x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prima declaraţie a lui Cioacă în faţa instanţei. Vezi cum s-a apărat soţul Elodiei (EXCLUSIV)

Prima declaraţie a lui Cioacă în faţa instanţei. Vezi cum s-a apărat soţul Elodiei (EXCLUSIV)

de Adriana Oprea-Popescu    |    12 Oct 2011   •   16:39
Prima declaraţie a lui Cioacă în faţa instanţei. Vezi cum s-a apărat soţul Elodiei (EXCLUSIV)

Pana de curand, Cristian Cioaca a refuzat sa faca vreo declaratie in dosarele penale deschise pe numele sau. Atunci cand era chemat de procurori la audieri, preciza doar ca nu doreste sa declare nimic. Aceeasi atitudine constanta a avut-o si in fata instantei, si in timpul procesului in care a fost judecat pentru infractiunile informatice (prima faza, finalizata in aprilie 2011 de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin casarea sentintei de condamnare si trimiterea cauzei spre rejudecare), si la termenele in care s-a judecat dosarul de furt intre soti.

La ultima infatisare a procesului in care este judecat pentru instigare la comiterea unor infractiuni informatice (dosarul se afla acum pe rolul Judecatoriei Brasov), Cioaca a anuntat, in premiera, ca doreste sa dea declaratie de inculpat. Versiunea pe care el a prezentat-o instantei este insa in totala contradictie cu faptele prezentate in actul de acuzare si cu probele directe depuse de anchetatori la dosar.

● Declaratie Cioaca: "Cunosc invinuirile ce mi se aduc, cu privire la care precizez ca la data de 01.09.2007 am solicitat ajutorul lui B. Marius care, pe langa faptul ca era un apropiat al familiei noastre, era ofiter de politie judiciara care se confruntase anterior cu astfel de situatii. I-am relatat acestuia ca sotia mea a disparut, astfel ca acesta a venit in apartamentul situat pe strada Gloriei, apartament pe care il detineam impreuna cu sotia mea, pentru a vedea daca gasim vreun indiciu relativ la disparitia acesteia. La momentul respectiv detineam in apartament un calculator, proprietate comuna, al meu si al sotiei mele, insa personal nu aveam cunostinte informatice de detalii'.
● Rechizitoriul DIICOT Brasov: "In data de 01.09.2007, inculpatul Cioaca Cristian s-a intalnit cu invinuitul B. Marius si i-a comunicat ca avocata Ghinescu Elodia-Marilena a disparut de la domiciliu, precizandu-i ca, in ultima perioada a avut mai multe discutii in contradictoriu cu aceasta si ca a observat pe monitorul calculatorului mai multe fotografii, reprezentand imagini ale sotiei sale insotita de un barbat. Dupa aceasta discutie, inculpatul Cioaca Cristian si invinuitul B. Marius au convenit sa se intalneasca a doua zi, la domiciliul comun al sotilor Cioaca de pe strada Gloriei, din municipiul Brasov, pentru a cauta indicii cu privire la locul in care s-ar putea gasi avocata Ghinescu Elodia-Marilena. In data de 02.09.2007, in jurul orei 13:30, invinuitul B. Marius s-a deplasat la apartamentul de pe str. Gloriei si a cautat impreuna cu inculpatul Cioaca Cristian eventuale indicii cu privire la motivul parasirii domiciliului conjugal.
Dupa o sumara verificare a apartamentului, invinuitul B. Marius i-a cerut inculpatului Cioaca Cristian sa-i prezinte fotografiile in care avocata Ghinescu Elodia aparea alaturi de un barbat, scopul acestei operatiuni fiind o eventuala recunoastere a barbatului respectiv si ulterior a contactarii acestuia, in vederea aflarii mai multor date despre avocata Ghinescu Elodia-Marilena. In continuare, inculpatul Cioaca Cristian a pornit unitatea centrala marca Asus Chassis si i-a aratat invinuitului B. Marius 3 fotografii stocate pe desktop, care prezentau doar imagini cu avocata Ghinescu Elodia-Marilena. (...) La acel moment, invinuitul B. Marius a avut in vedere posibilitatea ca avocata Ghinescu Elodia sa fi setat logarea automata, alegand optiunea ca user name-ul si parola sa fie memorata, imprejurare ce-i oferea posibilitatea inculpatului Cioaca Cristian sa verifice continutul mesajelor din posta electronica a sotiei. Inculpatul Cioaca Cristian a accesat personal aplicatia Yahoo Messenger si a observat ca era afisat ID-ul de Messenger, parola fiind memorata, iar prin intermediul butonului "Sign in' a deschis Messengerul si a vazut o caseta, continand 3 mesaje offline, trimise catre adresa de posta electronica corespunzatoare id-ului ishalo2000@yahoo.com.'

