x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 900.000 de euro, în fântânile Brașovului

900.000 de euro, în fântânile Brașovului

de Ion Alexandru    |    19 Sep 2023   •   09:00
900.000 de euro, în fântânile Brașovului

4,3 milioane de lei este suma pe care Primăria Municipiului Brașov a alocat-o pentru întreținerea și repararea fântânilor arteziene din oraș. Iar banii ajung direct la compania SC Rial SRL, care este deținută de către Consiliul Local. Acordul-cadru a fost încheiat la finalul lunii august, prin atribuire directă, după ce, la finalul lunii iulie, Consiliul Local a aprobat un raport înaintat chiar de către edilul Allen Coliban, prin care s-a solicitat parafarea acestui contract cu compania primăriei, fără licitație.

 

Primăria Municipiului Brașov, la conducerea căreia se află Allen Coliban, de la USR, a încheiat, la sfârșitul lunii trecute, cu propria firmă privată, un contract, pentru un an și patru luni, având ca obiect întreținerea și reparația fântânilor arteziene din oraș, pentru care nu a organizat o procedură de licitație, deși valoarea afacerii este de aproape 875.000 de euro. 

Achiziția de servicii a fost adusă la cunoștința opiniei publice prin intermediul unui anunț de atribuire, publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), din data de 17 septembrie, anunț conform căruia tranzacția a fost parafată prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare, în conformitate cu articolul 32 din Directiva Uniunii Europene 24 din 2014. Motivația acestei acțiuni este o excepție prevăzută de legea 98/2006 privind achizițiile publice și o instrucțiune a Agenției Naționale a Achizițiilor Publice din 2018 privind stabilirea modului de atribuire a contractelor de achiziție publică.

 

Prestatorul are un singur acționar – consiliul municipal

 

În baza acestor argumente, la data de 28 august 2023, Primăria Municipiului Brașov a atribuit contractul nr. 264/2023 către SC Rial SRL, pentru un preț final negociat la 3.599.489,1 lei fără TVA (valoarea pe care, de altfel, a și estimat-o inițial autoritatea contractantă pentru această afacere), respectiv de 4.283.392,03 lei cu TVA inclusă (874.161,64 de euro).

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Rial SRL a luat ființă în anul 2002 și are un singur acționar. Acesta este chiar Consiliul Local Brașov. 

Firma în cauză are ca obiect de activitate administrarea, vânzarea, repararea și întreținerea fondului imobiliar aflat în proprietatea municipiului Brașov. De asemenea, această companie organizează și administrează clădirile și terenurile aparținând statului și municipiului Brașov și răspunde de contractarea și de asigurarea lucrărilor de întreținere și reparații curente la imobilele aflate în administrarea sa. SC Rial SRL este condusă, în calitate de director general, de o anume Elena Chirilă Buga, Consiliul de Administrație este format din trei persoane, iar din AGA fac parte doi consilieri locali.

Tot de la Registrul Comerțului mai aflăm nu doar că municipiul Brașov, prin Consiliul Local, este unic acționar al aceste societăți căreia i-a atribuit contractul în discuție, dar și că cele două entități sunt asociate împreună într-o altă societate comercială. Este vorba despre SC Tetkron SRL, înființată în anul 2010. De asemenea, Consiliul Local Brașov și SC Rial SRL au mai deținut, tot împreună, părțile sociale ale SC Superschi SRL, firmă care a fost lichidată în data de 24 iunie 2016.

 

Afacerea, decisă încă din luna iulie

 

Decizia de a atribui acest contract propriei companii, pentru întreținerea și repararea fântânilor arteziene, a fost decisă chiar înainte de semnarea afacerii, printr-o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Brașov din vară. Este vorba despre Hotărârea 548 din 26 iulie 2023 privind încheierea unui acord-cadru pentru o perioadă de doi ani, având același obiect. În cele din urmă acordul-cadru a fost încheiat pentru o perioadă de 16 luni.

Din acest document, aflăm că afacerea a fost inițiată de către însuși edilul Allen Coliban, printr-un referat de aprobare datat 12 iulie 2023, și care a invocat o altă hotărâre a Consiliului Local, cu numărul 93 din 2019, privind stabilirea modalității de atribuire a contractelor de achiziție publică având ca obiect executarea de lucrări sau prestarea de servicii ori furnizarea de produse către și între entitățile juridice la care Municipiul Brașov este asociat unic sau acționar majoritar. În baza acestor dispoziții, Consiliul Local a aprobat ca atribuirea acordului-cadru, pentru doi ani, în vederea prestării de servicii privind întreținerea și repararea fântânilor arteziene din municipiul Brașov să fie făcută către SC Rial SRL.

 

Afaceri similare, încheiate pe bandă rulantă

 

De altfel, nu este pentru prima dată când Primăria Brașov atribuie astfel de contracte către propria companie.  Numai în ultimul an și jumătate, această firmă a mai primit contracte de servicii sau de lucrări de la primărie, în valoare de peste 5,7 milioane de lei cu tot cu TVA.

Reamintim că, în 30 septembrie 202, SC Rial SRL a primit de la Municipiul Brașov un contract de 337.577.66 lei fără TVA pentru realizarea accesibilizării spațiilor publice pentru persoanele cu dizabilități la grădinițele 19, 25 și 29, la Școala nr. 11 și la Colegiul T.R. Răduleț. Apoi, în 8 octombrie 2021, primăria a semnat cu aceeași firmă un contract de 819.160,69 lei fără TVA, pentru reabilitarea sălii de sport a Colegiului Național Economic Andrei Bârseanu. După care, la 5 noiembrie 2021, între cele două entități a fost parafat un contract de 377.925,61 lei fără TVA pentru lucrări de reparații la clădirea ce deservește funcționarea Centrului Sprenghi. După care, în 19 ianuarie 2022 SC Rial SRL a încheiat cu municipiul Brașov un contrat de 45.381,06 lei fără TVA pentru reamenajarea atelierelor Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Aceeași școală a mai făcut obiectul a două contracte de reparații semnate între aceleași două părți, în 15 februarie 2023 (unul de 198.321,9 lei fără TVA, iar al doilea de 580.861,99 lei fără TVA).

Tot la 15 februarie 2023, SC Rial SRL a mai primit de la municipiul Brașov un contract de 1.665.784,09 lei fără TVA, pentru amenajarea în vederea autorizării ISU a Școlii Generale nr. 31. De asemenea, compania în cauză a mai încheiat un contract, la 27 septembrie 2022, cu Direcția de Asistență Socială Brașov, în valoare de 83.965,69 lei fără TVA, pentru lucrări de realizare a șase module de tip locuință socială. Iar penultima astfel de afacere a avut loc în această primăvară, când au fost contractate servicii și lucrări privind desființarea pe cale administrativă a construcțiilor neautorizate amplasate pe domeniul public și privat al municipiului Brașov. În acest contract intră inclusiv transportul și depozitarea materialelor rezultate, potrivit sursei citate. La data de 29 martie 2023, între Primăria Municipiului Brașov, în calitate de achizitor, și SC Rial SRL, în calitate de prestator, a fost parafat contractul, în valoare finală, cu tot cu TVA, de aproape un milion de euro fără TVA.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×