x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prietenii Elenei Udrea duc tradiţia mai departe. O poveste cu vizite în Costa Rica şi sechestre de milioane ridicate

Prietenii Elenei Udrea duc tradiţia mai departe. O poveste cu vizite în Costa Rica şi sechestre de milioane ridicate

de Ion Alexandru    |    29 Mai 2018   •   07:54
Prietenii Elenei Udrea duc tradiţia mai departe. O poveste cu vizite în Costa Rica şi sechestre de milioane ridicate

Fiica femeii de afaceri Lia Stanca, asociata alături de care, în urmă cu cinci ani, Elena Udrea punea bazele stațiunii Băi Boghiș, i-a vâdut fostului lider PMP Gelu Vișan, un apropiat al lui Traian Băsescu, o companie de depozitări înființată în Zalău. Interesant este că, la câteva luni de la preluarea companiei, Gelu Vișan a fost exclus din Partidul Mișcarea Populară. Săptămâna trecută, după o vizită efectuată, în cursul lunii aprilie, în taină, de Lia Stanca în Costa Rica, Curtea de Apel București a decis să ridice definitiv sechestrul asigurător instituit pe terenurile și pe cădirile SC Băi Boghiș SRL, constituite drept cauțiune în dosarul instrumentat de DNA împotriva Elenei Udrea, garanție în schimbul căreia aceasta a rămas în libertate.

 

Fost deputat PDL, un apropiat a Elenei Udrea și al fostului președinte Traian Băsescu, politicianul craiovean Gelu Vișan a preluat de la o asociată a Elenei Udrea din compania SC Băi Boghiș, o firmă de depozitări. “Jurnalul” a descoperit că această tranzacție a fost parafată la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut. Este vorba despre SC Agroexpres Desa SRL, firmă înființată în data de 23 martie 2016, de către Nadine Magda Stanca, fiica cea mare a Liei Stanca, patroana de facto de la Băi Boghiș. Compania are drept obiect de activitate “depozitări” și, încă de la înființare, a avut-o drept administrator pe o anume Maria Ciurte, de la care însăși Elena Udrea a preluat, în urmă cu cinci ani, un pachet de acțiuni la SC Băi Boghiș SRL.

Potrivit unei notificări de la ONRC, Nadine Magda Stanca, în calitate de unic asociat al SC Agroexpres Desa SRL, a hotărât, în data de 26 octombrie 2017, să cesioneze toate cele 20 de părți sociale, reprezentând 100% din capitalul social, către Gelu Vișan, identificat ca fiind cetățean român, născut în data de 10 noiembrie 1966, în Craiova, cu domiciliul în același oraș. În urma cesiunii, făcută la prețul de 200 de lei (10 lei pentru o parte socială), Gelu Vișan devine asociatul unic al SC Agroexpres Desa SRL și o înlocuiește pe Maria Ciurte din funcția de administrator, calitate pe care o preia același Gelu Vișan, pentru o perioadă nedeterminată.

 

Amicul Elenei Udrea, dat afară din partidul lui Băsescu

Informația este una deosebit de interesantă, având în vedere faptul că Gelu Vișan este unul dintre apropiații intimi ai Elenei Udrea și ai lui Traian Băsescu. Atât de intim, încât Elena Udrea povestește în jurnalul său că, în ziua în care a fost arestată a doua oară, la cererea DNA, în apartamentul ei situat în cartierul “La Stejari”, se aflau Băsescu și Gelu Vișan, acesta din urmă chiar ajutând-o pe Udrea să spele vasele, după ce cei trei au luat masa împreună.

Gelu Vișan a fost parlamentar, până în 2012, din partea PDL și este unul dintre fondatorii PMP. Însă, și mai interesant decât faptul că Gelu Vișan a preluat SC Agroexpres Desa SRL de la fiica Liei Stanca este că, în urmă cu o săptămână și jumătate, acesta a fost exclus din formațiunea condusă de Traian Băsescu. Pe data de 16 mai, Dan Păloiu, președintele organizației Dolj a PMP, a anunțat că “Consiliul Executiv al Organizației Municipale PMP Craiova a hotărât ca Gelu Vișan, membru al acestei organizații, să fie exclus”. Motivul oficial este acela că, la alegerile locale din 2016, PMP Dolj a obținut un rezultat slab, Gelu Vişan fiind atunci înlocuit de la conducerea organizației și, ulterior, acesta nu a mai avut niciun fel de activitate”. Vișan mai este acuzat de repetate încălcări grave ale statutului și regulamentului de funcționare ale partidului.

 

Cesionara, a doua din Băi Boghiș ca importanță, după Udrea

Nadine Magda Stanca, tânăra de la care Gelu Vișan a preluat compania Agroexpres Desa SRL, nu este doar fiica Liei Stanca, ci și principalul partener de afaceri al Elenei Udrea din SC Băi Boghiș SRL. Inițial, Udrea s-a asociat cu Lia Stanca în această societate încă de pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În decembrie 2014, a intrat în compania SC Băi Boghiș SRL și Nadine Magda Stanca, iar, în 2015, în timp ce Elena Udrea se afla în arest preventiv, Lia Stanca i-a cesionat fiicei sale 30% din capitalul social al stațiunii.

În aceste condiții, Elena Udrea deține 50% din companie, Nadine Magda Stanca deține 40% din stațiune, iar Lia Stanca a rămas, pe hârtie, doar cu 10 la sută.

 

 

Rezultate spectaculoase ale vizitei  în Costa Rica

În acest context, o altă informație, venită la sfârșitul săptămânii trecute, de la o instanță de judecată, face ca lucrurile să fie și mai interesante. Curtea de Apel București a decis, în 25 mai, să admită contestația formulată de Elena Udrea împotriva unei Ordonanțe emise, în 12 decembrie 2017, de către DNA – prin Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, și a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit, printr-o altă Ordonanță a DNA, din 13 noiembrie 2015 asupra unor bunuri imobile aflate în mproprietatea SC Băi Boghiș SRL. Hotărârea instanței este definitivă.

În noiembrie 2015, DNA a admis cererea Elenei Udrea de instituire a unei garanții reale imobiliare asupra a două terenuri (unul de 67.258 mp și altul de 15.915 mp), precum și a construcțiilor aferente, aparținând SC Băi Boghiș SRL, pentru constituirea unei cauțiuni de 5 milioane de lei, stabilită în 20 octombrie 2015. Apoi, DNA a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea bunurilor imobile ale SC Băi Boghiş SRL. Societatea și-a dat acordul în acest sens, în 12 noiembrie 2015. Specialiștii în Drept atrăgeau atenția, încă de la vremea respectivă, că este ilegală o asemenea constituire a unei cauțiuni penale.

“Ziarul de Sălaj” a dezvăluit, în urmă cu două săptămâni, că Lia Stanca a vizitat-o pe Elena Udrea în Costa Rica. Vizita ar fi fost, de fapt, legată de îngrijorarea Liei Stanca în legătură cu soarta stațiunii, deoarece Elena Udrea a acoperit cauțiunea cu 50% din acțiunile deținute la societate, dar și cu 40% din capitalul social deţinut de fiica Nadine Magda Stanca.

 

Oficial, Lia Stanca le-a declarat jurnaliștilor că a mers în Costa Rica, în cursul lunii aprilie, din alte motive decât cele legate de Băile Boghiș.

 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea