x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Polițiști dați de ANI pe mâna Parchetului General, pentru că nu au declarat câștigurile din jocuri de noroc

Polițiști dați de ANI pe mâna Parchetului General, pentru că nu au declarat câștigurile din jocuri de noroc

de Ion Alexandru43    |    24 Noi 2022   •   07:35
Polițiști dați de ANI pe mâna Parchetului General, pentru că nu au declarat câștigurile din jocuri de noroc

Doi polițiști au fost dați de Agenția Națională de Integritate pe mâna procurorilor, pentru avere nejustificată, fiind acuzați că nu și-au trecut în declarațiile de avere sumele realizate din jocuri de noroc. Unul dintre ei nu are trecut absolut nicio proprietate în declarația de venit.

De altfel, ANI a mai sesizat parchetul și cu privire la posibila avere nejustificată a unui fost director al Salrom, iar în cazul unui ex-consilier de ministru a cerut Curții de Apel București să efectueze verificări cu privire la același lucru. Lista celor vizați de ANI continuă cu un ofițer de la Penitenciarul Satu Mare, care a semnat documente în favoarea firmei deținute și administrate de propria soție, în timp ce un consilier fiscal de la Orșova a semnat note de control cuprinzând verificările efectuate de Antifrauda Fiscală la o întreprindere pe care a reprezentat-o în relația cu entitatea verificatoare.

 

Primul polițist care nu și-a menționat câștigurile la „Loto” este agentul Claudiu Leontin Delie, agent de poliție în cadrul IPJ Hunedoara, despre care inspectorii ANI precizează că au constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 41.606 euro, între averea dobândită și veniturile realizate de acesta în perioada exercitării funcției publice. ANI a sesizat Parchetul General, pentru posibila săvârșire de către Claudiu Leontin Delie a infracțiunii de fals în declarații, deoarece acesta nu a declarat venituri realizate din jocuri de noroc, în sumă totală de 82.602 lei, în declarațiile de avere depuse. De asemenea, a fost sesizată și Comisia pentru Cercetarea Averilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia, pentru demararea unei acțiuni de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate efectiv de polițist.

În declarația de avere din anul 2017, polițistul în cauză menționa deținerea unui apartament, la Deva, cumpărat în anul 2011, cu credit „Prima Casă”, acordat de Banca Românească, în anul 2011, cu scadență în 2041, în cuantum de 30.850 de euro. În declarația de avere din 2021, același polițist arată că a achiziționat, în 2019, la Deva, un teren intravilan de 673 metri pătrați, după ce, cu doi ani înainte, a mai cumpărat un teren intravilan de 1.812 metri pătrați, dar și că a înstrăinat, în anul 2020, două apartamente, pe care a încasat 140.000 de lei.

 

Alt caz, un angajat al BCCO Alba Iulia

 

Al doilea polițist aflat în această situație este Darius Antonio Șteau, ofițer în cadrul IPJ Harghita, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia. Și acesta a fost dat pe mâna Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de fals în declarații, deoarece nu a declarat veniturile realizate din jocuri de noroc, în cuantum de 53.889 de lei.

În baza de date a ANI, există două declarații de avere pe care Darius Antonio Șteau le-a depus. Una în anul 2020, iar a doua în anul 2021. Potrivit acestor documente, polițistul nu deține nici terenuri, nici clădiri, nici mașini, nici conturi bancare sau datorii, iar salariul anual este anonimizat.

 

Pe listă se află un fost consilier de ministru și un ex-director SALROM

 

Tot pe mâna Parchetului General a fost dat și fostul director interimar al SALROM SA, Constantin Jujan. Acesta este acuzat că și-a folosit funcția pentru a se favoriza pe sine. Mai exact, în perioada exercitării mandatului de director general interimar, el a semnat o serie de documente pentru sine, obținând, în perioada 2018-2020, venituri din salarii în sumă totală de 319.139 de lei.

Un alt personaj care a fost identificat de Agenția Națională de Integritate cu avere nejustificată este Mihai Amarandei, fost consilier personal la Cabinetul ministrului Agriculturii. În cazul său, inspectorii de integritate susțin că au constatat existența unei diferențe nejustificate de 188.193 de euro între averea dobândită și veniturile realizate. 

Potrivit unei declarații de avere din anul 2019, Amarandei arăta că deține cinci terenuri, o casă și un apartament, trei mașini (Mercedes Vito din 2000, Mercedes Sprinter din 2011 și Volskwagen Touareg din 2014), iar veniturile pe care le-a realizat în anul fiscal anterior au fost de 38.500 de lei. În acest caz, Agenția Națională de Integritate nu a sesizat parchetul, ci doar Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași, în vederea începerii acțiunii de control.

Ofițer de penitenciare, în conflict de interese. Beneficiarul – firma soției

 

Dacă în cazul celor doi polițiști menționați mai sus ANI face acuzații că nu și-au trecut câștigurile din jocurile de noroc în declarațiile de avere, în ceea ce privește un ofițer de la Penitenciarul Satu Mare, acesta este acuzat că a ajutat compania nevestei să câștige bani publici. Mai exact, Daniel Dobrescu s-ar fi aflat în conflict de interese, deoarece, în perioada 2019-2021, acesta a semnat o serie de cereri ale personalului Penitenciarului Satu Mare pentru decontarea unor medicamente sau a unor servicii de asistență medicală efectuate de către o companie la care soția sa deține calitatea de asociat și funcția de administrator. 

Studiind declarația de avere pe care ofițerul de penitenciare a depus-o și completat-o în luna mai a anului trecut, rezultă că soția acestuia, Adela Dobrescu, este salariată a Muzeului Județean Satu Mare, dar și consultant în proiecte europene în cadrul acestei instituții, funcții din care a realizat venituri în cuantum de 50.260 de lei. Însă, soția ofițerului a mai încasat venituri de 39.180 de lei, ca urmare a prestării unor activități medicale de către compania privată SC Vitalmed SRL.

Pe lista celor „luați la ochi” de ANI se află și Ileana Frumușeanu, consilier în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova – Serviciul Fiscal Orășenesc Orșova. Aceasta s-ar fi aflat, de asemenea, în conflict de interese, deoarece, în 2020 și 2021, a semnat și avizat o serie de documente cu privire la o întreprindere individuală pe care a reprezentat-o chiar ea în relația cu organele de control ale Direcției Generale Antifraudă Fiscală Târgu Jiu.Concret, consilierul fiscal a reprezentat această întreprindere individuală, semnând, la 11 septembrie 2019, o serie de documente emise în urma controlului efectuat la sediul acestui contribuabil de către Direcția Antifraudă Fiscală.

×
Subiecte în articol: politisti jocuri de noroc castiguri ani