x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tupeu: primăria comunei-bombă Crevedia mărește salariile. Șeful sare de 3.000 de euro

Tupeu: primăria comunei-bombă Crevedia mărește salariile. Șeful sare de 3.000 de euro

de Ion Alexandru    |    16 Noi 2023   •   08:00
Tupeu: primăria comunei-bombă Crevedia mărește salariile. Șeful sare de 3.000 de euro

Consilierii locali ai Primăriei Crevedia, localitate unde, în august, a avut loc una dintre cele mai mari tragedii de după 1989, când mai multe cisterne încărcate cu GPL, aflate în incinta unei stații neautorizate de încărcare, au explodat, ucigând și rănind oameni și distrugând zeci de locuințe, și-au mărit, prin hotărâre, salariile, de la data de 1 ianuarie 2024.

Propunerea a venit chiar de la primarul Florin Petre, exclus din PSD de către Marcel Ciolacu, și se bazează pe faptul că există o discriminare salarială între remunerațiile de la Crevedia și cele de la primăriile municipiilor reședință de județ sau chiar de la nivel guvernamental. Apoi, în aceeași zi, tot la propunerea edilului, Consiliul Local a mai luat o hotărâre, pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute în legea austerității, desființând compartimentul primăriei care se ocupă cu protecția mediului. În acest timp, patronii stației GPL se află, în continuare, în arest, după ce instanța a admis solicitarea procurorilor de prelungire a mandatelor preventive. Astăzi, însă, cei doi afaceriști se vor prezenta la Judecătoria Sectorului 5, unde au formulat o nouă cerere de înlocuire a arestului cu o măsură mai blândă.

Consiliul Local al Comunei Crevedia, județul Dâmbovița, celebra localitate unde, la finalul lunii august, au avut loc exploziile devastatoare generate de operațiunile ilegale de transvazare a gazului GPL la stația neautorizată aparținând fiului primarului din Caracal, a decis, pe data de 9 noiembrie, să emită o hotărâre prin care a majorat semnificativ salariile primarului, viceprimarului și ale altor funcționari din administrația locală.

Este vorba despre HCL 90/2023, pentru stabilirea salariului de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Crevedia, județul Dâmbovița, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Propunerea a venit chiar de la primarul Florin Petre, care a invocat Legea cadru 159/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și care a  semnalat faptul că indemnizația primarului și a viceprimarului trebuie să fie determinată prin înmulțirea coeficienților din Anexa IX, litera „C” cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare, în cuantum de 3.300 de lei. 

În acest sens, Consiliul Local al comunei Crevedia a luat act de o analiză făcută asupra resurselor umane de care are nevoie comuna Crevedia „pentru exercitarea competențelor și responsabilităților autorităților administrației publice locale, care impun obligativitatea realizării standardelor de calitate în furnizarea serviciilor publice și de utilitate publică, dar și de rezultatele procedurii de consultare cu Sindicatul Național SCOR, grupa sindicală Crevedia, privind stabilirea salariilor de bază, consultarea având la bază Acordul Voluntar încheiat la data de 28 octombrie 2023 între Sindicatul Național SCOR și ACOR, pentru actualizarea nivelului de salarizare începând cu luna noiembrie 2023 la nivelul administrației publice locale a comunelor din România”.

 

16.500 de lei pe lună

În baza acestei Hotărâri a Consiliului Local, „se constată că indemnizația primarului și viceprimarului se determină prin înmulțirea coeficienților din Anexa IX litera «C» cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, de 3.300 de lei, respectiv 5 X 3.300 și 4 X 3.300, iar indemnizația primarului fiind de 16.500 lei și indemnizația viceprimarului fiind de 13.200 lei”.

De asemenea, hotărârea citată mai stabilește că „începând cu data de 1 ianuarie 2024, salariile de bază pentru funcțiile publice și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Crevedia se stabilesc pe baza coeficienților de indemnizare și a valorilor stabilite conform anexei”.

