x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Premii? Bătaie de joc? Ordin de ministru pentru acordarea de mulțumiri și felicitări

Premii? Bătaie de joc? Ordin de ministru pentru acordarea de mulțumiri și felicitări

de Ion Alexandru    |    23 Oct 2020   •   07:47
Premii? Bătaie de joc? Ordin de ministru pentru acordarea de mulțumiri și felicitări

Într-un document oficial emis, în data de 13 octombrie, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se arată că succesul luptei polițiștilor de penitenciare în lupta cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2 reprezintă o performanță remarcabilă, care trebuia recompensată pe măsură. Astfel, Predoiu a emis un Ordin prin care reglementează răsplătirea acestui efort cu patru tipuri de premii. În document, scrie negru pe alb că recompensele constă în mulțumiri, felicitări, însemne onorifice și titluri de onoare. Mulțumirile și felicitările pot fi acordate atât verbal, cât și în scris, iar ele, după ce se verifică minuțios faptele premiate cu aceste premii, pot fi “înmânate” fie individual persoanei recompensate, fie în fața colectivului profesional din care face parte. 

 

Demersul poartă denumirea de Ordin al ministrului Justiției privind acordarea recompenselor polițiștilor de penitenciare și absolvenților instituțiilor de învătământ specifice prevăzute în Statutul Polițiștilor de penitenciare. Cătălin Predoiu arată, în actul citat, că a emis acest ordin, “având în vedere și faptul că măsurile luate la nivelul unităților poliției penitenciare în scopul prevenirii și limitării infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 au avut drept rezultat prevenirea introducerii virusului în rândul populației penitenciare, pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce reprezintă o performanță remarcabilă, rezultatul unui management performant și dedicat, dar și al unei colaborări strânse cu angajații și organizațiile sindicale.

Astfel, pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, polițiștilor de penitenciare li se pot acorda recompense morale și materiale, în condițiițe stabilite în acest Ordin emis de Cătălin Predoiu, sub numărul 3980/C din data de 13 octombrie 2020. De asemenea, pot fi recompensați doar polițiștii de penitenciare care nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare. Recompensele se acordă, însă, numai la propunerea fundamentată și motivată în scris a șefului nemijlocit al celui care urmează să fie premiat, propunere care se analizează “în consiliul de conducere al unității penitenciare respective”, iar, “în urma analizei, se stabilesc propunerile finale asupra cărora urmează să se pronunțe persoana competentă”.

 

Ce tipuri de “premii” a reglementat Cătălin Predoiu

Ceea ce urmează și este notat în acest Ordin, la articolul 3, este mai mult decât inedit. Aflăm, pe această cale, că recompensele primite de polițiștii de penitenciare care au dat dovadă de performanță remarcabilă în lupta cu pandemia de Covid-19 pot primi Mulțumiri, Felicitări, Însemne onorifice, diplome de merit și distincții sau Titluri de onoare. 

Conform articolului 6 din Ordin, Mulțumirile pot fi verbale sau scrise și se acordă pentru îndeplinirea în condiții bune a atribuțiilor și misiunilor și se pot aduce la cunoștința celui premiat atât individual, cât și “în fața personalului”. De asemenea, la articolul 7, se arată că Felicitările pot fi, de asemenea, scrise sau verbale și, la rândul lor, se acordă pentru îndeplinirea deosebită a atribuțiilor și misiunilor și se aduc la cunoștința persoanei în cauză fie individual, fie “în fața personalului”.

În ceea ce privește “Însemnele onorifice” de tipul ecusoanelor, insignelor, medaliilor sau altor asemenea, “Diplomele de merit” și “Distincțiilor”, aflăm, din cuprinsul articolului 8, că acestea se acordă pentru “obținerea de rezultate foarte bune la absolvirea unor cursuri, competiții sportive, manifestări cultural-artistice și sociale”, cu prilejul unor aniversări sau al finalizării unor acțiuni sau misiuni, “precum și în situația încetării raporturilor de serviciu pentru motive neimputabile”.

Titlurile de onoare se conferă, potrivit articolului 9 din Ordinul lui Cătălin Predoiu, “pentru acte de eroism, curaj deosebit, devotament și pentru merite deosebite în îndeplinirea unor atribuții și misiuni”. 

 

Procedură elaborată de acordare a recompenselor

Mulțumirile și Felicitările nu pot fi acordate, însă, oricum, ci după o procedură elaborată. Mai exact, competența de acordare a acestor recompense, inclusiv competența de stabilire a tipului de recompensă, revine ministrului Justiției, în cazul în care urmează să fie recompensați directorul general și directorii generali adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, directorii din sistemul administrației penitenciare și directorii direcțiilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și personalul Ministerului Justiției. 

