x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primarul oraşului Năvodari a “naţionalizat” în favoarea sa Tabăra de Copii

Primarul oraşului Năvodari a “naţionalizat” în favoarea sa Tabăra de Copii

de Gabi Golea    |    30 Iun 2012   •   10:24
Primarul oraşului Năvodari a “naţionalizat” în favoarea sa Tabăra de Copii

Tabara de copii de la Navodari si-a schimbat stapanul. In urma unor hotarari de consiliu local si a unor inginerii financiar-contabile aberante, hotelurile, cabanele, cantinele si anexele Taberei de copii de la Navodari au fost trecute abuziv de primarul Nicolae Matei din patrimoniul SC Sind Romania SRL in proprietatea a doua firme controlate de el. Totul a pornit de la o disputa pe cinci hectare a primarului Nicolae Matei cu Sind Romania SRL.

Societatea comerciala Sind Romania SRL a luat fiinta in 1992. Conform unei adrese a Oficiului de Cadastru din 25.05.1992 societatea detinea in folosinta 143,71 hectare. Suprafata s-a diminuat in urma construirii Canalului Dunare-Midia Navodari cu aproximativ 10 hectare. In consecinta din aceleasi documente reiese ca suprafata ramasa in folosinta este in fapt de 134 de hectare. Din hotararea judecatoreasca de infiintare a Sind Romania SRL reiese ca aceasta suprafata plus hotelurile, cabanele si anexele fac parte din patrimoniul societatii. Terenul care apartine Primariei Navodari a fost dat in folosinta Taberei de Copii prin trei decrete in 1969, 1986 si 1971. De asemenea si constructiile aferente au apartinut sindicatelor, iar in 1992 au intrat in patrimoniul societatii Sind Romania SRL pentru a putea fi administrate.

Primarul din Navodari cu ochii pe Tabara de copii

Agresiunea impotriva patrimoniului Taberei de Copiii a inceput in anul 2005. TSP Ecoterm este o societate in care actionar majoritar este Consiliul local Navodari, adica Primaria. Societatea acumulase datorii imense, era in pragul falimentului si nu mai putea asigura distribuirea agentului termic si a apei calde catre populatie. Pentru ca nu se mai putea redresa financiar, primarul de atunci Tudorel Calapod a incercat o majorare de capital a societatii cu o suprafata de 11 hectare de teren din Tabara de Copii. Pentru a materializa majorarea de capital Consiliul Local Navoari a dat Hotararea numarul 233 din 22.12.2005. Pentru ca terenul se afla in folosinta Sind Romania, societatea care administra Tabara de Copii, juristii societatii au atacat in contencios hotararea, iar instanta a anulat-o. Hotararea a devenit irevocabila pe data de 21 mai 2008. La scurt timp, Nicolae Matei a ajuns primar din partea PSD. Dupa un an a venit si surpriza. Desi nu mai avea niciun temei legal, pe 08 mai 2009, TSP Ecoterm a scos la licitatie 185 de loturi in suprafete de 250 si 500 metri patrati la pretul de 80 de Euro pe m.p. Acestea s-au si vandut. In concluzie, primarul Nicolae Matei a aprobat vanzarea terenului desi exista o hotarare definitiva si irevocabila care anula Hotararea de Consiliu Local prin care se dispunea preluarea celor 11 hectare in patrimoniul TSP Ecoterm. A doua incercare de preluare a terenului Taberei de copii a venit in luna mai 2007. Atunci Consiliul Local Navodari a votat HCL 100 prin care se trecea la lotizarea unei suprafete nespecificate in document din terenul Taberei de copii in vederea atribuirii prin compensare a unor terenuri solicitate sub forma de despagubiri Primariei Navodari. Si de aceasta data Sind Romania SRL a atacat in contencios administrativ. Instanta a anulat hotararea de consiliu local prin decizia din 15.05.2008. Primaria Navodari nu a mai facut recurs si terenul a ramas in folosinta Sind Romania.

