majorare de onorariu in valoare de 1.953.054 de lei (500.000 de euro). Pana in prezent, Ministerul Finantelor nu ne-a putut lamuri cum a fost posibil ca Vintilescu Agripina sa obtina 500.000 de euro de la bugetul de stat in procesul in care a aparat-o pe Harasim Ruxandra Tamara, in conditiile in care Ministerul Finantelor strange cureaua la maximum.

Sotia ministrului Turismului a oferit asistenta juridica in procedura de expropriere pentru A2 (Autostrada Soarelui) si pentru A3 (Bucuresti – Bors), incasand de la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi in 2004 suma de 560.000 de euro, iar in 2006 a incasat 4,6 milioane de lei. Potrivit ultimei declaratii de avere, Petrescu are un ceas in valoare de 3.800 de euro si bijuterii in valoare de 2.000 de euro.

Noul ministru al Turismului da bani cu dobanda. Petrescu l-a imprumutat pe Dorobantu Iulian in 2008 cu suma de 85.000 de lei, iar acum are de incasat de la acesta suma de 90.000 de lei. Noul ministru instalat in scaunul de la Turism are si o datorie la BRD in valoare de circa 35.000 de lei. Petrescu a obtinut in primele sase luni din 2011 suma de 51.662 de lei de la Parlamentul Romaniei, iar sotia acestuia a obtinut 3.857 de lei din venituri independente. De asemenea, Agripina a mai obtinut circa 37.000 de lei dintr-un contract de inchiriere.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea MDRT cristian petrescu