● Declaratie Cioaca: "In acest context, B. Marius s-a asezat pe scaunul din fata calculatorului si a facut toate demersurile despre care in actul de sesizare se retine ca le-as fi efectuat personal. In tot acest timp eu ma aflam in spatele lui si am observat ca in momentul in care a fost pornit calculatorul programul yahoo messenger a fost accesat in mod automat. Pe bara de instrumente a aparut o iconita in forma unui plic pe care B. Marius a apasat, moment in care i s-a deschis continutul adresei de yahoo a sotiei mele. Am fost mirat de aceasta posibilitate si chiar l-am rugat pe B. sa-mi explice cum a facut, moment in care acesta a inchis casuta de mail, dupa care apasand din nou respectiva iconita, a redeschis-o. Am luat astfel cunostinta de continutul mesajelor din respectiva casuta din care o parte au fost selectate si copiate atat in memoria calculatorului cat si transpuse pe un CD si pe un memory stick, fiind centralizate intr-un folder denumit «inselatorii». Precizez ca toate demersurile informatice au fost efectuate de catre B. Marius.'
● Rechizitoriul DIICOT Brasov: "Dupa descoperirea acestor e-mailuri, inculpatul Cioaca Cristian le-a transferat (copiat) pe HDD-ul calculatorului Asus Chassis, creand un folder denumit «inselatorii», actiune realizata in prezenta invinuitului B. Marius'.

● Declaratie Cioaca: "Personal nu am modificat parola acestei adrese, deoarece pentru a modifica parola ar fi trebuit sa cunosc parola anterioara. Precizez ca nu mai retin daca continutul acestui folder a fost trimis martorei E. Ana-Maria'.
● Rechizitoriul DIICOT Brasov: "la data de 22.09.2007, invinuitul B. Marius, la cererea inculpatului Cioaca Cristian, a transmis continutul mesajelor tip e-mail de pe "memory stick-ul' sau la adresa de e-mail (...)@yahoo.com apartinand martorei E. Ana-Maria, sora inculpatului Cioaca Cristian. In acest sens exemplificam convorbirea dintre inculpatul Cioaca Cristian, invinuitul B. Marius si martora E. Ana-Maria din data de 22.09.2007, ora 08:42. Cioaca Cristian: «Mariusicu!», Marius (n.n. B. Marius): «Ihm!», Cioaca Cristian: «Ai scos draciile alea?», Marius: «Da, le am acilea. Le-am pus pe spek (n.n. memory stick) si pe...», Cioaca Cristian: «Da? Ca vroiam sa mi le trimiti cumva..., sa le dau la astia azi!», Marius: «Pai nu! Le trimit pe o adresa de e-mail, si la orice internet o printezi tu!», Cioaca Cristian: «Da?», Marius: «Orice... de internet le printezi!», Cioaca Cristian: «Ihi! Auzi!», Marius: «Ihm!», Cioaca Cristian: «(vorbeste in incapere cu o femeie... ce adresa de e-mail ai tu?) Stai Mariuse, ti-o dau pe sora-mea, sa i le trimiti ei. Da?»(...) Cioaca Cristian: «Da, Mariusica! Te rog eu frumos, trimite-mi si mie draciile alea sa le scot si sa le dau la astia. Da?».'