Matei a nationalizat in favoarea sa

Cum am precizat anterior, in anul 2008 a fost ales primar al orasului Navodari Nicolae Matei. El detine doua societati, Legmas SA si Top Vision SRL. De fapt Top Vision SRL este actionar majoritar la Legmas SA, o fosta fabrica de utilaje agricole care a apartinut statului. Pe Legmas, Nicolae Matei a obtinut un Certificat de Atestare a Dreptului de Proprietate de la Ministerul Agriculturii pentru 61 968 metri patrati care se afla printre cele 134 de hectare care sunt in folosinta Sind Romania. Pe suprafata atribuita societatii lui Matei sunt si cladiri ale Taberei de copii care apartin Sind Romania SRL. Pentru ca sa intre in posesia terenului si a cladirilor, Nicolae Matei, din calitatea sa de primar si-a trimis la propria societate o adresa din care reiese ca aproximativ cinci hectare care se suprapuneau cu cele aflate in folosinta Sind Romania si cladirile construite pe aceasta suprafata apartin Legmas. Totul din condeiul primarului Matei, pentru ca niciodata Legmas nu a detinut spatii de cazare sau cantine- restaurant in Tabara de la Navodari. Pe fisa de imobil a Certificatului de Atestare a dreptului de proprietate apare aceasta adresa care se substituie documentelor de proprietate depuse de Legmas. Se pare ca acest document a stat la baza emiterii Certificatului de Atestare. In baza aceleiasi adrese, Legmas a intabulat suprafata de 61 968 metri patrati cu tot cu cantinele, cabanele si anexele care nu-i apartineau. Din acest motiv Sind Romania a atacat Certificatul de Atestare a Dreptului de Proprietate. Expertiza ceruta in acest dosar arata ca cinci hectare din cele atribuite de Ministerul Agriculturii societatii Legmas se suprapun cu terenul Taberei de copii. In aceeasi expertiza sunt identificate si cladirile Sind Romania. Cu toate ca a fost ceruta la dosar, adresa Primariei Navodari prin care s-a facut societatea Legmas proprietara pe activele Sind Romania nu a fost inca depusa. Este unul din documentele care-l incrimineaza pe primarul Matei. Acest dosar se judeca si in prezent.

Controalele primarului Matei

Suparat pe sindicalistii de la Sind Romania, primarul Matei a trecut la atac. El a trimis in toamna lui 2009 un control la Sind Romania pentru a stabili daca cladirile societatii sunt edificate in conformitate cu legea. Inspectorii au cerut Autorizatiile de construire in situatia in care cladirile au fost ridicate in urma cu aproximativ 30 – 40 de ani. In urma controlului, inspectorii Primariei au dat cinci amenzi in cuantum de 2,3 miliarde de lei vechi.Toate au fost contestate in instanta de Sind Romania. Primarul Matei a trecut la executarea Sind Romania fara sa astepte verdictul instantelor. Avea motive sa se grabeasca. A facut si o evaluare a activelor vizate si a stabilit arbitrar valoarea lor. In loc sa puna poprire pe conturile Sind Romania pentru a recupera banii Primariei, asa cum era firesc, al a trecut direct la vanzarea a noua cabane, un punct trafo, un grup sanitar si a cantinei-restarant Pescarus. Licitatia a fost stabilita pentru data de 25.03.2011. La acel moment doua dintre amenzi fusesera anulate de instante si exista si o sentinta irevocabila prin care titlu executoriu era anulat de instanta. Trei dintre amenzi inca faceau obiectul unor dosare in instante. Suma pretinsa de Primarie se si diminuase prin anularea celor doua amenzi. Cu toate acestea Primaria a continuat procedura de vanzare. In ziua licitatiei, Sind Romania a platit catre Primaria Navodari 1,7 miliarde de lei vechi cu scopul de a evita vanzarea si a trimis o notificare plus copii dupa ordinele de plata. Documentele au ajuns in timp util dar comisia nu a tinut cont si a trecut la licitatie. Activele au fost adjudecate la prima strigare de SC Dormarbib Group SRL, firma cumnatului primarului Nicolae Matei, Gurgu Isidor cu suma de 140 504, 42 lei noi desi titlul executoriu era emis pentru valoarea de 190 612 lei noi. Sind Romania a ramas si cu banii dati si fara active pentru niste datorii inventate de 'cozile de topor' ale primarului Matei.

