Este vorba despre compania Omnivet Impex SRL, controlată de fiul fostului director general al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, Ștefan Nicolae, pe care, în 2006, chiar IGPR a anchetat-o pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În ultimii ani, între Poliția Română și această societate au fost parafate mai multe contracte care vizează livrarea de echipamente și de substanțe pentru Institutul Național de Criminalistică. Afacerea parafată anul trecut vizează achiziția de linii tehnologice a probelor biologice de natură umană pentru identificarea persoanelor, care urmează să utilizeze noile laboratoare criminalistice înființate la Iași și la Constanța.
După mai bine de o jumătate de an, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a dat publicității, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), rezultatele unei licitații pentru achiziția de linii tehnologice a probelor biologice de natură umană pentru identificarea persoanelor. Această procedură de achiziție face parte dintr-un proiect denumit „genTEHNIC – Extinderea capacității Institutului Național de Criminalistică de procesare a probelor biologice”.
Afacerea a fost anunțată, la momentul antamării ei, tot pe SEAP, prin publicarea, la data de 15 februarie 2023, a unui anunț de participare, prin intermediul căruia s-a făcut cunoscut faptul că Poliția Română este dispusă să aloce acestui contract un buget maxim estimat la 5.578.147,73 de lei cu tot cu TVA, adică la 1.138.397,5 euro.
Concret, contractul a fost împărțit în șapte loturi. Primul lot, estimat la 2.973.573,4 lei cu TVA, constă în două pachete de sisteme complexe integrate pentru etapele de extracție și pregătire pentru cuantificarea și pregătirea pentru amplificare. Al doilea lot, estimat la 2.266.388,4 lei cu TVA inclusă, constă în două linii tehnologice automate pentru identificarea persoanelor prin metodele genetice judiciare. Este vorba despre sisteme complete care constă în amplificarea ADN-ului uman și în separarea produșilor de amplificare ADN.
Al treilea lot, estimat la 42.730,5 lei cu TVA, vizează pipete automate, reglabile și statice, aferente pentru cele două laboratoare teritoriale de analize genetice de la Constanța și de la Iași. Al patrulea lot constă în opt sisteme frigorifice pentru cele opt bucăți componente ale laboratoarelor teritoriale de analize genetice de la Constanța și de la Iași, și a avut un buget estimat la 117.069,8 lei cu TVA. Lotul 5, estimat la 55.022,8 lei cu TVA, se referă la două pachete de sisteme de mixare și centrifugare, Lotul al șaselea, estimat la 58.534,9 lei cu TVA, vizează două sisteme de purificare a apei, iar ultimul lot, al șaptelea, estimat la 46,827,93 de lei cu TVA, constă în două microscoape de laborator.
Cine și-a adjudecat lotul cel mai important
Așa cum am arătat mai sus, toate aceste loturi au fost atribuite în vara anului trecut, din iulie și până în august, însă Inspectoratul General al Poliției Române a publicat pe SEAP contractul de atribuire abia săptămâna aceasta.
Astfel, la data de 24 iulie 2023, IGPR a încheiat contractul aferent Lotului 1, la un preț de 2.972,620 de lei cu TVA (606.657,14 euro), cu compania SC Omnivet Impex SRL. Acesta este și cel mai bănos lot al afacerii. Cinci zile mai devreme, pe 19 iulie 2023, autoritatea contractantă a parafat contractul aferent celui de-al doilea lot cu SC Antisel Ro SRL, pentru un preț final de 2.266.471,62 de lei fără TVA (462,545,2 euro).
Loturile 3 și 5 au fost adjudecate, împreună, la data de 28 august 2023, de către compania SC Watt Distributor SRL, pentru un preț total de 60.690 de lei cu TVA (12.385m7 euro). De asemenea, loturile 4 și 7 au fost adjudecate tot împreună, dar, de această dată, de către compania Sc Hypo Tech & Consulting SRL, pentru 117.369,7 lei cu TVA (23.953 euro).
Iar Lotul al șaselea a fost atribuit la data de 26 iulie 2023 companiei SC Emsar SRL, la un preț final negociat de 48.969,2 lei cu TVA inclusă (9.993,7 euro).
În total, valoarea celor șapte loturi atribuite de IGPR se ridică la 5.466.120,5 lei cu TVA inclusă, adică la 1.115.531,8 euro.
Echipamentele dotează noile laboratoare de la Iași și de la Constanța
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române funcționează Laboratorul Serviciului de Biocriminalistică din cadrul Institutului Național de Criminalistică, unde se realizează analiza genetică a probelor biologice de referință recoltate de la persoane, precum și a probelor în litigiu recoltate de la locul faptei.
În documentul citat se mai precizează că Institutul Național de Criminalistică este structura specializată a Poliției Române care efectuează cercetarea la fața locului în cazul evenimentelor grave și al dezastrelor de mari dimensiuni, examinarea probelor în laboratoarele proprii și realizarea expertizelor, constatărilor biocriminalistice precum și administrarea și utilizarea bazelor de date criminalistice necesare pentru identificarea persoanelor și a obiectelor ce sunt implicate în cauze penale.
Poliția Română dorește, prin achiziția scoasă la licitație și deja atribuită, să înființeze și să doteze două noi laboratoare de genetică judiciară, la Iași și la Constanța. „Aceste laboratoare vor include câte o linie tehnologică ADN automatizată sau semiautomată și vor reprezenta pentru Inspectoratul General al Poliției Române un instrument util”, se mai subliniază în caietul de sarcini.