● Declaratie Cioaca: "Ulterior cazul a fost puternic mediatizat iar de la postul de televiziune OTV l-am auzit, la un moment dat, pe inculpatul Nitu Adrian intrand in direct si afirmand ca ar putea obtine informatii legate de disparitia sotiei mele. L-am contactat telefonic pe inculpatul Nitu Adrian si i-am solicitat sa ma ajute. Precizez ca nu am comunicat acestuia parola contului de mail al sotiei mele si nu stiu in ce modalitate concreta acesta a obtinut cealalta adresa electronica utilizata de sotia mea. Personal nu stiam ca aceasta mai detine inca o astfel de adresa. Nu l-am sfatuit pe inculpatul Nitu Adrian sa schimbe parolele de acces la cele doua adrese. De asemenea, precizez ca nu am fost vreodata intrebat daca permit utilizarea acestor informatii de catre posturile de televiziune si personal nu am transmis aceste informatii catre posturile de televiziune'.
● Rechizitoriul DIICOT Brasov: "Inculpatul Cioaca Cristian l-a contactat pe inculpatul Nitu Adrian la data de 24.09.2007 si i-a solicitat sa il sprijine in obtinerea accesului la alte date informatice existente in corespondenta electronica a sotiei sale, avocata Ghinescu Elodia-Marilena. Inculpatul Cioaca Cristian i-a comunicat lui Nitu Adrian noua parola a contului ishalo2000@yahoo.com ce fusese modificata in perioada 02.09. – 11.09.2007. (...) Reprezentativ pentru modul de actiune al inculpatilor Cioaca Cristian si Nitu Adrian sunt unele convorbiri telefonice din cuprinsul carora redam mai jos (din data de 24.09.2007, ora 16,53): (...) Adrian: «Acolo e plin de poze cu ala din Dubai, cu draci, draci!», Cioaca Cristian: «Scoate-le dragul meu, si trimite-i-le lui Diaconescu.», Adrian: «Da?», Cioaca Cristian: «Da.», Adrian: «Am gasit un... in e-mail-urile in care gasesc poze cu dumneavoastra, ca am gasit undeva poze de la o petrecere, n-o sa i le dau lu’ domn’ Diaconescu. Da?», Cioaca Cristian: «Nu, nu.», Adrian: «Ca...», Cioaca Cristian: «...doar am facut conferinta de presa, eu stiu cum arata.», Adrian: «Nu, da’ ideea e ca, acolo, poate sunt niste oameni, care lucreaza pe la banca, pe la... ma gandesc eu asa.», Cioaca Cristian: «Desi, bine-ar fi sa le trimiti si pe alea. Sa apara si aia acolo.».'

● Declaratie Cioaca: "Precizez ca am tinut legatura cu inculpatul Nitu Adrian, acesta mi-a comunicat faptul ca descoperise inca o adresa si informatiile obtinute din accesarea noii adrese, insa nu-mi amintesc ca acesta sa-mi fi comunicat faptul ca ar restrictiona in vreun fel accesul la cele doua adrese prin aplicarea unei alte parole de acces'.
● Rechizitoriul DIICOT Brasov (n.r. din transcriptul unei convorbiri telefonice dintre inculpatii Cioaca Cristian si Nitu Adrian din data de 24.09.2007): "Adrian: «Si apropo, am schimbat parolele. Daca aveti nevoie, dumneavoastra ne sunati ca sa nu intre altii sa le stearga, cat timp ne uitam noi. Intelegeti?», Cioaca Cristian: «Pai nu are cine sa intre, pentru ca...», Adrian: «Ãstia!», Cioaca Cristian: «...au schimbat-o astia de la Bucuresti.», Adrian: «Parolele la e-mail.», Cioaca Cristian: «Da.», Adrian: «Aia, 12 cat era, am schimbat-o!», Cioaca Cristian: «12... da?», Adrian: «Am schimbat-o eu, ca sa nu poa’ sa stearga nimeni, nimic, intelegeti?», Cioaca Cristian: «Aha, aha.».'

● Declaratie Cioaca: "Precizez ca este adevarat ca am acordat inculpatului Nitu anumite sume de bani, insa cu titlu de imprumut, pentru cumpararea unor calculatoare, bani care ulterior mi-au fost restituiti. De altfel, astfel de sume de bani au fost acordate si altor persoane ce au fost ulterior audiate in prezenta cauza cu acelasi titlu, banii findu-mi ulterior restituiti. Precizez ca nu am discutat cu inculpatul Nitu Adrian in legatura cu vreun posibil caracter ilicit al demersului sau si nu i-am spus acestuia ce anume va trebui sa faca'.
● Rechizitoriul DIICOT Brasov (n.r. din transcriptul unei convorbiri telefonice dintre inculpatii Cioaca Cristian si Nitu Adrian din data de 26.09.2007, ora 22:18): "Adrian: «Dupa cum se vede, cred ca astia o sa... ca sa se termine asa frumos, o sa ma caute si pe mine, se vede din discutiile...», Cioaca Cristian: «Cine?», Adrian: «Pai... ceva ilegal. Oricum, eu sper ca voi sa recunoasteti ca mi-ati dat accesu’ la...», Cioaca Cristian: «Eu da, dragu’ meu!», Adrian: «Asa.», Cioaca Cristian: «Pentru ca nici nu te cunosc.», Adrian: «Ãla gandeste aiurea! Ãla gandeste aiurea!», Cioaca Cristian: «Pentru ca nici nu te cunosc!» (...) Adrian : «Da’ asta, gmailu’ asta... E ilegal ce-am facut eu, da’... ilegal e, daca i-am spart adresa e-mail.», Cioaca Cristian: «Da, da’ nu i-ai spart-o, ti-am dat acordu’.», Adrian: «Dar nu i-am spart-o, mi-ati dat-o si eu am descoperit mai multe...», Cioaca Cristian : «ti-am dat parola!».'