Mai mult, Consiliul Local a statuat că stabilirea veniturilor lunare, care cuprind salariul de bază, compensațiile, indemnizațiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum și celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzătoare funcției fiecărei categorii de personal se realizează de către primarul comunei.

Concret, de la 1 ianuarie 2024, primarul comunei Crevedia va avea un salariu lunar de 16.500 de lei, în timp ce salariul lunar al viceprimarului comunei Crevedia va fi de 13.200 de lei. Același salariu lunar va fi încasat și de către secretarul primăriei, în timp ce arhitectul șef va fi remunerat cu 11.550 de lei pe lună. 

Mai departe, un inspector superior va primi, lunar, cu tot cu sporuri și alte beneficii, o leafă de 13.426 de lei. Bibliotecarul va câștiga 6.879 lei, un șofer va încasa 8.565 de lei, un muncitor calificat va primi 7.743 lei, electricianul va fi plătit cu 8.565 de lei, iar administratorul bazei sportive va fi salarizat cu 7.743 lei pe lună.

Interesant este că un consilier personal va primi o remunerație lunară de 9.305 lei.

 

Supărat că salariile sunt „discriminatorii”

Potrivit publicației „Expresul de Buftea”, această hotărâre de consiliu local a avut la bază o propunere făcută de însuși primarul Florin Petre și a fost votată fără nicio opoziție. Au existat doar trei abțineri, aparând unui consilier de la USR și a doi consilieri PNL. De remarcat este faptul că toți cei 8 consilier locali ai PSD au votat pentru propunerea primarului, cu toate că Florin Petre ar fi fost exclus, încă din luna septembrie a acestui an, la propunerea lui Marcel Ciolacu, din Partidul Social Democrat.

Jurnaliștii mai scriu că pentru mărirea salariilor au votat inclusiv consilierii PNL Ioana Dumitru și Costel Burete Giulian, acesta din urmă fiind, cel mai probabil, viitorul candidat al PNL la funcția de primar al comunei Crevedia, județul Dâmbovița. 

Primarul Florin Petre și-a mai motivat proiectul de hotărâre invocând inclusiv „discriminarea flagrantă din punct de vedere salarial a funcționarilor publici, a personalului contractual, cât și a demnitarilor din administrația publică rurală, atât pe verticală (în raport cu personalul bugetar similar de la nivel central sau teritorial), cât și pe orizontală, la nivelul administrației publice locale (în raport cu personalul similar din primăriile municipiilor, municipiilor reședință de județ și din consiliile județene), ajungându-se ca raportul vocației de salarizare dintre personalul urbanului mare și cel al comunelor mici să fie de 267%”.

Prin aceasta, edilul Florin Petre cerea salarii la fel de mari pentru Primăria Crevedia ca în municipii sau chiar în aparatul guvernamental. De altfel, în prezent, salariile de la Crevedia sunt chiar mai mari decât cele în Primăria Buftea.

 

A desființat Compartimentul Administrație, Protecția Mediului și Transport Rutier

Aceasta nu este singura hotărâre controversată pe care Consiliul Local Crevedia a luat-o, în data de 9 noiembrie 2023, la propunerea primarului Florin Petre. Organul deliberativ al comunei a mai adoptat și HCL 87/2023, privind reorganizarea aparatului de specialitate al primarului comunei Crevedia, începând cu luna noiembrie 2023, în conformitate cu Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Cu alte cuvinte, în timp ce primarul a obținut mărirea semnificativă a salariilor, pe de altă parte vrea să pună în aplicare măsurile de austeritate dispuse prin legea pentru care Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

Ei bine, măsurile luate la Crevedia vizează faptul că, „începând cu luna noiembrie a anului 2023, se aprobă reorganizarea aparatului de specialitate al primarului Comunei Crevedia, în sensul reducerii cu 10% a numărului maxim de posturi stabilit prin OUG 63/2020, după cum urmează: Compartimentul Administrație, Protecția Mediului și Transport Rutier, cu o structură de 1 post vacant, se desființează, atât ca post, cât și compartimentul; Compartimentul Achiziții Publice și Management Fonduri Europene, cu o structură cu două posturi, din care un post de consilier superior ocupat și cu un post de consilier 1 asistent vacant, se va reduce, rămânând cu un singur post”.

