x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția dă un milion €, ca să filmeze noaptea

Poliția dă un milion €, ca să filmeze noaptea

de Ion Alexandru    |    18 Iun 2024   •   07:20
Poliția dă un milion €, ca să filmeze noaptea

Aproximativ 400 de aparate de observare pe timp de noapte urmează să intre în dotarea Poliției Române, în baza unui contract parafat, săptămâna trecută, afacere ce va scoate din bugetul instituției nu mai puțin de 4,3 milioane de lei. Este vorba despre aparate care să fie capabile să surprindă imagini într-un mediu slab iluminat sau chiar pe întuneric desăvârșit, dar și ziua, și care vor fi utilizate în timpul derulării misiunilor de combatere a infracționalității „itinerare” și a „traficului de persoane”. Noile dotări vor intra în posesia Direcției Logistice, a Direcției de Ordine Publică și a Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Povestea acestei investiții începe în data de 13 martie 2024, când Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționează să achiziționeze „aparate de observare pe timp de noapte”. Este vorba despre încheierea unui acord-cadru care vizează între 50 și 400 de astfel de aparate de observare pe timp de noapte, urmând ca, ulterior, să fie parafate și contracte subsecvente, care vizează, fiecare, între 10 și 100 de astfel de echipamente.

Noile dotări urmează să fie primite de autoritatea contractantă la sediul Inspectoratului General al Poliției Române din strada Leaota nr. 27A Sector 6, „sau în orice altă locație indicată de autoritatea contractantă”.

În vederea parafării afacerii, IGPR a organizat o licitație deschisă, fiind impus ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul ofertei cântărește 40 la sută din valoarea deciziei, iar garanția extinsă și termenul de livrare câte 30% din evaluare.

Investiția are asigurată finanțarea de la bugetul de stat, Poliția Română punând la bătaie, în acest caz, un buget estimat inițial la 4.194.956 de lei fără TVA, respectiv la 4.991.997,6 lei cu TVA inclusă, iar pentru acest proiect s-au arătat interesate patru companii. 

2.200 de euro/ bucata

În urma evaluării ofertelor, Inspectoratul General al Poliției Române a desemnat un singur câștigător al licitației deschise organizate în vederea atribuirii contractului având ca obiect achiziția de aparate de observare pe timp de noapte. Iar, la data de 12 iunie 2024, autoritatea contractantă a încheiat contractul, având numărul 775.207/2024, la un preț final negociat de 1.359.000 de lei fără TVA, respectiv de 4.272.100 de lei cu TVA inclusă, adică 871.857,2 euro. Concret, pentru fiecare echipament din cele 400 care constituie cantitatea maximă a dispozitivelor comandate. Poliția Română urmează să plătească câte 10.680,25 de lei cu TVA inclusă.

Ofertantul care și-a adjudecat acest acord-cadru, ce va avea o valabilitate de doi ani, se numește SC Poli Gun SRL, din Râmnicu Vâlcea. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania declarată câștigătoare a luat ființă în vara anului 2017, cu obiectul de activitate „activități sportive” și avându-i drept asociați pe Adrian Cristea, din Balotești, și pe Bogdan Constantin Neagoie, din Râmnicu Vâlcea.

În 2020, în firmă erau asociați Bogdan Constantin Neagoie și Eugenia Elena Neagoie, după care aceasta din urmă s-a retras. Compania nu figurează în baza de date a site-ului de licitații publice cu alte contracte cu statul.

Aparatele, folosite pentru lupta cu „infracțiunile itinerare și traficul de persoane”

Revenind la afacerea încheiată de IGPR, din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții aflăm că „având în vedere nevoile de dotare pentru îndeplinirea obiectivelor instituționale asumate prin documentele programatice (Strategia Națională de Ordine Publică 2023 – 2-27 sau Strategia Națională Împotriva Criminalității Organizate 2021 – 2024), precum și prioritățile de investiții aprobate de MAI pentru implementarea «Foii de parcurs – combaterea consumului de droguri, antiterorism, securizarea frontierelor», la nivelul Poliției Române a fost realizată o planificare a activităților ce urmează a fi derulate în plan investițional, structurate pe anumite domenii”, se arată în documentul citat. Beneficiarii acestui proiect sunt Direcția Logistică, Direcția de Investigații Criminale, Direcția de Ordine Publică și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate. 

„La nivelul IGPR există o preocupare continuă pentru eficientizarea activităților structurilor operative, în vederea îndeplinirii sarcinilor specifice prin utilizarea de echipamente de observare pe timp de noapte și de zi, precum și de vizualizare – inspectare. Aspectul de iluminare pe timp de noapte are rolul de a permite observarea mediului supravegheat în condiții de luminozitate scăzută sau chiar de întuneric, în cadrul misiunilor ce au ca obiect activitățile de investigare a faptelor din sfera criminalității itinerare și a traficului de persoane”, se mai arată în caietul de sarcini.

Concret, aparatele comandate au o construcție de tip binocular, cu intensificator, cu fosfor alb sau verde, care permite o rezoluție minimă de 45 – 51 lp/mm, cu o putere de mărire de 4,5 ori. Aparatul trebuie să aibă o autonomie de 40 de ore cu set de acumulatori.

Temperatura de utilizare trebuie să fie cuprinsă între minus 20 de grade Celsius și plus 45 de grade  Celsius. De asemenea, trebuie să aibă laminator IR (infraroșu), care să asigure o distanță de iluminare de minimum 800 de metri.

Dotări de 40 de milioane de lei, de la începutul anului 2024

De la începutul acestui an, Poliția Română a făcut achiziții de tehnică specială de 39.867.826 de lei cu TVA. Este vorba de cel puțin nou contracte. Astfel, la 21 februarie, a fost încheiat cu SC Rom Tech SRL un contract de 678.300 de lei fără TVA, pentru achiziția a 51 de camere mobile cu vedere pe timp de noapte, pentru întărirea capacităților naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității. Apoi, în 28 februarie și 5 martie, a fost parafat cu Web Win Net și cu Motorola Solutions un contract de 140.634,14 lei fără TVA pentru achiziția de infrastructură hardware pentru 120 de dispozitive portabile audio-video pentru combaterea infracțiunilor de ură, în special a celor îndreptate împotriva comunității rome.

La 4 martie, a fost încheiat cu Centrul de Servicii de Radiocomunicații un contract de 1.456.191 de lei fără TVA pentru achiziția unui sistem de monitorizare electronică. Anterior, în 8 ianuarie, respectiv în 6 și 24 februarie, Poliția a încheiat cu Vodafone România contracte de 1.516.590,21 lei fără TVA pentru un sistem integrat de monitorizare.

La 28 martie, Felix Telecom a primit de la IGPR un contract de 4.039.900 de lei fără TVA pentru livrarea unui sistem de comunicații. La 15 aprilie, a fost parafat cu Blue Space Technology un contract de 388.080 de lei fără TVA pentru 16 vehicule aeriene fără echipaj uman la bord (sistem mini UAV). După care, la data de 23 mai, a mai fost încheiat cu Auto Novex SA un contract de 21.260.499,88 de lei fără TVA, pentru achiziția a 92 de autovehicule de transport și intervenție cu dotări specifice poliției. La data de 30 mai, Silva Sistems a primit un contract de 3.025.209,77 lei fără TVA, pentru livrarea de sisteme LPR (identificator numere de înmatriculare), iar, la data de 5 iunie, IGPR a încheiat cu Icco Medical SRL un contract de 1.297.000 de lei fără TVA pentru 5 sisteme de radiografiere cu raze X.

×
Subiecte în articol: politia aparate observare timp noapte