x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Culmea business-ului la stat: Primăria Brașov organizează proceduri de achiziții și își atribuie singură lucrări de milioane de lei

Culmea business-ului la stat: Primăria Brașov organizează proceduri de achiziții și își atribuie singură lucrări de milioane de lei

de Ion Alexandru43    |    06 Apr 2023   •   08:40
Culmea business-ului la stat: Primăria Brașov organizează proceduri de achiziții și își atribuie singură lucrări de milioane de lei

O societate comercială cu răspundere limitată la care unicul acționar este municipiul Brașov a primit, fără licitație, în baza unei proceduri de achiziții organizate prin intermediul SEAP, un contract de lucrări chiar de la Consiliul Local Brașov.

Este vorba despre SC Rial SRL, societatea care se ocupă cu administrarea clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea publică a Primăriei Brașov, care se va ocupa, contra sumei de un milion de lei, de desființarea unor construcții neautorizate amplasate pe domeniul public sau privat al orașului condus de Allen Coliban. Și nu este pentru prima dată când același SRL încheie astfel de afaceri din partea aceleiași unități administrativ-teritoriale.

 

Potrivit ultimului anunț de atribuire publicat de Primăria Brașov pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), această instituție a contractat, la mijlocul lunii trecute, servicii și lucrări privind desființarea pe cale administrativă a construcțiilor neautorizate amplasate pe domeniul public și privat al municipiului Brașov. În acest contract intră inclusiv transportul și depozitarea materialelor rezultate, potrivit sursei citate.

Concret, este vorba despre un contract de lucrări de demolare, cu durata de 9 luni, finanțat din fonduri bugetare, iar procedura de achiziție este una simplificată proprie, întemeiată pe o excepție prevăzută la articolul 31 din Legea achizițiilor publice nr. 98/2016, dar și pe instrucțiunea 1/2018 a Agenției Naționale a Achizițiilor Publice (ANAP) privind stabilirea modului de atribuire a contractului de achiziții publice, precum și pe două hotărâri ale Consiliului Local Brașov, una din anul 2019, iar cea de-a doua din anul 2022.

 

Procedură simplificată specială, cu un singur ofertant

 

Pentru acest contract de servicii de desființare a construcțiilor neautorizate, primăria condusă de edilul Allen Coliban, de la USR, a pus la bătaie un buget de 840.336,13 lei fără TVA, organizând procedura de achiziție, în condițiile descrise mai sus. La această procedură a fost primită o singură ofertă, din partea unui SRL local, care a oferit un preț cu 805,89 lei fără TVA mai mic decât suma totală pe care autoritatea contractantă era dispusă să o cheltuiască pe acest contract: 839.530,29 lei fără TVA.

Astfel, la data de 29 martie 2023, între Primăria Municipiului Brașov, în calitate de achizitor, și SC Rial SRL, în calitate de prestator, a fost parafat contractul nr. 54/2023, în valoare finală, cu tot cu TVA, de aproape un milion de euro (999.041,04 lei fără TVA.

 

Prestatorul, deținut de autoritatea contractantă

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Rial SRL a luat ființă în anul 2002 și are un singur acționar. Acesta este chiar Consiliul Local Brașov. 

Firma în cauză are ca obiect de activitate administrarea, vânzarea, repararea și întreținerea fondului imobiliar aflat în proprietatea municipiului Brașov. De asemenea, această companie organizează și administrează clădirile și terenurile aparținând statului și municipiului Brașov și răspunde de contractarea și de asigurarea lucrărilor de întreținere și reparații curente la imobilele aflate în administrarea sa. SC Rial SRL este condusă, în calitate de director general, de o anume Elena Chirilă Buga, Consiliul de Administrație este format din trei persoane, iar din AGA fac parte doi consilieri locali.

Tot de la Registrul Comerțului mai aflăm nu doar că municipiul Brașov, prin Consiliul Local, este unic acționar al aceste societăți căreia i-a atribuit contractul în discuție, dar și că cele două entități sunt asociate împreună într-o altă societate comercială. Este vorba despre SC Tetkron SRL, înființată în anul 2010. De asemenea, Consiliul Local Brașov și SC Rial SRL au mai deținut, tot împreună, părțile sociale ale SC Superschi SRL, firmă care a fost lichidată în data de 24 iunie 2016.

 

Afaceri de aproape 6 milioane de lei, derulate în aceeași manieră

 

Desființarea construcțiilor neautorizate amplasate pe domeniul public al municipiului Brașov nu este primul contract pe care SC Rial SRL îl derulează cu entitatea care este unicul său asociat. Conform SEAP, numai în ultimul an și jumătate, această firmă a mai primit contracte de servicii sau de lucrări de la primărie, în valoare de peste 5,7 milioane de lei cu tot cu TVA.

Astfel, în 30 septembrie 202, SC Rial SRL a primit de la Municipiul Brașov un contract de 337.577.66 lei fără TVA pentru realizarea accesibilizării spațiilor publice pentru persoanele cu dizabilități la grădinițele 19, 25 și 29, la Școala mnr. 11 și la Colegiul T.R. Răduleț. Apoi, în 8 octombrie 2021, primăria a semnat cu aceeași firmă un contract de 819.160,69 lei fără TVA, pentru reabilitarea sălii de sport a Colegiului Național Economic Andrei Bârseanu.

În data de 5 noiembrie 2021, între cele două entități a fost parafat un contract de 377.925,61 lei fără TVA pentru lucrări de reparații la clădirea ce deservește funcționarea Centrului Sprenghi. După care, în 19 ianuarie 2022 SC Rial SRL a încheiat cu municipiul Brașov un contrat de 45.381,06 lei fără TVA pentru reamenajarea atelierelor Școlii Profesionale Germane Kronstadt (FOTO). Aceeași școală a mai făcut obiectul a două contracte de reparații semnate între aceleași două părți, în 15 februarie 2023 (unul de 198.321,9 lei fără TVA, iar al doilea de 580.861,99 lei fără TVA).

Tot la 15 februarie 2023, SC Rial SRL a mai primit de la municipiul Brașov un contract de 1.665.784,09 lei fără TVA, pentru amenajarea în vederea autorizării ISU a Școlii Generale nr. 31. De asemenea, compania în cauză a mai încheiat un contract, la 27 septembrie 2022, cu Direcția de Asistență Socială Brașov, în valoare de 83.965,69 lei fără TVA, pentru lucrări de realizare a șase module de tip locuință socială.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: primaria brasov achizitii