x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

de Ion Alexandru    |    13 Oct 2017   •   08:29
Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

Un “tunuleț” de peste 1,3 milioane de euro, din banii municipalității, s-a parafat, în urmă cu trei zile, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Instituţia condusă de fostul premier PDL-ist Emil Boc a semnat contractul pentru închirierea instalațiilor de iluminat festiv aferent Sărbătorilor de iarnă, pentru următorii doi ani. Contractul a ajuns la aceeaşi companie de la care municipalitatea a mai contractat acest tip de servicii și în anul 2013. Este vorba despre SC Elba-Com SA, din Timișoara, companie nominalizată într-un raport recent al Curții de Conturi, în legătură cu niște cheltuieli nejustificate, aprobate cu încălcarea prevederilor legale, descoperite la Primăria Arad, condusă de colegul de partid al lui Boc, Gheorghe Falcă.

Conform unui anunț de atribuire postat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiior Publice) de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, instituția condusă de Emil Boc a finalizat negocierile pentru închirierea serviciului de iluminat public ornamental al orașului, încheind un acord-cadru pentru o perioadă de doi ani. În acest sens, deși municipalitatea a organizat o licitație deschisă pentru atribuirea acestui contract, având ca și criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut, un singur agent economic s-a arătat interesat să depună o ofertă. Este vorba despre societatea SC Elba-Com SA din Timișoara, un client mai vechi al Primăriei lui Emil Boc în ceea ce privește acest gen de contracte.

Valoarea iniţială pe care funcționarii Primăriei Cluj-Napoca o calculaseră, încă din luna iulie a acestui an, pentru a fi cheltuită pe acest tip de servicii se ridica la 5.122.447,6 lei fără TVA.

Ei bine, în data de 10 octombrie 2017, autoritatea contractantă a analizat oferta companiei timișorene SC Elba-Com SA și a încheiat cu aceasta contractul nr. 459315, în valoare de 5.075.659,8 lei fără TVA, adică 6.040.035,2 lei cu TVA inclus (1.342.230 de euro). Fondurile finanțării acestui contact sunt asigurate, potrivit acestui anunț de atribuire, din bugetul municipalității, iar, potrivit anunțului de participare, persoanele responsabile din partea autorității contractante cu derularea acestui contract sunt Emil Boc (primar) și Virgil Pomțiu, în calitate de președinte al comisiei de evaluare.

La nevoie, instalațiile vor fi scoase și cu alte ocazii festive

În mod concret, afacerea încheiată de Primăria Cluj-Napoca vizează închirierea instalațiilor de iluminat public ornamental, provenit din producția de serie a firmei care a câștigat contractul, aceasta din urmă trebuind să producă, la cererea beneficiarului, și alte produse. Așa stând lucrurile, până la data de 15 iunie a fiecărui an din cei doi care se înscriu în durata de valabilitate a contractului-cadru, prestatorul (SC Elba-Com SA Timișoara) are obligația de a prezenta Primăriei trei variante cu propuneri pentru realizarea iluminatului ornamental festiv pentru străzile și piețele din zona centrală a Municipiului Cluj-Napoca. În acest sens, pentru circuitul Piața Lucian Blaga – Strada Napoca – Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu și Piața Ștefan cel Mare, respectiv Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Memorandumului – Calea Moților urmează să fie prezentate și formulate variante dedicate.

De asemenea, compania timișoreană trebuie să prezinte primăriei cel puțin zece variante de împodobire cu instalații de iluminat festiv generale, pentru alte străzi și piețe din Cluj-Napoca. Cele trei variante de împodobire vizează brazi cu înălţimea de 4, 10, 15 și 20 de metri. Odată acceptate aceste variante, ele trebuie să fie puse în practică până la data de 25 noiembrie a fiecăruia dintre cei doi ani, cât durează contractul. Mai mult, în situația în care Primăria Cluj-Napoca va solicita împodobirea unor zone din oraș cu ocazia altor evenimente, cum ar fi Zilele Clujului, sărbătorile Pascale sau Ziua Copilului, termenele de predare vor fi comunicate.

Mii de metri pătrați de elemente decorative 

Ce anume închiriază Primăria lui Boc de la firma din Timișoara? Este vorba despre echipamente decorative dotate cu sursă de lumină tip LED, pentru un consum cât mai mic de energie și cu o durată cât mai mare de viață. Cel puțin așa scrie în caietul de sarcini. Tot aici, sunt detaliate și produsele, precum și cantitățile care urmează să fie achiziționate, în sistem de închiriere.

Astfel, municipalitatea este interesată de șiruri luminoase, în lungime de 20 de metri liniari, intermitente, intermitente bipolare, statice, cu LED RGB programabil sau cu LEF SMD de putere. Mai sunt vizate ghirlandele cu LED, țurțurii luminoși, cu înălțimea cuprinsă între 0,8 și un metru, de asemenea intermitenți, perdele luminoase cu înălțimea cuprinsă între 1,5 și 5 metri, plase luminoase intermitente, bipolare, cetine (crenguțe de brad) cu LED, tuburi luminoase cu LED clasic static sau intermitent, precum și furtune luminoase.

Dintr-o anexă a acestui document aflăm și care sunt cantitățile maxime pe care Primăria Municipiului Cluj-Napoca urmează să le închirieze, în următorii doi ani. În privința șirurilor luminoase, vorbim de maximum 1.520 de bucăți, ghirlandele simple sau cu bec LED au urma să fie în număr maxim de 400, iar țurțurii luminoși - 2.200 de bucăți.

