x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliţia arbitrează lupta pentru Balta Ialomiţei

Poliţia arbitrează lupta pentru Balta Ialomiţei

de Alexandru Boariu    |    16 Aug 2011   •   21:00
Poliţia arbitrează lupta pentru Balta Ialomiţei

Infiintata in anul 2001, cu scopul de a administra terenurile agricole ramase in proprietatea statului, Agentia Domeniilor Statului (ADS) s-a dovedit a fi o sursa importanta de bani pentru toate partidele care s-au aflat la putere in ultimii zece ani. Dar, asa cum aratam intr-un articol precedent, sub titlul 'ADS – anticamera puscariei', pentru manariile facute, trei dintre cei cinci fosti presedinti ai institutiei, si anume, Vasile Cristinel Candet, Corneliu Popa si Daniel Dragan, au facut obiectul unor dosare consistente de cercetare penala, ultimul dintre ei fiind chiar condamnat la sase ani de inchisoare, pentru retrocedarea ilegala a unei mari suprafete de teren, cu un prejudiciu de ordinul zecilor de milioane de euro.

Incheiate la limita legii, multe dintre contractele de concesiune a acestor terenuri au fost atacate in instanta de cei care s-au considerat nedreptatiti de ADS. Ca urmare, pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara se afla si azi in derulare numeroase astfel de procese.

In litigiul prezentat de noi sunt implicate, alaturi de ADS, firmele A&S International 2000 SRL Bucuresti si Vitifam SRL Fetesti, judetul Ialomita. Cele doua firme se lupta pentru dreptul de concesio­nare a circa 8.000 de hectare de teren arabil situat in Balta Ialomitei, teren care a apartinut societatii comerciale Agrozootehnica Stelnica – o fosta IAS – falimentata la inceputul anilor 2000. In anul 2003, firma Vitifam a cumparat de la lichidatorul desemnat de judecatorul sindic activele so­cietatii, in speranta ca ADS ii va concesiona, ulterior, conform Legii 249/2003, prin atribuire directa, cele circa 8.000 de hectare de teren afe­rente acestor active. Numai ca ADS, condusa la acea vereme de Corneliu Popa, a refuzat acest lucru si, in mai 2004, a concesionat terenul in cauza, prin licitatie publica, pentru o perioada de 49 de ani, firmei A&S International 2000 SRL (care lu­creaza terenul si in prezent, potri­vit contractului).

In aceste conditii, Vitifam a actionat in instanta Agentia Domeniului Statului, solicitand nu numai acordarea concesiunii, ci si despagubiri de milioane de euro, inclusiv pentru subventiile care i s-ar fi cuvenit pe suprafata in cauza. Dupa ani in sir de judecata, atat la fond, cat si la apel, instanta i-a dat castig de cauza firmei Vitifam. Dar ADS si A&S International au facut recurs si, in anul 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie, a admis recursul, a casat sentinta si a trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti, unde se afla si in prezent.

De notat ca in considerentele Deciziei nr. 3932/ 30.11.2007 a ICCJ – Sectia Comerciala se precizeaza: 'Se vor admite ca fondate recursurile formulate de parata si de intervenienta in interes accesoriu, cu consecinta casarii deciziei atacate si trimiterii cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta care, cu prilejul rejudecarii, va stabili argumentat suprafata de teren necesara exploatarii activelor detinute de reclamanta in raport cu natura fiecareia dintre acestea'. Dupa care urmeaza decizia: 'Admite recursurile declarate de parata Agentia Domeniilor Statului Bucuresti si de intervenienta accesorie SC A&S International 2000 SRL Bucuresti, impotriva Deciziei nr. 139, din 9 martie 2007, a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a V-a Comerciala, caseaza decizia atacata si trimite cauza aceleiasi instante pentru rejudecare. Irevocabila'.

Insa, la data de 26 mai 2011, in urma unei 'concilieri' cu reprezentantii Vitifam, care se obligau sa renunte la o parte din pretentiile banesti (circa 3,5 milioane de euro) solicitate prin instanta, ADS a rezi­liat, unilateral, contractul de concesiune incheiat in anul 2004 cu A&S International si a incheiat un alt contract (nr. 11/27.05.2011 ), pentru aceeasi suprafata de teren, de 8.546 de hectare, cu firma Vitifam Fetesti. Apoi, presedintele ADS, Radu Mihai Cristescu, a emis Decizia nr. 169/07.06.2011, prin care a numit comisia de punere in posesia firmei Vitifam a terenului cu pricina.