● Declaratie Cioaca: "Mi-a fost dat citire unui fragment din continutul convorbirilor telefonice purtate cu martorul Petrica G., redat la fila 15 din rechizitoriu, insa precizez ca nu-mi amintesc aceste aspecte de amanunt datorita trecerii timpului'.
● Rechizitoriul DIICOT Brasov: "(...) redam din cuprinsul convorbirii telefonice purtate la data de 23.09.2008 intre inculpatul Cioaca Cristian si martorul Petrica G.: Cioaca Cristian: «Numai ca acu’ va rog frumos dati-mi numarul omului astuia ca vreau sa vorbesc cu el ca sa ii dau parola de acces.», Petrica (n.n. G. Petrica): «O sa vi-l dau dupa ce... intr-o pauza sau dupa ce termina emisia, ca sa-l iau din regie.», Cioaca Cristian: «Da, bun. Cand puteti dumneavoastra».'

● Declaratie Cioaca: "(...) Precizez ca in dosarul in care sunt cercetat pentru infractiunea de omor, in cursul lunii octombrie sau noiembrie 2007 am depus continutul corespondentei electronice de care am luat cunostinta, astfel cum am mentionat anterior, prin intermediul aparatorului meu. Precizez ca inca de la momentul sesizarii disparitiei sotiei mele am depus si corespondenta electronica descoperita de B. Marius pe adresa de yahoo. Personal nu am comunicat altor posturi de televiziune continutul corespondentei electronice purtate de sotia mea. Am fost la emisiuni televizate in care aceste informatii au fost aduse din decizia aparatorului meu. In conferinta de presa din data de 22.09 (n.r. - 2007) am prezentat email-urile de pe casuta de yahoo si care fusesera deja aduse la cunostinta organelor de politie. Personal nu am dat vreo publicare Jurnalului National cu cuprinsul acestor mail-uri. Mi-a fost citit continutul convorbirilor purtate cu B. Marius insa precizez ca nu imi amintesc la ce acest moment la ce m-am referit folosind sintagma «sa le dau la astia» (...). '
Urmatorul termen in procesul in care Cioaca este judecat pentru instigare la comiterea unor infractiuni informatice va avea loc la Judecatoria Brasov pe 27 octombrie a.c.


"Da. Eu am dat acordul ca mail-urile sa fie trimise'
Intr-un interviu filmat pe 9 octombrie 2007 si difuzat, noua zile mai tarziu, la emisiunea "Marius Tuca Show', Cristian Cioaca avea amintirile proaspete si o viziune diferita. Redam pasajul relevant din interviu:

"(...) Reporter: Dumneavoastra i-ati gasit mailurile, nu?
Cristian Cioaca: Cele de pe yahoo, da. De fapt nu le-am gasit eu, le-a gasit un prieten aici, in casa asta, in dormitorul unde e calculatorul.

R: Cele de pe gmail?
C.C.: Cele de pe gmail le-a descoperit altcineva.

R: Cine?
C.C.: Un domn... (zambeste).

R: Auziti, dar dumneavoastra ati dat acordul ca acele mail-uri sa fie citite pe post?
C.C.: Da. Eu am dat acordul ca mail-urile sa fie trimise.

R: De ce?
C.C.: Pentru ca nu am stiut ce e in ele.

R: Si v-ati dat acordul asa, in orb?
C.C.: Da! Am riscat la chestia aia. N-am stiu ce e acolo s-am zis: trimite-le. Ca dovada ca apar si poze care n-au nici o legatura. Cum poti sa-i trimiti unui om poze cu prietenii sotului, poze facute de noi prin locuri prin tara, pe unde-o cauta astia pe sotie acu’, prin baraje...? Dar erau si alte poze (ofteaza). De fapt sunt si alte poze acolo...

R.: Acum va pare rau ca v-ati dat acordul pentru mailuri?
C.C.: Nu.

R.: Dar ati iubit-o...
C.C.: Da. Si n-am stiut de lucrurile astea...

R.: N-ati stiut, da’ acuma ele sunt publice...
C.C.: Sunt publice, da. Poate acolo...

R.: Dar erau lucruri intime.
C.C.: Nu erau lucruri intime ale mele. Erau ale sotiei. Era ale sotiei pe care am iubit-o si care mie nu mi-a scris niciodata o scrisoare d-aia de dragoste. Intelegeti? Eu nu am stiut, nu am cunoscut latura asta a ei, poetica, literara. N-am stiut ca poate fi in stare de asa ceva. Da. Un an si, a fost in stare! (...)'

Cristian Cioaca a dat declaratie de inculpat in sedinta publica din 29 septembrie a.c., la ultimul termen al procesului in care este acuzat de instigare la comiterea unor infractiuni informatice.

×