x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Locală Timișoara împânzește orașul cu camere de supraveghere livrate de un candidat PNL la Senat

Poliția Locală Timișoara împânzește orașul cu camere de supraveghere livrate de un candidat PNL la Senat

de Ion Alexandru    |    14 Feb 2022   •   07:50
Poliția Locală Timișoara împânzește orașul cu camere de supraveghere livrate de un candidat PNL la Senat

Zona centrală a Municipiului Timișoara și o porțiune importantă a Canalului Bega vor fi împânzite cu un sistem de camere de supraveghere video, cumpărate, la începutul acestei luni, de Poliția Locală - structură aflată în subordinea primarului Dominic Fritz.

Aceste camere vor fi logate la sistemul de telecomunicații al STS și sunt livrate de firma unui liberal care a candidat pe listele PNL pentru un scaun de senator, la alegerile parlamentare din 2020 și care a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Administrație al unei companii deținute de Consiliul Local Timișoara. Achiziția camerelor de supraveghere pare a fi, însă, o nouă jucărie a unor administrații publice locale. „Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, că și o altă primărie condusă de un edil USR – cea a Sectorului 2 din București, a achiziționat, prin Poliția Locală, astfel de echipamente. Revenind, însă, la Timișoara, aflăm, din arhiva SEAP, că firma liberalului care va livra aceste camere video a derulat, în ultimii patru ani, contracte cu statul de peste 72 de milioane de lei.

Direcția Poliției Locale Timișoara, instituție aflată în subordinea primarului Dominic Fritz, a încheiat, la începutul acestei luni, un contract pentru mărirea numărului de camere de supraveghere din oraș. Mai exact este vorba despre un sistem de monitorizare video a unei porțiuni a Canalului Bega și a unei părți a zonei centrale a municipiului Timișoara.

Acest sistem nou este format din 22 de camere de supraveghere, de tip Speedom, amplasate în 15 locații, la care se adaugă dotarea dispeceratului cu mobilier, echipament de rețea și echipamente media; livrarea de echipamente tehnice aferente, constând în active și pasive de rețea și echipamente media; asigurarea branșamentelor electrice în locațiile în care nu este asigurată energia electrică prin alte proiecte; execuția de lucrări de cablare (fibră optică, cablu de energie), prin canalizarea subterană existentă a municipiului Timișoara, realizată în  cadrul altor proiecte, precum și executarea unei infrastructuri, în canalizarea subterană, pentru interconectarea la rețeaua existentă, în locațiile în care s-ar impune acest lucru.

Afacerea a făcut obiectul unei licitații deschise, pe care Poliția Locală Timișoara a finalizat-o în data de 4 februarie 2022, când a fost semnat contractul nr. 1000/2022, în valoare de 1.101.808,18 lei fără TVA (1.311.151.7 lei cu TVA inclusă), pentru o perioadă de 42 de luni, cu SC Backup Technology SRL Timișoara.

Zonele monitorizate cu noul sistem

Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractării acestor camere, în prezent, în Timișoara este implementat un sistem de supraveghere video, destinat creșterii siguranței, prevenirii și reducerii infracționalității și criminalității, format din 94 de camere video, amplasate în 13 locații. Însă, având în vedere că municipiul Timișoara a câștigat proiectul capitalei culturale din anul 2021, „se necesită sporirea măsurilor de securitate în oraș, cât și pe pista de biciclete care devine din ce în ce mai folosită”.

Aceste camere noi, achiziționate în baza contractului încheiat în 4 februarie, vor fi alimentate cu energie electrică din Sistemul Energetic Național, iar obiectivul se va racorda la instalațiile de telecomunicații ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), printr-un punct de conexiune la rețeaua de fibră optică prin care va contracta serviciile de date. În acest fel, se va extinde sistemul de supraveghere video cu circuit închis, prin montarea unor noi camere în zonele Podul Dacilor, Podul Traian, Podul Michelangelo, Podul Mihai Viteazu (două camere), Strada Eugeniu de Savoya, Piața Sfântul Gheorghe, Strada Proclamația de la Timișoara, Strada Augustin Pacha, Strada Alba Iulia, Piața Libertății, Strada Lucian Blaga, Strada Gheorghe Lazăr, Strada Emanuil Ungureanu, Piața Unirii, Strada Mărășești Spitalul Militar (două camere), Strada Eugeniu  de Savoya – Spitalul Militar, Piața Victoriei (trei camere) și Bulevardul I.C. Brătianu.

Fiecare sistem nou amplasat este format dintr-o cameră video de exterior, un sistem de înregistrare și echipamente de telecomunicații.

Sponsor la PDL și PNL

SC Backup Technology SRL, compania care a primit contractul pentru realizarea acestui proiect al Poliției Locale Timișoara, este o societate fondată în anul 2009, având ca obiect de activitate telecomunicațiile prin rețele de cablu, fiind înființată de Flavius Marius Pele și Ionuț Sorinel Gaiță. Din 2011, însă, Pele și-a cesionat părțile sociale partenerului său, astfel încât Gaiță este, de atunci și până în prezent, asociatul unic al companiei.

Firma cu pricina se află printre sponsorii fostului Partid Democrat Liberal, dar și ai Partidului Național Liberal. Conform unei liste publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cu privire la cuantumul total a sumelor provenite din finanțările private ale partidelor politice în anul 2012, cu referire la PDL, SC Backup Technology SRL a făcut patru sponsorizări, de câte 5.000 de lei. Plățile au fost efectuate pe 3, 4, 5 și 6 decembrie 2012.