De altfel, până la momentul acestei achiziții, la nivelul IGPR exista un singur laborator de genetică judiciară ce funcționează în cadrul Institutului Național de Criminalistică. Acest institut reprezintă, totodată, și Punctul Național de Contact pentru schimbul de date dactiloscopice și genetice ale statelor membre ale Uniunii Europene, fiind, în același timp, și administratorul legal al AFIS și al Sistemului Național de Date Genetice Judiciare.
Afacerile cu statul ale companiei, pe vremea când tatăl patronului conducea Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală
Compania SC Omnivet Impex SRL, cea care și-a adjudecat cel mai important lot al acestui contract, este o firmă controlată, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, de către Bogdan Nicolae, alături de Hoblea Oltea și Dan Nicolae Casian.
Bogdan Nicolae este nimeni altul decât fiul fostului director general al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, Ștefan Nicolae, anchetat în anul 2006 de către Direcția de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, care avea legătură cu gripa aviară.
Poliția comunica, la acel moment, că Ștefan Nicolae a încheiat, în perioada noiembrie 2004 – noiembrie 2005, trei contracte, în calitate de director general al Institutului, cu SC Omnivet Impex SRL, companie controlată chiar de fiul său, Bogdan Ionuț Nicolae. Aceste contracte au fost însoțite de mai multe acte adiționale și vizau combaterea efectelor virusului gripei aviare în România.
În acea perioadă, Ștefan Nicolae și Bogdan Ionuț Nicolae au făcut, de asemenea, obiectul mai multor dosare deschise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și chiar la DNA.
Afacerea era una relativ simplă. Ștefan Nicolae elabora strategia națională de luptă cu bolile animalelor, iar SC Omnivet Impex SRL, unde fiul său deținea 95% din capital social, importa în România medicația pentru combaterea acestor boli.
Suspectul a devenit furnizor
La acel moment, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a organizat mai multe licitații, câștigate de Omnivet Impex SRL. Alte contracte au fost semnate prin atribuire directă. O perioadă, Omnivet Impex SRL a deținut chiar monopolul licitațiilor organizate de acest institut pentru consumabilele folosite în combaterea gripei aviare și chiar a gripei porcine.
În 2014, aceste afaceri au intrat și în atenția inspectorilor Agenției Naționale de Integritate, care au constatat, în cele din urmă, că Ștefan Nicolae a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă.
Această istorie nu a împiedicat ca însăși Poliția Română să devină clientul firmei Omnivet Impex SRL. Între anii 2011 și 2023, exceptând contractul la care ne referim în acest material, între IGPR și această societate comercială au fost încheiate nu mai puțin de nouă contracte, care se ridică la 75 de milioane de euro.
Un astfel de contract a fost încheiat tot în 2023. Mai exact, la data de 4 februarie 2023, IGPR a publicat pe SEAP un anunț de participare, în vederea încheierii unui acord-cadru, pentru o perioadă de 48 de luni, care are ca obiect furnizarea de kit-uri de reactivi cu protocoale automatizate, validate pentru identificarea umană, aferente analizei probelor biologice recoltate de la persoane, utilizând kit-uri de utilizare pe hârtie de tip FTA, integrate în fluxul de lucru existent în laborator.
Conform caietului de sarcini, în cadrul IGPR funcționează Laboratorul Serviciului de Expertize Biocriminalistice din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică. În vederea încheierii acestui acord-cadru, IGPR a organizat o licitație deschisă, la care a pus la bătaie suma de 38.856.000 de lei fără TVA, licitație la care s-a înscris o singură companie. La data de 22 mai 2023, autoritatea contractantă a parafat cu această companie contractul, la valoarea estimată, la care s-a adăugat cota de TVA, ajungându-se la un cost final de 46.238.540 de lei (9.436.457,1 euro). Firma care și-a adjudecat contractul a fost chiar Omnivet Impex SRL.
Și partenerii de contract au afaceri serioase cu instituțiile publice în portofoliu
Nici celelalte companii care și-au adjudecat restul loturilor din contractul parafat în vara anului trecut, dar publicat abia în februarie 2024 nu sunt străine de afacerile cu statul.
Spre exemplu, SC Antisec Ro SRL are încheiate zeci de contracte cu spitalele din România. Cu Poliția Română, compania a derulat șapte contracte. Firma este deținută de două entități economice din Elveția. Este vorba despre Octane Holding AG și despre Nexane Holding AG.
Compania SC Hypo Tech & Consulting SRL este, de asemenea, implicată în contracte de achiziții publice scoase la mezat de către unitățile spitalicești de stat din România. Firma este deținută, în calitate de asociat unic, de către un anume Cristian Riciu.
În ceea ce privește societatea Emsar SRL, și aceasta are mai multe contracte parafate cu spitale. Are, însă, în portofoliu și un contract încheiat cu Laborator de Control Doping, în valoare de 1.394.909,57 de lei fără TVA, pentru furnizarea de standard de laborator. Compania este deținută de asociatul unic Constantin Ioniță.
SC Watt Distributor SRL este o firmă deținută de Adrian Popescu și de Crina Cătălina Florentina Popescu și este, de asemenea, furnizor de echipamente pentru unitățile spitalicești de stat.