x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete ”Munciți, mă?” Boc dă 500.000 de euro pentru supervizarea unui șantier de piscină!

”Munciți, mă?” Boc dă 500.000 de euro pentru supervizarea unui șantier de piscină!

de Ion Alexandru    |    05 Oct 2023   •   08:40
”Munciți, mă?” Boc dă 500.000 de euro pentru supervizarea unui șantier de piscină!

După ce, în această primăvară, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit un contract de 140 de milioane de lei pentru construirea unui complex de bazine de înot în cartierul Borhanci, luna trecută aceeași instituție a mai contractat, pentru lucrările la unul dintre aceste bazine, servicii de supervizare de peste 2,6 milioane de lei.

 

Dacă în cazul primului contract afacerea a fost adjudecată de o asociere de companii din care face parte și MBS Group SRL, entitate controlată de fostul consilier local PDL Arad Gabriel Silagyi, firmă abonată la contractele cu statul în timpul guvernării „portocalii”, de data aceasta, pentru supervizarea lucrărilor a fost aleasă o firmă din Brașov care are, la rândul ei, afaceri cu statul.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află liberalul Emil Boc, a publicat, încă din 23 martie 2023, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care și-a făcut cunoscută intenția de a contracta servicii de supervizare a unui contract de proiectare și execuție a lucrărilor pentru un nou bazin de înot și pentru echiparea tehnico-edilitară a acestui obiectiv, în cartierul clujean Borhanci.

Este vorba despre servicii de supraveghere a lucrărilor, pentru care autoritatea contractantă a pus, atunci, la bătaie un buget în cuantum de nu mai puțin de 3.274.649,67 de lei fără TVA. Iar în vederea contractării acestor servicii, municipalitatea a organizat o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Astfel, prețul ofertei a cântărit 40% din evaluarea Primăriei Cluj-Napoca, iar experiența experților - restul de 60 de procente. Suma pusă la bătaie este asigurată din fonduri bugetare.

La procedura de licitație organizată au fost primite trei oferte, iar la data de 12 septembrie 2023, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încheiat contractul nr. 756115/2023, la o valoare finală negociată de 2.250.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.677.500 de lei cu TVA inclusă (546.428,6 euro)

 

Ce activități intră în acești bani

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, serviciile contractate trebuie să asigure nivelul de calitate necesar pentru „edificarea bazinului de înot ca bazin olimpic pentru competiții naționale și internaționale omologat și recunoscut pe plan internațional”.

Serviciile contractate se referă la consultanța în management privind contractul de lucrări, la asistența tehnică privind dirigenția de șantier, la coordonarea în materie de securitate și sănătate în muncă și la „alte sarcini strict necesare ce pot deveni incidente, pentru lucrări care nu sunt prevăzute sau sunt imprevizibile la momentul elaborării caietului de sarcini, corelate cu obligațiile contractuale, dar, mai ales, legale, ale supervizorului, cum ar fi expertizarea tehnică, inclusiv elemente strict necesare de proiectare, studii de teren sau studii de specialitate”.

Activitățile care intră în acest contract se referă la mobilizare și analiză, activități de procesare, activități în perioada de execuție, activități în perioada de garanție, activități la recepția finală și finalizarea raportului de supervizare.

 

Cea mai bănoasă afacere cu statul a companiei adjudecătoare

 

Firma care și-a adjudecat acest contract scos la mezat de Primăria lui Boc este SC Daviconin SRL, companie care, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), este deținută de brașovenii Cristina David (40%) și Adrian Cristian David (60%).

Contractul încheiat, luna trecută, cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, este și cel mai bănos parafat de această societate cu vreo instituție publică. Potrivit SEAP, SC Daviconin SRL a mai derulat, în ultimii cinci ani, alte două contracte pe bani publici. 

Astfel, în 19 octombrie 2018, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit societății respective un contract în valoare de 76.500 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de consultanță pentru lucrările aferente refacerii, după inundații, în vederea aducerii drumului și a podețelor la starea tehnică inițială. Era vorba despre un podeț de pe Drumul Național DN 11B și despre un sector de drum în lungime de un kilometru de pe aceeași arteră rutieră.

Apoi, SC Daviconin SRL a primit, în 5 martie 2021, un alt contract din partea Primăriei Municipiului Târgoviște, în valoare de 180.000 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de asistență tehnică și supravegherea lucrărilor aferente unui obiectiv de invesiții denumit „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin extinderea, modernizarea și echiparea Școlii Generale Tudor Vladimirescu din Târgoviște”.

 

 

Marele constructor al epocii „Udrea”, reconectat de Boc la banii publici

 

Dacă numai supervizarea construirii bazinului de înot de la Cluj costă mai bine de o jumătate de milion de euro, nici contractul de lucrări ca atare nu este unul tocmai de colea. „Jurnalul” a dezvăluit, într-una dintre edițiile precedente, că, după o pauză de mai mulți ani în afacerile cu statul, compania controlată de un fost consilier local PDL din Turda, care pe vremea guvernării „portocalii” a fost lider al contractelor cu statul, și-a reluat acest obicei.

MBS Group SRL, unde fostul politician Gabriel Silagyi (FOTO) deținea, în 2014, 60% din capitalul social, conduce o asociere de companii care a primit, în această primăvară, de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca un contract de 140 de milioane de lei pentru construirea unui complex de bazine de înot în cartierul Borhanci. Investiția constă într-un bazin de înot olimpic, într-un bazin pentru scufundări, într-un bazin pentru copii și începători, într-o zonă de agrement și în vestiare. 

Pentru atribuirea acestui contract, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitație deschisă, câștigată de asocierea condusă de SC MBS Group SRL, din care fac parte Poliart SRL, respectiv SC Asa Cons România SRL. Contractul a fost atribuit pe data de 17 martie 2023, la un preț final negociat la 139.811.216,93 de lei cu TVA inclusă (28.532.901,4 euro).

MBS Group a primit, în perioada 2008-2012, de la ministerul condus de Elena Udrea, dar și de la alte entități ale statului, contracte de peste 122 de milioane de euro, pentru construcția de patinoare, săli de sport și bazine de înot. Soția omului de afaceri Gabriel Silagyi a activat, după alegerile prezidențiale din 2009, ca expert chiar la Ministerul Dezvoltării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: primaria cluj napoca bazin inot