x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pinalti transelectricu’. Baronul de Neamţ trece de la "folcloriste" la afaceri în energie şi mass-media

Pinalti transelectricu’. Baronul de Neamţ trece de la "folcloriste" la afaceri în energie şi mass-media

de Gabi Golea    |    22 Feb 2012   •   21:00
Pinalti transelectricu’. Baronul de Neamţ trece de la "folcloriste" la afaceri în energie şi mass-media

Gheorghe Stefan a ocupat in ultimii ani o halca din afacerile derulate in Moldova. A intrat in atentia publicului prin fotbal, unde clubul de sub Pietricica a facut valuri printr-o operatiune devenita celebra in manevrarea arbitrajului international – "folcloristele". Om de viata, s-a aratat in posturi penibile cu lautarii la ureche, lipindu-le "sutele pe frunte". Partidul portocaliu l-a impins spre mai mult. Afacerile cu lemn au fost baza pentru primul milion. Pofta vine mancand, iar banii cei multi devin si mai multi cand se invartesc in cazanul energiei. Stefan a vrut sa intre pe poarta mare a acestor afa­ceri. Si-a trimis "usierul" la Bucuresti, pe post de secretar de stat. Claudiu Stafie coordoneaza sectorul energetic in care, conform planului, a patruns si familia.

Energie fara limite
Gabriel Stefan, fiul lui Pinalti, s-a remarcat inca din 2005, moment in care a intrat in actionariatul socie­tatii Green Energy. Gandul scria la finele lui 2006 ca Green Energy cumpara 1 MWh cu 95 de lei de la Complexul Turceni, in conditiile in care termocentrala din Oltenia producea aceeasi cantitate la 124 de lei. Firmulita a mai primit energie ieftina si de la Hidroelectrica, asa incat, anul urmator, Green Energy ajungea la o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro si profit de 3 milioane de euro. Din cauza scandalurilor cu "baietii destepti", Pinalti jr cedeaza actiunile sale unui off-shore din Cipru: Renovatio Group. Ulterior, compania si-a schimbat numele in Renovatio Trading, pastrandu-si licenta de furnizare. In 2010, compania a avut o cifra de afaceri de 135,5 milioane de lei si un profit net de 5,17 milioane, o performanta foarte buna avand in vedere ca firma avea fix 11 angajati. Re­novatio are printre clienti si Ar­matura Cluj, Romstal, FIROS, Ambient Sibiu sau Virometan Medias.

Exportul Rudnap
Pe de alta parte, numele lui Stefan a fost in centrul scandalurilor atunci cand, in 2010, Ministerul Econo­miei a pritocit un export de energie electrica. Prin derogare de la un ordin ministerial care cerea expres ca producatorii de stat sa vanda energia prin licitatie pe OPCOM, companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile Turceni si Ro­vinari au adunat cantitati de energie intr-un cos care a fost livrat exact catre Electrica. Aceasta din urma a incredintat contractul catre traderul sarb Rudnap. Scandalul a izbucnit cand fostul director de al Comple­xului Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel, a dezvaluit presei ca Rudnap ia energia cu 38 de euro, cat baietii destepti de la hidro, si o revinde cu 50 de euro in Balcani. Ei bine, acest contract a expirat in vara anului trecut. Sau cel putin asa stiam noi, pentru ca in urma cu doua saptamani Ioan Folescu, directorul general al Electrica, a dezvaluit ca inca se exporta energie prin Rudnap, dar ca traderul a inteles situatia si operatiunea a fost sistata din cauza consumului mare din Romania. In fapt, contractul fusese prelungit in vara anului trecut cu inca un an. Derogarea de la legislatie nu a fost semnata de ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, ci exact de secretarul de stat Claudiu Stafie. Considerat mana dreapta a lui Pinalti, Stafie este vicepresedinte al PDL Piatra Neamt. Altaria Research Limited, care controleaza Rudnap, a mai cumparat o alta firma infiintata de fiul lui primarului Stefan, respectiv Global Logistics Services SRL. Iar Renovatio Group, care a cumparat firma de energie a familiei Stefan, este inre­gistrata in Cipru la aceeasi adresa cu Altaria. Ba mai mult, in acelasi loc gasim un alt off-shore, Alykos Ventures, care a cumparat doua din proiectele eoliene ale familiei Stefan. Silvex, firma tot a copiilor lui Pinalti, a primit de la Fondul de Mediu 27 de milioane de lei pentru realizarea unei centrale pe biomasa in judetul Neamt.

De la UNU TV la Giga
Acelasi joc de-a actionarii apare si in cazul afacerii media a familiei Stefan. In vara anului trecut, Consi­liul National al Audiovizualului (CNA) a acordat o licenta de emisie pentru postul Giga TV. In scripte, acesta este detinut de Sonic Media SRL, firma detinuta de un oarecare Alexan­dru Ioan Bania, care a preluat-o in 2010 fix de la Gabriel si Georgiana Stefan, copiii lui Pinalti. Neamt Invest scria anul trecut ca in perioada 2008-2010 primariile din judetul Neamt, societatile din subordinea administratiei locale si alte societati si institutii de stat au incheiat 194 de contracte cu o valoare de 218.000 lei cu alta societate, Euromedia TV. Aceasta detine televiziunea UNU TV din Piatra Neamt si a fost si ea van­duta de Giorgiana si Gabriel Stefan in 2011 catre Marius-Mihail Bania.

Unde e Hahaianu?
Potrivit Antena 3, firmele lui Gheor­ghe Stefan au primit contracte pentru defrisari pe liniile de inalta tensiune ale Transelectrica. Fostul director Horia Hahaianu va ramane in Transelectrica, dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu ceruse demiterea sa. El ar putea fi numit in cadrul Transelectrica "pe un post corespunzator vechimii in munca si pregatirii profesionale", potrivit Mi­nisterului Economiei, dupa ce va fi revocat din consiliul de administratie. El fusese numit de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Hahaianu a spus ca nu este membru PDL si ca "nu stie sa fi fost sprijinit de Pinalti".

×
Subiecte în articol: energie gheorghe stefan