Nationalizare prin falsuri

Ca sa-si reintregeasca opera, pe 28.07.2011, primarul Nicolae Matei si Consiliul Local Navodari au dat hotararea de consiliu local cu numarul 152 privind infiintarea societatii pe actiuni Tabara Navodari SA. Actionarii societatii sunt orasul Navodari, cu 40% din actiuni, si SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din actiuni, societate detinuta 100% de Isidor Gurgu, cumnatul primarului Nicolae Matei. Potrivit hotararii Consiliului Local, Primaria Navodari a venit cu aportul in natura, aproximativ 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor s-a obligat ca in decurs de un an de zile sa aduca aportul de capital prin care sa acopere echivalentul celor 60 de procente pe care le detine din noua companie, aproximativ noua milioane de lei. Este curios cum a transferat Primaria Navodari cladirile cu tot cu mobilier, instalatii si alte amenajari din patrimoniul societatii Sind Romania in patrimoniul noii societati infiintate, Tabara Navodari SA. Aceste cladiri nu au fost niciodata in proprietatea Primariei Navodari. A facut-o prin fals primarul Nicolae Matei. El a atasat lista cu activele Sind Romania la HCL 152. Ca sa dea consistenta, la articolul 9 al HCL 152 este stipulat: 'se aproba transferul si intabularea bunurilor'. Care bunuri? Se intelege ca pamantul si cladirile din anexa. Daca terenul apartine Primariei, dar a fost dat in folosinta Sind Romania, aspect stabilit si de instante in dosarele prin care s-au desfiintat hotararile de consiliu local in care s-a cerut lotizarea sau aportul de capital la TSP Ecoterm, HCL 152 stabileste in mod eronat ca si cladirile taberei apartin tot orasului Navodari. Aceeasi anexa cu activele Sind Romania este atasata si la actul constitutiv al SC Tabara Navodari SA. Halucinant este ca, printr-un simplu inscris atasat abuziv, primarul Matei 'nationalizeaza' cladirile care sunt in posesia Sind Romania si pe care societatea a platit impozite ani de zile si i le atribuie societatii controlate de cumnatului sau. Ca sa induca in eroare instantele, Nicolae Matei a ales si numele societatii: 'Tabara Navodari'. Cu acelasi scop, la infiintarea societatii Tabara Navodari SA, sediul social a fost declarat la Oficiul Registrului Comertului ca fiind intr-una din cladirile ce apartin Sind Romania din tabara. Se pune intrebarea cum a facut dovada detinerii sediului Tabara Navodari SA din moment ce Sind Romania nici nu a inchiriat, nici nu a instrainat niciun activ si cum s-a admis acest lucru de catre angajatii oficiului.

Instanta dusa in eroare

Ca sa intre in poseia bunurilor firma cea noua controlata de primarul Matei prin cumnatul sau Gurgu Isidor, a cerut in instanta ca Primaria sa-i 'verse' bunurile stipulate in Hotararea de Consiliu Local si in actul constitutiv al societatii. Curios este ca instanta a luat de buna anexa cu cladirile atasata la HCL 152, nu a verirficat actele de proprietate si a obligat Primaria Navodari sa predea cladirile si terenul in suprafata de 581 373 metri patrati catre fantomatica societate Tabara Navodari SA. Pe data de 29 mai, la ora 13.30, noul director Stefan Ciocanel a descins cu mascatii de la Politia locala Navodari si cu executorul la tabara. A evacuat personalul Sind Romania si s-a instalat abuziv in cladirile societatii. Acum Ciocanel primeste turisti. Pe 5 iunie, o comisie de inventariere a Sind Romania a incercat sa faca un inventar al bunurilor societatii pentru ca in tabara se efectuasera investitii de 17 miliarde de lei vechi. In timpul inventarului au fost dati afara de aceeasi mascati ai Primariei. A fost anuntata Politia nationala, adica Inspectoratul Judetean Constanta dar nu s-a intamplat nimic. Abuzurile au continuat. Acesta este mecanismul prin care Sind Romania a fost devalizata de primarul Nicolae Matei. Culmea este ca bunurile imobile au fost si intabulate. Directorul ORC Constanta, Stere Sponte, care a fost facut cetatean de onoare al orasului Navodari de primarul Matei si a primit 500 de metri de teren pentru acest titlu a achiesat imediat la falsurile lui Matei si a intabulat totul pe numele totul pe numele cui a solicitat. Intr-o devalmasie totala Matei a mai trimis un alt control la Sind Romania. Inspectia fiscala a Primariei a luat la puricat contabilitatea societatii Sind Romania pe ultimii cinci ani si a stabilit ca la 29.12.2011, societatea detine 563154 de metri patrati si ca are de plata ca impozit pe teren 286367 lei. De fapt inspectia fiscala cerea impozit pe terenul pe care Primaria il transferase cu cateva luni in urma la Tabara Navodari SA. Raportul si decizia inspectiei fiscale au fost atacate in instanta de Sind Romania pentru ca situatia este invers, Sind Romania a platit in plus sase miliarde de lei vechi catre Primaria Navodari. Pentru a remedia situatia Sind Romania are in prezent opt procese cu primarul Nicolae Matei.

×