În cazul recompenselor acordate directorilor adjuncți din unitățile subordonate, precum și pentru personalul din Administrația Națională a Penitenciarelor, competența revine directorului general al ANP. Iar, pentru recompensarea cu mulțumiri și felicitări a personalului din subordinea directorilor unităților subordonate, competența de acordare revine acestora din urmă.

“Recompensele se acordă cu obiectivitate, în mod echilibrat și principial. Recompensele se acordă fără părtinire, diferențiat și, după caz, individual sau în grup. Pentru aceeași faptă, se acordă o singură recompenseă”, se mai arată în Ordinul ministrului Justiției.

În anexa acestui ordin, este prezentat și un model de formular prin care se propun recompense. Acest formular trebuie să conțină numele unității emitente, numele și prenumele beneficiarului recompensei, gradul profesional, funcția, fapta pentru care se propun recompense, recompensa propusă și implicațiile instituționale ale acordării recompensei.


Ministrul Justiției decide cum arată și din ce sunt confecționate titlurile și distincțiile

Și pentru “premiile” care exced mulțumirile și felicitările, acordate ca recunoaștere a luptei cu succes pe care polițiștii de penitenciare au dus-o pentru oprirea accesului SARS-CoV-2 în interiorul unităților de detenție, există reguli stricte.
Spre exemplu, în Ordin se menționează faptul că “Titlurile de onoare, însemnele onorifice, diplomele de merit și distincțiile ce pot fi acordate poilițiștilor de penitenciare, elementele de compoziție, materialul din care sunt confecționate, forma grafică a pieselor și figurilor heraldice folosite, dimensiunile, cromatica și, de la caz la caz, panglicile sau baretele care de individualizează se aprobă prin ordin al ministrului Justiției”.

De asemenea, evidența acestor recompense se va ține conform Sistemului de evidență a datelor pentru personalul din sistemul admninistrației penitencare, sistem stabilit, de asemenea, prin ordin al ministrului Justiției. Premiile enumerate mai sus se acordă polițiștilor de penitenciare în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile privind salarizarea și sunt luate în evidență ca recompensă. 


Doar absolvenții “șefi de promoție” pot primi 100 de euro. O singură dată, la terminarea studiilor

Ordinul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, conține și posibilitatea acordării unor recompense financiare, dar nu pentru polițiștii de penitenciare care au luptat cu SARS-CoV-2, ci pentru absolvenții unor instituții de învățământ specifice. Mai exact, pentru cei prevăzuți la articolul 13, alineatele 2 și 5, din Legea nr. 145/2019, privind statutul polițiștilor de penitenciare. 

Concret, este vorba, pe de o parte, despre absolvenții instutuțiilor de învățământ superior pentru pregătirea polițiștilor de penitenciare, la curs de zi, cu diplomă de licență, care sunt încadrați ca polițiști de frontieră definitivi, fără concurs, în funcții publice de execuție și cărora li se acordă gradul de subinspector de poliție penitenciară. Pe de altă parte, este vorba despre absolvenții instituțiilor de învățământ pentru pregătirea agenților de poliție penitenciară, cu durata de cel puțin un an școlar, care sunt încadrați ca polițiști de penitenciare, de asemenea fără concurs, și cărora li se acordă gradul de agent de poliție penitenciară.

Ei bine, “pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, polițiștilor de penitenciare li se pot acorda recompense morale sau materiale, în condițiile legii, prin Ordin al ministrului Justiției”, iar absolvenților instituțiilor de învățământ prevăzute în articolul 13, alineatele 1 și 2, din Legea 145/2019 declarați “șef de promoție” li se acordă recompense materiale cu ocazia absolvirii, stabilite tot prin Ordin al ministrului Justiției. Cătălin Predoiu a stabilit, în Ordinul din 13 octombrie 2020, că absolvenților unităților de învățământ superior li se acordă, din bugetul Administrației Naționale a Penitenciarelor, recompense constând în premii în bani sau obiecte. Același lucru se poate acorda și absolvenților școlilor de agenți de poliție de penitenciare, însă recompensele trebuie acordate “cu respectarea prevederilor legale”. “Valoarea recompensei nu poate depăși 500 de lei pentru un absolvent”, se mai arată în acest Ordin al ministrului Justiției. 
 

×
Subiecte în articol: catalin predoiu Sars-Cov-2