Practic, prin această Hotărâre, Consiliul Local Crevedia, unde, în august, a avut loc cel mai mare dezastru din ultimii 33 de ani, generat de nerespectarea normelor de protecție a muncii și a mediului, a desființat structura specializată care se ocupa de mediu și de deșeuri.

 

Edil sărac, nevasta cu venituri de 1 milion de lei pe an

Primarul Florin Petre, cel care, de la 1 ianuarie, va încasa un salariu de 16.500 de lei, conform HCL 89 din 9 noiembrie 2023, a încasat, conform ultimei sale declarații de avere, publicată în data de 12 iunie 2023, un salariu anual de 73.008 lei, adică 6.984 de lei pe lună, în ultimul an fiscal. „Jurnalul” a dezvăluit, însă, că, în schimb, edilul nu avea deloc probleme financiare, întrucât soția sa, Ionela Cătălina Petre, a realizat, potrivit aceleiași declarații de avere a primarului, venituri anuale de 963.968 de lei, adică 80.330,7 lei pe lună, ca administrator al unei întreprinderi individuale care îi poartă numele. 

Întreprinderea Individuală Petre Ionela Cătălina are sediul într-un imobil situat în satul Sarmucași, comuna Crevedia, și se ocupă cu activități agricole. Ultima declarație depusă la Ministerul Finanțelor este din 25 mai 2018, iar de la înființare și până anul acesta, compania nu a publicat bilanțurile contabile pe site-ul Ministerului Finanțelor. De altfel, soția primarului din Crevedia mai deține, potrivit Registrului Comerțului, încă din 2019, o altă companie pe nume SC Preparate din Carne Crevedia SRL, firmă care, oficial, nu a desfășurat nicio activitate până la data de 31 decembrie 2022 și nici nu figurează în declarațiile de avere ale primarului Petre. Familia Petre susține, în ultima declarație de avere, că deține 15 terenuri, la Crevedia, cu suprafața totală de 33.460 de metri pătrați.

 

Patronii stației de GPL cer înlocuirea arestului cu o măsură mai blândă

Astăzi, la Judecătoria Sectorului 5 București, patronii companiei Flagas SRL, cea care deține punctul de lucru al stației GPL din Crevedia unde, la finalul lunii august, s-a produs nenorocirea, așteaptă să afle dacă instanța le admite cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar. Ionuț Daniel Doldurea (FOTO) și Cosmin Florin Stângă au formulat cererea luni, 14 noiembrie, la Secția Penală. Dosarul va fi luat în discuție începând cu ora 12.00.

La data de 2 noiembrie, Tribunalul București a admis contestația procurorilor împotriva încheierii Judecătoriei Sectorului 5 din data de 27 octombrie, în dosarul 27725/302.2023, pe care a desființat-o. Judecătorii au decis să admită, atunci, propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, prin referatul din 26 octombrie 2023, în Dosarul penal 462/D/P/2023, dispunând prelungirea, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 5 noiembrie, până la data de 4 decembrie 2023, a măsurii arestării preventive, luată prin încheierea din 6 septembrie 2023, față de Ionuț Daniel Doldurea și de Cosmin Florin Stângă.

În vederea prelungirii mandatului, instanța a ținut cont de articolul 236 Cod penal, care prevede că judecătorul de drepturi și libertăți, dacă apreciază că sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, admite propunerea procurorului și dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului, pentru o durată de cel mult 30 de zile, în condițiile articolului 234 Cod penal, care prevede că arestarea preventivă poate fi prelungită în cursul urmăririi penale dacă temeiurile care au determinat arestarea inițială impun în continuare privarea de libertate a inculpatului sau dacă există temeiuri noi care justifică prelungirea măsurii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×