De asemenea, tot de la AEP aflăm că SC Backup Technology SRL figurează și în lista persoanelor juridice care au făcut, în anul 2020, donații către Partidul Național Liberal, a căror valoare cumulată depășește zece salarii de bază minime brute pe țară. Plata a fost încasată de Organizația PNL Timiș, în datele de 20 octombrie 2020 și 5 noiembrie 2020, în sumă totală de 37.000 de lei.

Dividende de sute de mii de euro

Pe asociatul unic al SC Backup Technology SRL, Ionuț Sorinel Gaiță, îl găsim cu două declarații de avere și de interese completate în cursul anului 2020. Prima, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC Horticultura SA Timiș, al cărui unic acționar este Consiliul Local Timișoara. Astfel, aflăm că Gaiță este membru PNL. A doua declarație de avere este depusă în calitate de candidat la alegerile parlamentare din anul 2020, pe listele PNL, pentru un mandat în Senatul României.

La capitlul venituri declarate în acest ultim document, Ionuț Sorinel Gaiță menționează funcția de director general al SC Backup Technoogy SRL, de unde a încasat 22.650 de lei, și funcția de președinyte al Consiliului de Administrație al SC Horticultura SA, dde unde a încasat 21.792 de lei. În schimb, în calitate de acționar al SC Backup Technology SRL, Gaiță a realizat dividende în valoare de 1.640.000 de lei. Iar, în calitate de acționar alte două societăți, SC Blue Water Grill SRL și Tehnical Consulting Business MGT SRL, a încasat dividende de 396.473 de lei, respectiv 720.000 de lei Soția omului de afaceri a realizat dividende de 1.000.000 de lei de la GTA Telecomunication SRL, potrivit aceluiași document.

Relație sudată cu banii publici. 17 contract de peste 72 de milioane de lei, în patru ani

Compania Backup Technology SRL, contractată de Direcția Poliției Locale Timișoara pentru a furiza aceste camere de supraveghere, nu se sflă la primul contract cu statul. Începând cu 2018, această firmă a încheiat nu mai puțin de 17 astfel de contracte, a căror valoare totală se ridoică la 72.073.111,7 lei cu tot cu TVA,

Astfel, una dintre entitățile care au apelat la serviciile companiei deținută de Ionuț Sorinel Gaiță este Societatea de Drumuri Municipale Timișoara SA, care a atribuit firmei respective trei contracte. Este vorba despre un contract încheiat în 23 februarie 2018, în valoare de 1.751.947,6 lei fără TVA, pentru prestarea de lucrări de mentenanță a sistemului de supraveghere a managementului traficului și supraveghere video din municipiul Timișoara. Al doilea contaract a fost încheiat în 31 august 2018, a avut valoarea de 44.800 de lei fără TVA, și a constat țn servicii de consultanță în protecția contra incendiilor și a exploziilor, precum și îm controlul incendiilor și al exploziilor.

Cel de-a treilea contract a fost încheiat la data de 8 aprilie 2020. Mai extact, este vorba despre un acord cadru pentru lucrări de extindere a infrastructurii de fibră optică, pentru sistemul “Trafic management și supraveghere video”. Valoarea acestui acord-cadru se ridică la 8.872.784,85 de lei fără TVA. În total, valoarea contractelor încheiate de Societatea Drumuri Municipale Timișoara SA cu SC Backup Technology SRL este de 16.570.471,2 lei cu TVA inclusă.

Orașul Pecica, printre clienți

Tot trei contracte, în valoare totală de 15.991.321,4 lei cu TVA inclusă, au fost încheiate de firma liberalului Gaiță cu Primăria Orașului Pecica. Primul dintre acestea a fost parafat în data de 8 august 2018, în valoare de 3.421.739,13 lei fără TVA, pentru execuția de lucrări de reamenajare a ciorpului de clădiore aferent grădiniței de patru grupe cu program prelungit din localitate.

Al doilea contract datează din 26 mai 2020, a avut o valoare de 4.989.686,05 lei fără TVA și a constat în proiectarea și execuția de licrări pentru extinderea și eficientizararea iluminatului public din orașul Pecica și în satele aparținătoare.

Cel de-al treilea contrat a fost semnat în 17 februarie 2021. Este vorba despre două loturi, constând, pe de o parte, în servicii de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea clădirii Centrului de Tineret și, pe de altă parte, despre servicii de proiectare și execuție lucrări de demolare a Centruui Cultural Tradițional din Pecica. Sc Backup Technology SRL a mers la aceste contarcte împreună cu forma Sellim SRL. Valoarea loturilor se ridică la 5.026.660 de lei fără TVA.

Compania de Apă a Timișoarei, alt client important

Aquatin SA Timișoara a parafat, de asemenea, două contracte cu compania lui Ionuț Sorinel Gaiță, în valoare totală de 33.664.066,9 lei cu tot cu TVA. Primul a fost încheiat, la data de 3 iunie 2019, pentru un preț de 373.785 lei fără TVA, pentru servicii de mentenanță a generatoarelor de gaze. Al doilea este un contract de 27.814.798,38 lei fără TVA, încheiat la 7 iulie 2021, pentru execuția de lucrări la rețelele de apă și canalizare în Sânandrei și Carani. La acest contract, SC Backup Technology a participat împreună cu alte două companii.

Alte contracte încheiate de firma în cauză au fost cu Primăria Municipiului Timișoara (53.312 lei cu TVA), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (273.161,5 lei cu TVA), Comuna Gottlob (674.456,9 lei cu TVA), Comuna Sag (1.597.742,4 lei cu TVA), Municipiul Alba Iulia (319.140,2 lei cu TVA), Comuna Cărpiniș (653.095,4 lei cu TVA) și Universitatea Politehnică Timișoara (605.929 de lei cu TVA).

×