Dar A&S International 2000 SRL considera ilegala rezilierea unilate­rala de ADS a contractului de concesiune si refuza sa paraseasca locatia din Balta Ialomitei. In plus, firma bucuresteana a dat ADS in judecata, a formulat plangere penala impotriva conducerii institutiei pentru abuz in serviciu si cere, la randul ei, despagubiri de zeci de milioane de euro pentru situatia in care va fi obligata sa renunte la contractul de concesionare pe 49 de ani. Asadar, indiferent de deznodamantul acestui litigiu, ADS va fi buna de plata!

Curg acuze grave pe comisarul Gheorghe Chirciu
In urma articolelor publicate pe aceasta tema, zilele trecute am pri­mit la redactie un memoriu de la firma Vitifam Fetesti, in care administratorul firmei, Stefan Poienaru, ne reda, cu lux de amanunte,
'cursul ostilitatilor la zi' in acest litigiu (in paranteza fie spus, in ciuda insistentelor noastre, reprezentantii ADS, precum si cei ai Ministerului Agriculturii refuza, cu obstinatie, sa faca orice fel de declaratie legata de acest subiect).

Stefan Poienaru arata ca toate in­cercarile comisiei ADS si ale re­prezentantilor firmei Vitifam de a intra in perimetrul celor 8.000 ha de te­ren de la Stelnica s-au lovit de refu­zul reprezentantilor A&S International. 'Aceste persoane au ignorat avertismentele comisiei si nu au permis accesul nici pe drumurile proprietate ale ADS, nici pe drumul aflat in proprietatea firmei Vitifam' – se arata in memoriul trimis redactiei. Re­prezentantilor firmei Vitifam li s-a interzis accesul chiar si la activele pe care le detin legal in aceasta lo­catie, in baza contractului de vanzare-cumparare. Au urmat alte incercari, de asemenea esuate: 'In data de 8.06. a.c. a fost sesizata Politia Municipiului Fetesti, care, prin reprezentanti veniti la fata locului, nu a reusit sa convinga reprezentantii firmei A&S International sa deblocheze drumurile.

In data de 9.06. a.c., comisia s-a prezentat din nou la intrarea in balta Stelnica pentru a efectua punerea in posesie a contractului de concesiune nr. 11/27.05.2011, dar si de aceasta data, reprezentantii societatii de paza, cat si reprezentantii firmei A&S International 2000 SRL au impiedicat comisia sa se deplaseze pe drumurile din Balta Stelnica. Situatia s-a repetat si in data de 14.06, cand alaturi de reprezentantii Politiei au fost de fata si reprezentanti ai Jandarmeriei din Fetesti, care au solicitat deblocarea cailor de acces, dar reprezentantii firmei A&S International au refuzat categoric aceasta solicitare'.

A urmat o alta incercare a firmei Vitifam, de aceasta data cu utilajele din dotare. 'In data de 1 august a.c., salariatii societatii noastre s-au deplasat cu un numar de 20 de tractoare cu disc si plug, pentru efectuarea lucrarilor agricole de toamna pe ternurile care ni se cuvin, potrivit contractului incheiat cu ADS, dar reprezentantii SC A&S International si cei ai firmei de paza care-i deserveste, cu mijloace auto – tractoare si combine – ne-au sechestrat tractoarele (...). Toate acestea au fost posibile datorita implicarii Politiei Locale coordonate de dl Viorel Lefter, inspector-sef adjunct al IPJ Ialomita, care in mod partinitor il protejeaza pe fostul concesionar.

Mai mult, Politia, care s-a dovedit neputincioasa in fata celor de la A&S International, a dispus in schimb oprirea activitatii tractoarelor noastre, mecanizatorii fiind saltati cu forta si dusi la sediul Politiei din Fetesti, unde au fost audiati pentru infractiunea de tulburare de posesie. Obstructionarea noastra si oprirea de a efectua lucrarile agricole, prin sechestrarea tractoarelor, au continuat pe tot parcursul saptamanii 1-5 august, producandu-ne pierderi de circa 500.000 de lei'.

La finalul memoriului, Stefan Poienaru precizeaza: 'In plus, IGPR, ANAF si Garda Financiara ne-au supus unor controale succesive, inclusiv la celelalte societati ale Grupului Agrofarm, intr-un mod tendentios si abuziv. Toate aceste abuzuri au fost coordonate de dl comisar de politie Gheorghe Chirciu, care are multiple legaturi de familie si de asociere in afaceri cu fostul concesionar, A&S International 2000 SRL'.

×
Subiecte în articol: special