Perdelele luminoase vizate au o cantitate maximă de 460 de bucăți, iar cetinele de brad urmează să acopere o suprafață maximă totală de 120 de metri pătrați, alți 200 de metri pătrați fiind acoperiţi de așa-numitele carpete cu led. Mai sunt vizați 2.690 de metri pătrați de acoperire cu elemente decorative montate pe stâlpi, suspendate sau pe sol. Vor fi închiriaţi 6.200 de metri liniari de cablu de alimentare, 5.000 de metri liniari de funie de oțel și 4.000 de metri liniari de cablu forsadat, precum şi 120 de siguranțe

Primăria mai specifică faptul că iluminatul festiv de iarnă devine funcțional, la Cluj, între data de 1 decembrie și 7 ianuarie, la care se adaugă o conectare a zonei centrale a orașului în data de 24 ianuarie. Aceste beculețe trebuie montate pe stâlpi, în piețe, în parcuri, pe poduri și în sensurile giratorii.

În 2013, aceeaşi firmă, alt contract. De două milioane de euro

Compania Elba-Com SA Timișoara, care a câștigat acest contract pus la bătaie de Primăria condusă de Emil Boc, nu se află la primul contract de acest fel în Cluj-Napoca. Potrivit unui alt anunț, publicat tot pe SEAP, firma în cauză a mai derulat cu municipalitatea un contract multianual, încheiat la data de 28 august 2013, pentru care a încasat suma de 9.270.734,6 lei cu TVA inclus, adică 2.060.163,2 euro. Și atunci, SC Elba-Com SA Timișoara a fost singura societate privată care a participat la licitația organizată, în acest sens, de către Primăria Municipiului Cuj-Napoca.

Afaceri la Primăria lui Falcă 

Firma în cauză are legături și cu o altă primărie din vestul țării, condusă de colegul de partid al lui Emil Boc, Gheorghe Falcă. Publicația “Critic Arad” publică un raport al Curții de Conturi care dezvăluie faptul că Primăria Municipiului Arad a efectuat plăți nelegale, în valoare de 3,7 milioane de lei. Raportul a fost întocmit în data de 6 septembrie 2017 și a fost elaborat în perioada 13 iunie – 29 iulie anul curent. Din auditul extern al raportului, Curtea de Conturi a sesizat 20 de abateri de la legalitate și regularitate rivind gestionarea banilor din bugetul Primăriei Arad.

Cea mai mare sumă reținută în acest raport a fost direcționată către timișorenii de la Elba-Com SA, clienții lui Emil Boc.

Astfel, conform acestui raport al Curții de Conturi, “s-a constatat faptul că, prin încheierea contractului de concesionare cu asocierea SC Elba SA – SC Elba-Com SA, au fost angajate cheltuieli pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public în valoare de 2.477.252 de lei, la care se adaugă un beneficiu nerealizat în valoare de 647.450 de lei, fără ca ordonatorul de credite să se asigure că măsura luată respectă principiile unei bune gestiuni financiare, în special cel al economiei cheltuielilor. Această deficiență a fost cauzată de interpretarea eronată de către factorii de decizie din instituție a reglementărilor legale privind efectuarea cheltuielilor în sistemul bugetar”. Mai depare, raportul Curții de Conturi arată că o consecință economico-financiară a acestei abateri de la prevederile legale rezidă din diminuarea resurselor bugetului local, ca urmare a achitării unor sume către asocierea celor două companii Elba, pentru care concesionarul nu a prezentat documente care să justifice temeiurile înscrierii acestora în tarifele aplicate pentru lucrările efectuate.

Companie abonată la contracte pe bani publici

“Jurnalul Național” a descoperit faptul că societatea timișoreană este abonată la contractele unor autorități publice locale pentru realizarea de lucrări privind iluminatul public festiv ornamental. SC Elba-Com SA este controlată, în calitate de director general, de omul de afaceri timișorean Bogdan Ciocan, iar compania în cauză face parte din grupul Elba SA, socetate privatizată prin metoda MEBO. Elba-Com SA și Elba SA dețin, împreună cu alte persoane fizice, o altă companie, pe nume SC Rosign SA.

Elba-Com SA Timișoara a fost contractată, în data de 16 noiembrie 2016, de către Direcția Administrația Străzilor și Iluminatului Public a Municipiului Slatina, județul Olt, pentru realizarea iluminatului public decorativ în sezonul de iarnă. Valoarea contractului s-a ridicat la 951.262,3 lei cu TVA inclus (211.391,6 euro).

În 17 noiembrie 2014, Primăria Municipiului Satu Mare a atribuit aceleiași companii un contract vizând, de asemenea, oferirea de servicii de iluminat festiv pentru sezonul de iarnă, dar și pentru Sărbătorile Pascale, în valoare de 2.527.520,5 lei cu TVA (561.671,2 euro).

În data de 13 martie 2013, Primăria orașului Copșa Mică a decis să delege gestiunea prin concesionare a serviciului de iluminat public din localitate, tot companiei SC Elba-Com SA Timișoara, la un preț de 1.352.397,8 lei cu TVA inclus (300.532,8 euro).

Și, pentru că tot am vorbit de relația companiei timișorene cu instituşia condusă de liberalul Gheorghe Falcă, în 29 noiembrie 2012, Primăria Municipiului Arad a încheiat cu SC Elba-Com SA un contract, în valoare de 2.748.934,1 lei cu TVA inclus (610.874,2 euro), pentru întreținerea sistemului de iluminat public în municipiu.

Municipalitatea lui Boc închiriază, printre altele, de la Elba-Com SA, 1.520 de șiruri luminoase, 2.200 de țurțuri, 460 de perdele cu LED, 6.200 de metri de cablu și 5.000 de metri de funie de oțel

1,3 milioane de euro pentru iluminatul festiv cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, instalațiile urmând a fi montate în centrul Municipiului Cluj-Napoca

×
Subiecte în articol: primaria lui Boc